Ασταμάτητη άνοδο σημειώνουν οι τιμές των εμπορευμάτων, με το αργό τύπου brent να ξεπερνά και τα 94 δολάρια/βαρέλι νωρίτερα καταγράφοντας νέο υψηλό ρεκόρ για το 2023.

Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένου ότι το τρέχον μακροοικονομικό σκηνικό τροφοδοτεί μια «τέλεια καταιγίδα» στα εμπορεύματα που τοποθετεί ολόκληρο τον τομέα ως μια από τις πιο προσοδοφόρες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων του έτους, αν όχι αυτής της δεκαετίας.

Ένας μακρύς κατάλογος από τις ισχυρότερες τράπεζες της Wall Street στον κόσμο έχουν περιγράψει το τρέχον οικονομικό κλίμα ως «τη χρυσή εποχή των συναλλαγών».

Οι τιμές της ενέργειας σε όλους τους τομείς σημείωσαν μια εκπληκτική πορεία αυτό το τρίμηνο, σπάζοντας αλλεπάλληλα ρεκόρ και σημειώνοντας νέα υψηλά του 2023, σχεδόν σε καθημερινή βάση.

Το αργό πετρέλαιο αμερικανικής προέλευσης WTI διαπραγματευόταν έως και 90,88 δολάρια το βαρέλι χθες Πέμπτη, σημειώνοντας ημερήσια άνοδο 3%. Αυτή είναι η υψηλότερη ενδοημερήσια τιμή από τις 8 Νοεμβρίου 2022 και άνοδος κατά 41% από τα μέσα Ιουνίου.

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ WTI ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

Εν τω μεταξύ, το αργό πετρέλαιο τύπου Brent εκτοξεύτηκε πάνω από τα 94,63 δολάρια το βαρέλι και έφτασε σε νέο υψηλό ρεκόρ του 2023. Τους τελευταίους δύο μήνες, ο πιο εμπορεύσιμος δείκτης αναφοράς πετρελαίου στον κόσμο σημείωσε εκπληκτικό κέρδος άνω του 49% από τα χαμηλά του 2023 στα 63,64 δολάρια το βαρέλι.

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ BRENT ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

Και το ράλι μπορεί να μη σταματήσει εκεί..

Οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται σε σταθερή ανοδική πορεία από τότε που η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να παρατείνει τη μείωση της παραγωγής της κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως μέχρι το τέλος του έτους – και προστέθηκε η Ρωσία με τη δική της μείωση της παραγωγής κατά 300.000 βαρέλια ημερησίως.

Οι περικοπές αυτές έρχονται να προστεθούν στη μείωση της παραγωγής κατά 1,66 εκατ. βαρέλια ημερησίως που έχουν θέσει σε εφαρμογή άλλα μέλη του ΟΠΕΚ έως το τέλος του 2024.

Αλλού, οι καταστροφικές πλημμύρες στη Λιβύη ανάγκασαν τις αρχές να κλείσουν τέσσερα βασικά λιμάνια πετρελαίου και να κλείσουν τα τοπικά διυλιστήρια. Μια κίνηση που ενίσχυσε τις προσδοκίες για παγκόσμια έλλειψη προσφοράς – προσθέτοντας περαιτέρω ανοδικούς ανέμους στην τρέχουσα έκρηξη των τιμών της ενέργειας.

Η Λιβύη παράγει πάνω από 1 εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου την ημέρα και στέλνει περίπου το 85% των εξαγωγών της στην Ευρώπη. Εάν όλη αυτή η προσφορά στη Λιβύη παρέμενε εκτός αγοράς για παρατεταμένο χρονικό διάστημα – δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτό θα μπορούσε εύκολα να στείλει τις τιμές του πετρελαίου σε τριψήφια επίπεδα.

Συνολικά, οι πλημμύρες στη Λιβύη, σε συνδυασμό με τις περικοπές της προσφοράς από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία – δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα  – στέλνοντας τις τιμές του πετρελαίου στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 11 μηνών.

Ως αποτέλεσμα, το 30% της παγκόσμιας παραγωγής στρατηγικής σημασίας βιομηχανικών μετάλλων, όπως το Αλουμίνιο, ο Χαλκός, το Κοβάλτιο, το Νικέλιο, το Λίθιο, το Παλλάδιο, η Πλατίνα, το Ουράνιο, ο Ψευδάργυρος και τα μέταλλα Σπάνιων Γαιών, έχει τεθεί εκτός λειτουργίας – ανοίγοντας την πόρτα σε μια σημαντική συμπίεση των τιμών των εμπορευμάτων.

Διαβάστε ακόμη

Επιτόκια: Η νέα αύξηση από την ΕΚΤ σφίγγει κι άλλο τη θηλιά στους δανειολήπτες (πίνακας)

Ενοίκια: Από 7% έως 20% σε έναν χρόνο η αύξηση κοντά σε σταθμούς μετρό της Γραμμής 4 (πίνακας)

Πώς είναι η ζωή μέσα στο νέο Mandarin Oriental Costa Navarino – Σουίτες, εστιατόρια και design του κορυφαίου resort

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ