Ο στρατιωτικός διοικητής της Λιβύης, Χαλιφά Χαφτάρ, ο οποίος ελέγχει το Κοινοβούλιο της χώρας και δεν αναγνωρίζει την εκτελεστική της εξουσία, ούτε την υπογραφή του μνημονίου Λιβύης– Τουρκίας, σχεδιάζει να εισέλθει επικεφαλής στρατιωτικών μονάδων στην πρωτεύουσα της χώρας, Τρίπολη, μέχρι τα τέλη του έτους. Σκοπός του Χαφτάρ είναι η απομάκρυνση από την κυβέρνηση του σημερινού πρωθυπουργού Φαγιέζ αλ Σαράχ, τον οποίο όμως έχουν αναγνωρίσει τα Ηνωμένα Έθνη.

«Βρισκόμαστε στην τελική φάση των προετοιμασιών» δήλωσε σε συνέντευξή του στη Μόσχα ο αυτοαποκαλούμενος «υπουργός Εξωτερικών στην ανατολική κυβέρνηση της χώρας και πιστός συνεργάτης του Χαφτάρ, Αμπντουλάχ Λαχβέτζ. «Αυτή είναι μια πολύ δύσκολη προσπάθεια», πρόσθεσε.

Μετά την ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι από το ΝΑΤΟ το 2011, αυτό το κράτος της βόρειας Αφρικής που κατέχει τα μεγαλύτερα αποδεδειγμένα αποθέματα πετρελαίου στην «μαύρη ήπειρο» έχει κατακλυστεί από τη βία και τις πολιτικές αναταραχές. Δύο ευρείες, αντίπαλες δυνάμεις μάχονται μεταξύ τους για τον έλεγχο της Λιβύης: Από τη μια, η κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας στην Τρίπολη, η οποία υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ, και από την άλλη η κυβέρνηση στην ανατολική πόλη Tobruk που συμμαχεί με τον Χαφτάρ.

Η Ρωσία ξεκαθάρισε ότι υποστηρίζει τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για επίλυση της σύγκρουσης και τη διαπραγμάτευση με σκοπό τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Γι αυτό το λόγο μίλησε και στις δύο πλευρές, οι οποίες προσκλήθηκαν στη σύνοδο κορυφής Ρωσίας- Αφρικής στο Σότσι τον Οκτώβριο. Ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε την Παρασκευή ότι το Κρεμλίνο υποστηρίζει ένα γερμανικό σχέδιο για τη διοργάνωση ενός νέου συνεδρίου με θέμα την ειρήνευση στη Λιβύη, ζητώντας «πλήρη συμμετοχή» των πολιτικών δυνάμεων της χώρας.

Ευθεία παρέμβαση της Τουρκίας

Η Τουρκία θεωρεί ότι έχει το δικαίωμα να αναπτύξει στρατιωτικές δυνάμεις στη Λιβύη εάν προσκληθεί από την κυβέρνηση της χώρας που έχει διεθνή υποστήριξη, όπως ανάφερε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξή του στην τουρκική κρατική τηλεόραση.

«Από τη στιγμή που υπάρξει μια τέτοια πρόσκληση από το λαό της Λιβύης και την κυβέρνησή του, δεν έχουμε το δικαίωμα να αρνηθούμε» ανέφερε ο Ερντογάν.

Η Τουρκία υπέγραψε στρατιωτική συμφωνία στις 27 Νοεμβρίου με τη Λιβύη, με σκοπό την ενίσχυση των δυνάμεων που ελέγχονται από την κυβέρνηση της Τρίπολης, υπό τον πρωθυπουργό Φαγιέζ αλ Σαράχ. Οι δυνάμεις αυτές δέχονται την πίεση του στρατιωτικού ηγέτη Χαφτάρ. Ο Ερντογάν, μιλώντας για εσωτερικές υποθέσεις της Λιβύης, ανέφερε ότι πιθανή ανάπτυξη τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στα εδάφη της Λιβύης, δεν ισοδυναμεί με παραβίαση του εμπάργκο των Ηνωμένων Εθνών.