Σημαντική πτώση εμφανίζει η μετοχή της AstraZeneca στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, καθώς τα αποτελέσματα της νέας θεραπείας κατά του καρκίνου δεν ανταποκρίνονται στις υψηλές προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί.

Οι επενδυτές περίμεναν μια πιο «ξεκάθαρη ανακοίνωση» σχετικά με την επιτυχία των δοκιμών, ιδίως όσον αφορά τον χρόνο ζωής των ασθενών.

Έτσι, η λιτή αναφορά της AstraZeneca ότι «το φάρμακο βοήθησε τους ασθενείς, οι οποίοι πάσχουν από την πιο κοινή μορφή καρκίνου του εντέρου, να ζήσουν περισσότερο σε σχέση με το να υποβάλλονταν σε χημειοθεραπεία», δεν προκάλησε ικανοποίηση.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Jefferies, η περιγραφή των αποτελεσμάτων υποδηλώνει ότι τα οφέλη του φαρμάκου ήταν λιγότερο εντυπωσιακά απ’ ό,τι ήλπιζαν οι ιθύνοντες της εταιρείας. Μάλιστα, η AstraZeneca ανέφερε και ορισμένους θανάτους κατά την πιλοτική δοκιμή του φαρμάκου, κάτι που αυξάνει τους πιθανούς κινδύνους.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η έρευνα συνεχίζεται, καθώς τα αποτελέσματα κρίνονται ως μη ώριμα.

Εδώ και δεκαετίες, οι ερευνητές αδυνατούν να βρουν μια πιο στοχευμένη προσέγγιση κατά του καρκίνου σε σχέση με τη χημειοθεραπεία.

Το φάρμακο της AstraZeneca, γνωστό ως Dato-DXd, είχε εγείρει σημαντικές ελπίδες, καθώς φιλοδοξούσε να δώσει περισσότερο και ποιοτικότερο χρόνο ζωής στους ασθενείς με καρκίνο του εντέρου, οι οποίοι θα απέφευγαν την ταλαιπωρία της χημειοθεραπείας.

H AstraZeneca έχει συμφωνήσει να καταβάλλει έως 6 δισ. δολάρια, προκειμένου να αναπτύξει το εν λόγω φάρμακο μαζί με την εταιρεία Daiichi Sankyo, προσβλέποντας σε πωλήσεις έως 18 δισ. δολαρίων.

Στον απόηχο όλων των παραπάνω, η μετοχή της AstraZeneca στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου χάνει σήμερα τουλάχιστον 4% και οπισθοχωρεί στις 10.810 στερλίνες, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Μαρτίου. Νωρίτερα, δε, διολίσθαινε έως το -6%.

Διαβάστε ακόμα

Η κόκκινη Έφη, ο Τέλης και ο ΠΑΟΚ, το ράλι της Intrakat, το ταμείο της Do Value και η… παραίτηση Μαντζούφα

Έτσι θα είναι το συγκρότημα «Kyma Residences» από την Orilina Properties στο Ελληνικό (pics)

Οικ. Ηλιόπουλου: Αύξηση της προσφοράς για την αγορά της ΑΝΕΚ στα 83 εκατ. ευρώ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ