Τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας που πλήττεται από τις επιπτώσεις της επιδημίας του κορωνοϊού τα οποία σχεδιάζει η Ιταλική κυβέρνηση δεν θα ληφθούν υπόψη όταν θα αξιολογηθεί η χώρα για το αν συμμορφώνεται με τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το έλλειμμα, ανέφερε η Ευρωπαική Επιτροπή.

Σε επιστολή προς την κυβέρνηση της Ρώμης, οι κορυφαίοι οικονομικοί αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενέκριναν τα πρόσφατα ανακοινωθέντα προγράμματα δαπανών, λέγοντας ότι αυτά τα έκτακτα μέτρα δεν θα ληφθούν υπόψη κατά τον υπολογισμό των βασικών δεικτών ελλείμματος της Ιταλίας.

Το πράσινο φως της Επιτροπής υπογραμμίζει τη σημασία που έχει για την ΕΕ η διαχείριση των οικονομικών επιπτώσεων στην ευρωπαϊκή εστία της επιδημίας.

Οικονομικός κινητήρας

Η κυβέρνηση της Ιταλίας ανακοίνωσε στις 3 Μαρτίου ότι θα διπλασιάσει το ποσό που θα διαθέσει για να περιορίσει τον αντίκτυπο της επιδημίας του κορωναϊού στην οικονομία στα 7,5 δισ. Ευρώ.

Τα κονδύλια θα χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η οποία δεν αποτελεί μόνο υγειονομική αλλά και οικονομική κρίση όπως είπε ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε.

Η χώρα είναι έτοιμη να ανακοινώσει σαρωτικά μέτρα, όπως την επέκταση των περιφερειών σε καραντίνα για την αντιμετώπιση του κορωναϊού καθώς ο απολογισμός των νεκρών αυξήθηκε κατά περίπου το ένα τρίτο στη χώρα που πλήτεται περισσότερο από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Ο αριθμός των θανάτων κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδες αυξήθηκε σε 197, με τα κρούσματα να αυξάνονται κατά 78, στα 4.636 συνολικά. Ένα κρούσμα διαγνώστηκε στο Βατικανό, που φιλοξενεί τον Πάπα Φρανγκίσκο, ενώ ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος της Ιταλίας έχει επίσης βρεθεί θετικός στον κορωνοϊό.

Η Ιταλία διπλασιάζει το πακέτο τόνωσης στα 7,5 δισ. Ευρώ

«Οποιαδήποτε έκτακτη δημοσιονομική δαπάνη που σχετίζεται με την αντίδραση στην εστία του ιού δε θα συνυπολογιστεί στο διαρθρωτικό έλλειμμα και δεν θα ληφθεί υπόψη κατά την αξιολόγηση της συμμόρφωσης με την απαιτούμενη δημοσιονομική προσπάθεια σύμφωνα με τους υφιστάμενους κανόνες», ανέφερε η Επιτροπή στην επιστολή της.

Οι πρόσθετες δαπάνες θα οδηγήσουν την Ιταλία να ξεπεράσει τις δεσμεύσεις της για το έλλειμμα του προϋπολογισμού κατά 6,35 δισ. Ευρώ, ή 0,35% του ΑΕΠ. Οι πρόσθετες δαπάνες είναι εφάπαξ, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι σε επιστολή προς την Επιτροπή και θα αυξήσει το έλλειμμα της Ιταλίας το 2020 στο 2,5% του ΑΕΠ αντί για 2,2%, όπως είχε δεσμευτεί.

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής κ. Βάλντις Ντομπρόφσκις και ο επίτροπος για την οικονομία Πάολο Τζεντιλόνι είπαν ότι το πλαίσιο δημοσιονομικών κανόνων του μπλοκ «προβλέπει ευελιξία για την αντιμετώπιση ασυνήθιστων γεγονότων εκτός του ελέγχου της κυβέρνησης», έχοντας παράλληλα κατά νου τη διατήρηση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας.

Η ανακοίνωση της Ιταλίας για το διπλασιασμό του πακέτου τόνωσης αντανακλά μια δραματική κλιμάκωση στην μάχη κατά της επιδημίας. Στα μέτρα που έχει ήδη λάβει περιλαμβάνονται το κλείσιμο των σχολείων σε εθνικό επίπεδο και η απαγόρευση δημόσιων εκδηλώσεων.

Με την Ιταλική οικονομία να κινδυνεύει ήδη από την ύφεση πριν από την εκδήλωση της επιδημίας, η κρίση έχει παραλύσει την επιχειρηματική δραστηριότητα στις πλούσιες βόρειες περιοχές της χώρας – έδρα μεγάλων εταιριών όπως η αυτοκινητοβιομηχανία Fiat Chrysler Automobilies NV.

Έχει επίσης ασκήσει πιέσεις στον ευάλωτο κυβερνητικό συνασπισμό της χώρας, με τους εταίρους να απαιτούν ολοένα και υψηλότερες δαπάνες.