Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προτείνει την επιβολή νέας εποπτείας σε ό,τι αφορά τις καίριες και στρατηγικής σημασίας τεχνολογίες οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς. Παράλληλα, θα προσπαθήσει να περιορίσει τις επενδύσεις στο εξωτερικό οι οποίες θα μπορούσαν να αποδειχθούν επιβλαβείς για την ασφάλεια της Ε.Ε. 

Η Κομισιόν θα προτείνει τη δημιουργία μίας λίστας τεχνολογιών οι οποίες ενδέχεται να εμπίπτουν στο πρόγραμμα της εποπτείας, ενώ θα προσπαθήσει να θέσει και κανονισμούς οι οποίοι θα ελέγχουν τις εξαγωγές από την Ένωση, σύμφωνα με το Bloomberg.

Σκοπός της Ε.Ε. είναι η προστασία των συμφερόντων της αλλά και της ασφάλειάς της, τη στιγμή που χώρες όπως η Κίνα και η Ρωσία συνεχίζουν και χρησιμοποιούν το εμπόριο ως γεωπολιτικό όπλο.

«Ο επεκτατισμός της Ρωσίας στην Ουκρανία υπέδειξε πως η εξάρτηση από οποιαδήποτε χώρα, ιδιαίτερα όταν αυτή έχει διαμετρικά αντίθετα συμφέροντα και αξίες, περιορίζει τις στρατηγικές επιλογές της Ευρώπης και απειλεί την οικονομία και τους πολίτες μας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται ένα ξεκάθαρο πλαίσιο στρατηγικής αντιμετώπισης της οικονομικής της ασφάλειας αλλά και της ενίσχυσης της τεχνολογικής της ικανότητας σε στρατηγικούς τομείς», τονίζει το προσχέδιο της νομοθετικής πρότασης.

Η πρόταση μιλά για μία σειρά κινδύνων και προβλημάτων τα οποία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει η Ένωση, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας στοχοποίησης της εφοδιαστικής της αλυσίδας και των στρατηγικών υποδομών της. 

Η Κομισιόν παρέθεσε τους τρόπους με τους οποίους αυτές οι απειλές μπορούν να αντιμετωπιστούν, ενώ μελετά τρόπους ενίσχυσης του οπλοστασίου της με νέους ελέγχους όσον αφορά την εκροή επενδύσεων προς στρατηγικούς αντιπάλους. Παρ’ όλα αυτά, ορισμένοι ρυθμιστές υποστηρίζουν πως το χρονοδιάγραμμα της Κομισιόν είναι υπερβολικά αισιόδοξο και θέτει υπερβολικά υψηλούς στόχους. 

Σύμφωνα, παράλληλα, με πληροφορίες του Bloomberg, η Κομισιόν πρόκειται σε δεύτερο βαθμό να μελετήσει και τη δημιουργία νέων υποδομών εμπιστευτικών μηχανισμών συνεργασίας μεταξύ των κρατών-μελών οι οποίες θα προστατεύσουν τα ευρωπαϊκά συμφέροντα και μυστικά.

Παρά τις προσπάθειες αυτές, κράτη όπως η Γερμανία και η Γαλλία συνεχίζουν και κοιτάζουν οποιεσδήποτε προτάσεις οι οποίες θα επηρεάσουν την εθνική τους ασφάλεια με «μισό μάτι». Eπιπροσθέτως, δε θέλουν να υιοθετήσουν οποιεσδήποτε αποφάσεις οι οποίες θα περιορίσουν τη ροή επενδύσεων τη στιγμή που η Ένωση προσπαθεί να ολοκληρώσει νέες εμπορικές συμφωνίες.

Τα κράτη-μέλη υποστηρίζουν τη δημιουργία στρατηγικής η οποία «παρέχει ανάλογες, ακριβείς και στοχοποιημένες απαντήσεις σε ερωτήματα ασφάλειας ενώ παράλληλα προστατεύει την ευαίσθητη ισορροπία μεταξύ του διεθνούς εμπορίου και των στρατηγικών συμφερόντων των κρατών μελών», σύμφωνα με τις πρώτες αντιδράσεις στη νομοθετική πρόταση.

Όσο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και των εφοδιαστικών αλυσίδων της Ε.Ε., η Κομισιόν θα προτείνει την αύξηση των επενδύσεων σε νέες και στρατηγικής σημασίας τεχνολογίες.

Διαβάστε ακόμη

Στο δρόμο των εγκρίσεων η μετατροπή της Διπλαρείου Σχολής σε ξενοδοχείο στην πλατεία Θεάτρου (pic)

Το ακίνητο στην Ακρόπολη του «Mr. Bodyline» που έφυγε σε πλειστηριασμό σαν «ζεστό ψωμί»

Τα (πιο) φρέσκα γκάλοπ, ο Καζάκος στο Χρηματιστήριο, το νέο παιδί των Lamda – ΤΕΜΕΣ, το φιλικό διαζύγιο και ο χάρτινος πύργος

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ