Λήγουν μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου τα αποθέματα του Paxlovid της Pfizer αξίας 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς η ζήτηση για τη θεραπεία Covid-19 πέφτει κατακόρυφα.

Η προμήθεια περιλαμβάνει δόσεις αξίας 1,1 δισ. δολαρίων που είχαν ήδη λήξει από τον Νοέμβριο, σύμφωνα με την εταιρεία αναλύσεων Airfinity Ltd. με έδρα το Λονδίνο. Το Ηνωμένο Βασίλειο είδε το μεγαλύτερο κομμάτι να πηγαίνει χαμένο, με περίπου 1 εκατομμύριο λήξαντα αποθέματα με κόστος περίπου 700 εκατομμύρια δολάρια, αναφέρει η Airfinity σε έκθεσή της.

Η εκτόξευση του αριθμού των θανάτων κοντά στο αποκορύφωμα της πανδημίας ώθησε τις κυβερνήσεις να επενδύσουν σημαντικά στο Paxlovid, που εξακολουθεί να είναι η πιο αποτελεσματική θεραπεία για το Covid. Καθώς ο εμβολιασμός και οι λοιμώξεις έχουν προσδώσει ευρεία ανοσία, τα σοβαρά κρούσματα έχουν γίνει λιγότερο συχνά, περιορίζοντας τη χρήση του φαρμάκου, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Οι χώρες «είχαν μια δύσκολη πρόκληση να εκτιμήσουν τη ζήτηση σε ένα κρίσιμο στάδιο της πανδημίας», δήλωσε στην έκθεση ο αναλυτής της Airfinity για τις βιοεπιστήμες Marco Gallotta. «Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η μεγαλύτερη απορρόφηση δεν ήταν επιθυμητή και θα μπορούσε να έχει σώσει ζωές και νοσηλείες, αλλά η μείωση των δοκιμών μείωσε τη ζήτηση».

Πολλές χώρες εξακολουθούν να απαιτούν από τους ασθενείς να έχουν θετικό τεστ για το Covid προτού λάβουν το φάρμακο, δήλωσε η Airfinity.

Οι αχρησιμοποίητες δόσεις είναι ένα ακόμη σημάδι της υποχώρησης της ανησυχίας των πολιτών για την πανδημία και της ανάγκης της Pfizer για νέα προϊόντα, όπως τα φάρμακα για τον καρκίνο που απέκτησε με τη συμφωνία της Seagen ύψους 43 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η πτώση των πωλήσεων του αντιιικού ήταν μία από τις κινητήριες δυνάμεις που οδήγησαν την εταιρεία να μειώσει τις προβλέψεις της για τις πωλήσεις του 2023, ενώ παράλληλα εξέδωσε μια πρόβλεψη για τη φετινή χρονιά, η οποία αποδυναμώνει τις μετοχές της.

Η φαρμακοβιομηχανία συμφώνησε πέρυσι να πάρει πίσω 7,9 εκατομμύρια αποθέματα του Paxlovid που επρόκειτο να λήξουν σύντομα με αντάλλαγμα πίστωση για μελλοντικές προμήθειες. Η Pfizer εργάζεται τώρα για την πώληση του φαρμάκου απευθείας σε παρόχους υγείας στις ΗΠΑ μέσω εμπορικών καναλιών.

Η Pfizer δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό. Οι μετοχές κέρδισαν 0,4% στο άνοιγμα της αγοράς της Νέας Υόρκης.

Διαβάστε ακόμη

Τζιμ Ρότζερς: Για «φούσκα» και τη χειρότερη οικονομική κρίση της ζωής του προειδοποιεί ο συνεργάτης του Τζορτζ Σόρος

Ψηφιακή Κάρτα Ανεργίας: Πώς θα την ανανεώσετε γρήγορα και εύκολα

Από 8 Ιανουαρίου οι χειμερινές εκπτώσεις – Ποιες Κυριακές λειτουργούν τα καταστήματα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ</strong