Η συνεχής μετακύλιση του αυξημένου κόστους του κακάο στις τελικές τιμές φαίνεται να φτάνει στα όριά της για τη Lindt & Spruengli, με τη ζήτηση να υποχωρεί και τη μετοχή της ελβετικής σοκολατοποιίας να οδεύει προς τη μεγαλύτερη τριμηνιαία πτώση από το 2009.
Οι συμμετοχικοί τίτλοι της εταιρείας έχουν ανακάμψει ελαφρώς από τα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας τετραετίας, ωστόσο εξακολουθούν να καταγράφουν απώλειες περίπου 15% σε σχέση με τα τέλη Μαρτίου. Αν η εικόνα αυτή διατηρηθεί, η Lindt θα σημειώσει το χειρότερο τρίμηνό της από το 2009, όταν επηρεάστηκε από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.
Οι αυξήσεις τιμών μείωσαν τους όγκους πωλήσεων
Η εταιρεία, γνωστή για τα σοκολατένια λαγουδάκια του Πάσχα με το χρυσό περιτύλιγμα, αύξησε τις τιμές των προϊόντων της σχεδόν κατά 20% την περασμένη χρονιά, προκειμένου να αντισταθμίσει την εκτίναξη του κόστους του κακάο.
Η επιλογή αυτή, ωστόσο, είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των όγκων πωλήσεων. Τον Μάρτιο η Lindt αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την οργανική ανάπτυξη των πωλήσεων το 2026, εκτιμώντας πλέον ότι θα διαμορφωθεί μεταξύ 4% και 6%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 6%-8%.
Παράλληλα, η διοίκηση προειδοποίησε ότι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή επιβαρύνουν το κόστος μεταφορών και συσκευασίας, ενώ επιδεινώνουν και την καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.
Η υποχώρηση του κακάο δεν αρκεί
Για μεγάλο χρονικό διάστημα η Lindt αποτελούσε την αγαπημένη επιλογή των επενδυτών στον κλάδο της σοκολάτας, υπεραποδίδοντας έναντι ανταγωνιστών όπως η Barry Callebaut, η οποία είχε δεχθεί ισχυρό πλήγμα από το υψηλό κόστος των πρώτων υλών. Αντίστοιχα, και η αμερικανική Hershey κατέγραψε απώλειες περίπου 14% στη μετοχή της κατά το τελευταίο τρίμηνο.
Σήμερα όμως η εικόνα έχει αλλάξει. Παρότι τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του κακάο έχουν υποχωρήσει σχεδόν 60% από το ιστορικό υψηλό του Δεκεμβρίου 2024, η Lindt εξακολουθεί να υφίσταται τις συνέπειες των προηγούμενων ανατιμήσεων, ενώ οι τιμές του κακάο παραμένουν ευμετάβλητες λόγω ανησυχιών για τη νέα σοδειά.
Αναλυτές επισημαίνουν ότι ακόμη και η ισχυρή θέση της Lindt στην premium κατηγορία δεν μπορεί να προστατεύσει πλήρως τη ζήτηση όταν οι τιμές αυξάνονται σχεδόν κατά 20% μέσα σε έναν χρόνο. Οι καταναλωτές που στρέφονται σε φθηνότερες μάρκες χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να επιστρέψουν.
Παρόλα αυτά, εκτιμάται ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις μόνιμης αποδυνάμωσης του εμπορικού σήματος ή της ανταγωνιστικής θέσης της εταιρείας.
Οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί απέναντι στη Lindt. Οι ανοιχτές πωλήσεις (short positions) στη μετοχή έχουν υπερδιπλασιαστεί από τον Μάρτιο, ενώ οι αξιολογήσεις των αναλυτών εμφανίζονται μοιρασμένες μεταξύ συστάσεων αγοράς και πώλησης.
Ορισμένοι εκτιμούν ότι η εταιρεία ενδέχεται να μην επιτύχει ούτε τον νέο χαμηλότερο στόχο οργανικής ανάπτυξης 4%, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω υποχώρηση της αποτίμησής της.
Προσεκτικές μειώσεις τιμών από το 2026
Η Lindt εξακολουθεί να προβλέπει αυξήσεις τιμών μεσαίου μονοψήφιου ποσοστού για το σύνολο του τρέχοντος έτους, ωστόσο σχεδιάζει να αναθεωρήσει μέρος των προηγούμενων ανατιμήσεων σε ορισμένες αγορές.
Όπως ανέφερε εκπρόσωπος της εταιρείας, λόγω της μακροχρόνιας στρατηγικής προμηθειών, η αποκλιμάκωση των τιμών του κακάο δεν θα επηρεάσει ουσιαστικά το κόστος πριν από το 2027. Παρ’ όλα αυτά, σε ορισμένες περιπτώσεις, ήδη από το 2026 θα εφαρμοστούν μειώσεις τιμών σε αγορές όπως η Ελβετία και η Γερμανία.
Παράλληλα, οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η πιθανή ενίσχυση του φαινομένου Ελ Νίνιο θα μπορούσε να προκαλέσει νέα μεταβλητότητα στις τιμές του κακάο, διατηρώντας την πίεση στα περιθώρια κέρδους της εταιρείας.
Παρά τις βραχυπρόθεσμες δυσκολίες, ορισμένοι αναλυτές διατηρούν συγκρατημένη αισιοδοξία, εκτιμώντας ότι η αποκλιμάκωση των τιμών του κακάο θα περάσει σταδιακά και στις λιανικές τιμές, επιτρέποντας την ανάκαμψη των όγκων πωλήσεων και τη βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης κατά το δεύτερο εξάμηνο.
Διαβάστε ακόμη
Συντάξεις χηρείας: Η ρύθμιση που αποτρέπει περικοπές και οι αλλαγές μετά την απόφαση του ΣτΕ
Ηλεκτρική ενέργεια: Ο καύσωνας πιέζει τα δίκτυα της Ευρώπης και φέρνει την Ελλάδα στο επίκεντρο
Μεγιστάνας χρωστά $27 δισ. και βγάζει στο σφυρί γιοτ, supercars και τσάντες Birkin
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.