Πολιτική

Παραιτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης

  • Φώφη Γιωτάκη


Τι αναφέρει στην επιστολή που απέστειλε στον πρωθυπουργό – Η αντίδραση της Κουμουνδούρου - Η ανάρτησή του για την παραίτηση και τα σχόλια της αντιπολίτευσης

Την παραίτησή του από την «ηλεκτρική καρέκλα» του κυβερνητικού εκπροσώπου υπέβαλε 55 μέρες μετά από τον ορισμό ο Χρήστος Ταραντίλης στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο ίδιος με επιστολή του στον πρωθυπουργό επικαλείται οικογενειακούς λόγους που δεν του επιτρέπουν να ασκήσει τα καθήκοντά του, ωστόσο ήδη «γαλάζια» στελέχη υποστηρίζουν ότι «o Ταραντίλης δεν άντεξε τι δυσκολίες», υπενθυμίζοντας ότι όταν ρωτήθηκε για την παραίτηση Λιγνάδη «το μόνο που σκέφτηκε να πει είναι ότι έγινε για προσωπικούς λόγους».

Ο τέως κυβερνητικός εκπρόσωπος και υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ ανέλαβε καθήκοντα σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία με πολλαπλά «στοιχήματα» και λόγω πανδημίας για την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ως εκ τούτου, η επιλογή δεν θα μπορούσε παρά να παραπέμπει στην προσδοκία για την αντιμετώπιση έως και νέων πρωτόγνωρων καταστάσεων για την ελληνική κοινωνία, με ισχυρά επικοινωνιακά αναχώματα.

Έμπειρο στέλεχος της ΝΔ εκτιμά ότι η κυβέρνηση «εκτέθηκε» από την επιλογή Ταραντίλη ως προς τη διαχείριση της κατάστασης με τις ραγδαίες αποκαλύψεις, όπως η υπόθεση Λιγνάδη και «γι’ αυτό αντικαταστάθηκε από την αναπληρώτρια εκπρόσωπο, Αριστοτελία Πελώνη, για την πρόσφατη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών».

Είχε προηγηθεί ο «ατυχής επικοινωνιακός χειρισμός της κυρίας Μενδώνη που δεν συνιστά λόγο αποπομπής» -πρόκειται για τη φράση που χρησιμοποίησε η κ. Πελώνη επιχειρώντας να βάλει φρένο στη συζήτηση περί παραίτησης της υπουργού Πολιτισμού, που νωρίτερα δήλωνε ότι ο Λιγνάδης «είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος» και ότι «εξαπατηθήκαμε, εξαπατήθηκα».

Στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου επιμένουν ότι η απόφαση Ταραντίλη αφορά πράγματι οικογενειακούς λόγους -πάντως κάποιοι της κυβέρνησης τονίζουν ότι «όπως αποδείχτηκε, ο εξαιρετικός πανεπιστημιακός Ταραντίλης ήταν κακή για τη συγκυρία επιλογή».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παραίτηση Ταραντίλη δεν ήταν για τους καλά γνωρίζοντες μια αιφνιδιαστική κίνηση. Παρότι ο βουλευτής Επικρατείας είπε σε συνομιλία με το «Πρώτο Θέμα» ότι ήταν οικογενειακοί οι λόγοι της παραίτησης και παραμένει στην πρώτη γραμμή της μάχης εντός του κοινοβουλίου, εντούτοις άνθρωποι που γνωρίζουν τις τελευταίες εξελίξεις επισημαίνουν ότι από την Παρασκευή είχε αποφασιστεί ότι η Αριστοτελία Πελώνη θα εμφανιστεί αύριο Δευτέρα (1/3/2021) στη θέση του Ταραντίλη, για να απαντήσει από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης στα ερωτήματα των πολιτικών συντακτών.

Είναι πασιφανές ότι το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται σε φάση ενίσχυσης του επικοινωνιακού επιτελείου κι ότι ενδέχεται εντός των προσεχών ημερών να ανακοινωθεί το όνομα του νέου κυβερνητικού εκπροσώπου, καθώς η κ. Πελώνη -όπως διευκρινίζεται στην κυβερνητική ανακοίνωση- «εκπληρώνει χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου».

Στην επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, ο κ. Ταραντίλης αναφέρει:

«Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Θέλω να σας ευχαριστήσω ειλικρινά για τη μεγάλη τιμή να με ορίσετε Υφυπουργό και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο.

Οικογενειακοί λόγοι που προέκυψαν έκτοτε δεν μου επιτρέπουν να συνεχίσω να ασκώ αυτά τα καθήκοντα.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι από τα βουλευτικά έδρανα θα συνεχίσω να είμαι στην πρώτη γραμμή της προσπάθειάς μας για μεγάλες μεταρρυθμίσεις που θα αλλάξουν τη χώρα, τιμώντας πάντοτε την εμπιστοσύνη που μου δείξατε.

Με τιμή,

Χρήστος Ταραντίλης»

ΣΥΡΙΖΑ: Καιρός να ακολουθήσει και η Μενδώνη

Σε ανακοίνωσή του για την παραίτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. αναφέρει τα εξής:

«Αντί να παραιτηθεί η κ. Μενδώνη, που έχει γαντζωθεί στη καρέκλα της τη στιγμή που έχουν ξεσηκωθεί εναντίον της όλοι οι άνθρωποι της τέχνης και του πολιτισμού, αλλά και η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, αγανακτισμένοι από τη συγκάλυψη του κατηγορουμένου για παιδεραστία κ. Λιγνάδη, παραιτείται ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αν πρόκειται για τη χαμένη ευθιξία του κ. Μητσοτάκη και της κ. Μενδώνη, του αξίζουν συγχαρητήρια. Αν, όμως, πρόκειται για τις εσωτερικές ίντριγκες της κυβέρνησης και για το ποιος άδειασε ποιον προκειμένου να καλύψουν τον Λιγνάδη, δεν αφορά κανέναν.

Σε κάθε περίπτωση, οι ευθύνες του κ. Μητσοτάκη για το σκάνδαλο Λιγνάδη – Μενδώνη δεν θα ξεχαστούν.

Και μιας και ο κ. Ταραντίλης έκανε την αρχή, καιρός είναι η κ. Μενδώνη να ακολουθήσει. Το απαιτεί η κοινή λογική».

Διαβάστε ακόμη

Απίστευτο: Λιγότερα λουκέτα στις επιχειρήσεις το 2020 παρά την κρίση

Μαρία Μαυρουδή: Ασφαλιστικές εταιρείες αποσύρονται από τη ναυτασφάλιση

CALPAK: Το πρώτο «έξυπνο» ελληνικό εργοστάσιο είναι γεγονός