Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν ανακοίνωσε την επιβολή νέου lockdown στη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Όκλαντ, καθώς καταγράφηκε ένα νέο κρούσμα Covid-19, που μέχρι στιγμής δεν έχει αποσαφινηστεί εάν και πώς συνδέεται με προηγούμενα κρούσματα που είχαν καταγραφεί στις αρχές Φεβρουαρίου.

Στην πόλη των 2 εκατ. κατοίκων επιβάλλεται lockdown 7 ημερών από τις 6 π.μ. σήμερα Κυριακή 28 Φεβρουαρίου, δήλωσε η Άρντερν σε συνέντευξη Τύπου χθες, μετά την έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου. Όπως είπε η πρωθυπουργός, το Όκλαντ κατατάσσεται πλέον στο επίπεδο συναγερμού 3, ενώ το επίπεδο για την υπόλοιπη Νέα Ζηλανδία αυξάνεται στο 2.

Οι περιορισμοί στο επίπεδο συναγερμού 3 περιλαμβάνουν το κλείσιμο των δημόσιων χώρων, παιδικών χαρών, βιβλιοθηκών και γυμναστηρίων, ενώ ακυρώνονται και οι δημόσιες εκδηλώσεις. Οι μετακινήσεις των πολιτών επιτρέπονται μόνο για εργασία και μετάβαση σε σούπερ μάρκετ και φαρμακεία, ενώ ανοικτά παραμένουν και τα πρατήρια καυσίμων.

Το νέο κρούσμα του ιού είναι ο αδερφός ενός μαθητή Γυμνασίου που είχε υποβληθεί τρεις φορές σε τεστ που ήταν αρνητικό και δεν είχε συμπτώματα, αλλά είχε έρθει σε επαφή με γνωστά προηγούμενα κρούσματα που είχαν καταγραφεί στις αρχές Φεβρουαρίου στην πόλη. Η Άρντερν είπε ότι η αμφίβολη σύνδεση του νέου κρούσματος με τα παλαιότερα οδήγησε την κυβέρνηση στην απόφαση επιβολής lockdown.

Πριν δύο εβδομάδες είχε επιβληθεί lockdown 3 ημερών στο Όκλαντ, όταν μια οικογένεια τριών ατόμων διαγνώστηκε θετική στη βρετανική μετάλλαξη του ιού, με τις αρχές να εκτιμούν ότι η διασπορά του ιού στην κοινότητα ήταν μικρή και περιορισμένη.

Στη Νέα Ζηλανδία από την αρχή της πανδημίας έχουν καταγραφεί πάνω από 2.000 κρούσματα κορωνοϊού, αριθμός που την κατατάσσει στις πιο επιτυχημένες χώρες όσον αφορά τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αντίστοιχη πολιτική ακολουθεί και η Αυστραλία, η οποία στα τέλη Ιανουαρίου επέβαλε lockdown στο Περθ μετά την καταγραφή ενός νέου κρούσματος κορωνοϊού.

Διαβάστε ακόμα:

Παραιτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης

Μαρία Μαυρουδή: Ασφαλιστικές εταιρείες αποσύρονται από τη ναυτασφάλιση

CALPAK: Το πρώτο «έξυπνο» ελληνικό εργοστάσιο είναι γεγονός