Οι Ρώσοι δισεκατομμυριούχοι, που πιέζονται από τις διεθνείς κυρώσεις και αντιμετωπίζουν πιέσεις από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να επανεπιτάξουν τον πλούτο τους, έχουν αποσύρει περιουσιακά στοιχεία αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων από την Ευρώπη μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Τον περασμένο μήνα, οι μέτοχοι της United Medical Group CY Plc και της MD Medical Group Investments Plc, που ελέγχονται από τους μεγιστάνες Ίγκορ Σίλοβ και Μαρκ Κούρτσερ, ενέκριναν τη μετακίνηση των εταιρειών από την Κύπρο στη Ρωσία. Η μεταφορά αυτή θα συμβάλει στην αύξηση της συνολικής αξίας των περιουσιακών στοιχείων που έχουν επανατοποθετηθεί από τους πλουσιότερους Ρώσους από τον Φεβρουάριο του 2022 σε τουλάχιστον 50 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Η μετατόπιση αυτή έρχεται σε ρήξη με μια πρακτική δεκαετιών των Ρώσων δισεκατομμυριούχων να διατηρούν τα περιουσιακά τους στοιχεία στην Ευρώπη, εκμεταλλευόμενοι τα φιλικά προς τους επενδυτές νομικά συστήματα, την ευκαιρία να λαμβάνουν μερίσματα σε ξένα νομίσματα και τους χαμηλούς φόρους. Τώρα, οι πλουσιότεροι της Ρωσίας έχουν μείνει με όλο και λιγότερα μέρη για να τοποθετήσουν τον πλούτο τους, καθώς πολλοί από αυτούς βρίσκονται υπό τις κυρώσεις των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου ή της Ευρώπης.

«Αυτή τη στιγμή, η Ρωσία φαίνεται λιγότερο κακιά από ό,τι το εξωτερικό», δήλωσε η Νατάλια Κουζνετσόβα, εταίρος της Business Solutions and Technologies, η οποία παλαιότερα λειτουργούσε στη Ρωσία υπό το εμπορικό σήμα της Deloitte.

Η μεταφορά περιουσιακών στοιχείων που έχουν καταχωριστεί σε τοποθεσίες όπως η Κύπρος, το Τζέρσεϊ και η Ελβετία προς τη Ρωσία και σε έθνη που το Κρεμλίνο θεωρεί φιλικά, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Καζακστάν, άρχισε αμέσως μετά την εισβολή. Μεταξύ των πρώτων κινήσεων ήταν οι οικογενειακές περιουσίες του δισεκατομμυριούχου των λιπασμάτων Αντρέι Γκούριεφ και του μεγιστάνα του χάλυβα Βίκτορ Ράσνικοβ από την Ελβετία και την Κύπρο στη Ρωσία. Άλλοι, όπως ο δισεκατομμυριούχος Ίγκορ Αλτούσκι, ακολούθησαν αργότερα.

Υπό πίεση

Το Κρεμλίνο έχει ασκήσει πιέσεις στους πλουσιότερους Ρώσους να επαναπατρίσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία από τις χώρες που αποκαλεί «μη φιλικές». Οι διπλές φορολογικές συμφωνίες έχουν ανασταλεί, καθιστώντας ανέφικτη την παραμονή εγγεγραμμένων σε μέρη όπως η Ευρώπη. Η Ρωσία δυσκολεύει τις εταιρείες να καταβάλλουν μερίσματα ή να πωλούν περιουσιακά στοιχεία στις οντότητες που είναι εγγεγραμμένες σε τέτοιες δικαιοδοσίες.

«Η σύνδεση Ρωσίας-Κύπρου δεν λειτουργεί πολύ καλά τώρα όσον αφορά τις μεταφορές χρημάτων», δήλωσε ο Αλεξέι Κουζνέτσοφ, εταίρος της B1, η οποία παλαιότερα λειτουργούσε στη Ρωσία υπό το εμπορικό σήμα της Ernst & Young. «Αυτό λύνεται με τη μετακίνηση σε μια φιλική δικαιοδοσία ή στη Ρωσία».

Τον Αύγουστο, ο Πούτιν έδωσε εντολή στην κυβέρνηση να δημιουργήσει έναν μηχανισμό που θα επιτρέψει στη Ρωσία να ανακτήσει τον έλεγχο των ρωσικών εταιρειών, όπου ο έλεγχος αυτός ασκείται μέσω ξένων οντοτήτων και χάθηκε ως αποτέλεσμα των κυρώσεων.

Για να προσελκύσει τους μεγιστάνες στην πατρίδα τους, το Κρεμλίνο έχει χρησιμοποιήσει κίνητρα όπως οι τοπικές εγχώριες «υπεράκτιες» ζώνες χαμηλής φορολόγησης που εισήγαγε το 2018 και συνεχώς βελτιώνει. Η Ρωσία αύξησε επίσης το κόστος διατήρησης περιουσιακών στοιχείων σε παραδοσιακούς παραδείσους όπως η Κύπρος ή η Μάλτα, ενώ οι εκμεταλλεύσεις με διεθνή περιουσιακά στοιχεία που επανεγγράφονται στη Ρωσία μπορούν να τύχουν φορολογικών πλεονεκτημάτων.

Δεν είναι μόνο οι δισεκατομμυριούχοι που μεταφέρουν τις μετοχές τους – και άλλοι Ρώσοι μεταφέρουν τα περιουσιακά τους στοιχεία στην πατρίδα τους. «Μέχρι και 115 εταιρείες μετακινήθηκαν σε εγχώριες «υπεράκτιες» ζώνες φέτος, καθιστώντας το συνολικό αριθμό τους 254», δήλωσε ο πρώτος αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Ίλγια Τορόσοβ στο Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ τη Δευτέρα.

Ορισμένες από τις μεγαλύτερες ρωσικές εταιρείες εμπορευμάτων και τεχνολογίας εξακολουθούν να είναι εγγεγραμμένες στην Ευρώπη. Η εταιρεία παραγωγής λιπασμάτων EuroChem Group AG, που ιδρύθηκε από τον δισεκατομμυριούχο Αντρέι Μελνιτσένκο, έχει την έδρα της στο Ζουγκ της Ελβετίας, ενώ η γεωργική εταιρεία Ros Agro PLC μετέφερε την εισαγωγή της στο Καζακστάν και εργάζεται για την επαναφορά της έδρας της από την Κύπρο, δήλωσε η εταιρεία τον περασμένο μήνα χωρίς να αποκαλύψει λεπτομέρειες.

Φιλικές χώρες

Οι δισεκατομμυριούχοι που δεν υπόκεινται σε κυρώσεις αναζητούν επίσης νέες κατοικίες για τις ευρωπαϊκές τους συμμετοχές και ευνοούν δικαιοδοσίες που το Κρεμλίνο θεωρεί φιλικές. Ο μεγιστάνας της χαλυβουργίας Βλαντιμίρ Λίσιν και η μεταφορική εκμετάλλευση Globaltrans Investment Plc μετακόμισαν στο Αμπού Ντάμπι από την Κύπρο, ενώ η δεύτερη μεγαλύτερη μεταλλευτική εταιρεία χρυσού της Ρωσίας Polymetal International Plc επανεγγράφηκε στο Καζακστάν τον περασμένο μήνα. Η εταιρεία δεν υπόκειται σε κυρώσεις, αλλά η ρωσική μονάδα της μπήκε φέτος στον αμερικανικό κατάλογο.

Για την Globaltrans η κίνηση αυτή μπορεί να σημάνει την αποκατάσταση της καταβολής μερισμάτων, ενώ η Polymetal θα μπορέσει να διαχωρίσει τα περιουσιακά της στοιχεία στη Ρωσία και το Καζακστάν, κάτι που θα ήταν περίπλοκο αν παρέμενε εγγεγραμμένη στο Τζέρσεϊ.

Διαβάστε ακόμη:

Goldman Sachs: H επενδυτική βαθμίδα «βάζει φωτιά» στα ομόλογα των τραπεζών – Γιατί «βλέπει» δεύτερο κύμα ανόδου (πίνακες)

H «τέλεια καταιγίδα» στα commodities: Σε υψηλό έτους το brent – Ανοιχτός ο δρόμος για τα $100 (γράφημα)

Ποιο σούπερ μάρκετ «καρφώνει» τις εταιρείες που μειώνουν ποσότητες και δεν ρίχνουν τιμές

 

Για όλες τις υπόλοιπεςειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφθείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ