Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι το κόστος δανεισμού θα αυξηθεί στην Ευρωζώνη στις επόμενες «αρκετές συνεδριάσεις» της ΕΚΤ προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό.

Μιλώντας την Τετάρτη σε εκδήλωση στη Φρανκφούρτη, η Λαγκάρντ είπε ότι η επαναφορά του πληθωρισμού στο μεσοπρόθεσμο στόχο του 2% είναι η κύρια αποστολή της ΕΚΤ – παρά τις αυξανόμενες ανησυχίες για την ύφεση στη Γερμανία και στην Ευρωζώνη.

«Θα κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε, δηλαδή να συνεχίσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκια στις επόμενες αρκετές συναντήσεις», είπε. «Ο πρωταρχικός μας στόχος δεν είναι να δημιουργήσουμε ύφεση. Πρωταρχικός μας στόχος είναι η σταθερότητα των τιμών και πρέπει να το επιτύχουμε. Αν δεν το καταφέρουμε, θα βλάψουμεπολύ περισσότερο την οικονομία».

Η ΕΚΤ ακολούθησε την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ στην εφαρμογή μεγάλων αυξήσεων επιτοκίων για την αντιμετώπιση της ταχύτερης ανόδου του πληθωρισμού από καταβολής ευρώ. Ωστόσο, η άνοδος του κόστους δανεισμού συμπίπτει χρονικά με τους αυξανόμενους φόβους για ύφεση, που τροφοδοτούνται αυτή την εβδομάδα από τις ρωσικές απειλές για περαιτέρω μείωση του ενεργειακού εφοδιασμού της Γηραιάς Ηπείρου.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Ζώνη του Ευρώ βρίσκεται ήδη σε ιστορικό χαμηλό. Επιπλέον, δυσοίωνες προοπτικές για τη γερμανική οικονομία, αποτυπώνει στις εκτιμήσεις του το έγκριτο ινστιτούτο οικονομικών ερευνών του Μονάχου Ifo, το οποίο έκανε στροφή 180 μοιρών σε όσα είχε προβλέψει μόλις πριν από τρεις μήνες.

Συγκεκριμένα, η γερμανική οικονομία θα συρρικνωθεί το επόμενο έτος, διότι η μεγάλη αύξηση του κόστους της ενέργειας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία εξανεμίζει τις ευκαιρίες ανάκαμψης μετά τα lockdowns εξαιτίας της πανδημίας.

Αν και η οικονομία της Ευρώπης ήταν ανθεκτική το πρώτο εξάμηνο του 2022, το επόμενο έτος θα είναι πολύ πιο δύσκολο, δήλωσε την Τετάρτη ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Σλοβακίας, Πέτερ Καζιμίρ.

Αλλά η Λαγκάρντ δεν είναι η μόνη που δίνει προτεραιότητα στον πληθωρισμό έναντι της ανάπτυξης. Κι άλλοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν σε επίπεδο που ούτε τονώνει ούτε περιορίζει την οικονομία -δηλαδή μεταξύ 1% και 2% –προτού προχωρήσουν σε πιο επιθετικές κινήσεις. Το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ είναι σήμερα 0,75%.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters, ο Φινλανδός Κεντρικός Τραπεζίτης Όλι Ρεν είπε ότι μπορεί να επιτευχθεί ένα ουδέτερο επίπεδο μέχρι τα Χριστούγεννα. Επιπλέον είπε ότι η συνεδρίαση του Οκτωβρίου πιθανώς να φέρει μία αύξηση της τάξης των 50 ή 75 μονάδων βάσης, μία κίνηση που αξιολογείται θετικά από τις χρηματαγορές.

Διαβάστε ακόμα:

Νέο άλμα στις τιμές τους φυσικού αερίου – Άνοδος 13%

Τουρκία – Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας: Στο επίκεντρο η Ελλάδα

Alpha Bank: Πώς ενεργειακή κρίση και πληθωρισμός επηρεάζουν τους μισθούς – Τα σενάρια για τις αυξήσεις