Οι χώρες της Ευρώπης μπορεί να βρίσκονται πλέον αντιμέτωπες με ακραία ξηρασία δύο φορές συχνότερα τις επόμενες δεκαετίες σε σχέση με σήμερα, αν δεν καταφέρουν να επιτύχουν τον στόχο για τη μείωση της εκπομπής αερίων. Αυτό υποστηρίζει νέα έρευνα που αποτυπώνει το πώς η αλλαγή των μοντέλων των βροχοπτώσεων θέτει ακόμα περισσότερους ανθρώπους σε κλιματικό κίνδυνο.

Η ευρωπαϊκή ήπειρος βαδίζει προς ένα μέλλον με ακόμα πιο ακραία φαινόμενα ξηρασίας, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιοποιήθηκε σήμερα Τρίτη στο έντυπο Frontiers in Water. Αυτό αναμένεται ότι θα θέσει σε κίνδυνο τις αγροτικές καλλιέργειες, την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας και τις μεταφορές διαμέσου των ποταμών.

Οι θερμοκρασίες – ρεκόρ του καλοκαιριού στη Γερμανία τα τελευταία χρόνια έχουν ήδη στερέψει τον ποταμό Ρήνο και οδήγησαν σε ασφαλιστικές ζημιές ύψους πολλών δισ. δολαρίων σε ολόκληρη την Ευρώπη.

«Υπάρχει μια ξεκάθαρη τάση για περισσότερες, μακρύτερες και πιο έντονες καλοκαιρινές ξηρασίες ως αναλογία προς το ποσοστό βροχοπτώσεων, έως τα τέλη του 21ου αιώνα», αναφέρει η Μαγνταλένα Μιτερμάιερ, επικεφαλής συντάκτρια της μελέτης από το Πανεπιστήμιο Ludwig Maximilian στο Μόναχο.

Η μελέτη της ομάδας της υποστηρίζει ότι η μέση θερμοκρασία του πλανήτη θα αυξηθεί κατά 3,7 βαθμούς Κελσίου έως το 2100. 

Κι ενώ οι επιστήμονες προβλέπουν εδώ και καιρό ότι περιοχές στη Μεσόγειο και την Ιβηρική Χερσόνησο θα αντιμετωπίσουν πιο θερμές και ξηρές καιρικές συνθήκες, οι σημερινές προβλέψεις για τη συχνότητα εμφάνισης ξηρασίας ίσως αυξηθούν κατά 50% στις Αλπεις, σε Γαλλία και Ανατολική Ευρώπη. Τα μοντέλα των εποχικών βροχοπτώσεων αναμένεται να αλλάξουν επίσης, με περισσότερες βροχές κατά τη διάρκεια του χειμώνα και πιο ξηρά καλοκαίρια.

«Σε κάποιες περιοχές όπου τώρα οι ξηρασίες παίζουν μικρό ρόλο, ο μελλοντικός κίνδυνος ξηρασίας αναμένεται να επιδεινωθεί», αναφέρει η Μιττερμάιερ. «Οι Αλπεις θα θεωρούνται ακόμη ένα μελλοντικό hotspot».

Αλλη έρευνα που δημοσιεύθηκε αυτόν τον μήνα στον ιστότοπο του Κοινού Κέντρου Έρευνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέρει ότι οι ετήσιες ζημιές λόγω ξηρασίας ενδέχεται να αγγίξουν τα 65 δισ. ευρώ από 9 δισ. που είναι τώρα.

Διαβάστε ακόμη:

ΕΛΣΤΑΤ: Ανάπτυξη «έκπληξη» 16,2% το β’ τρίμηνο

JP Morgan: Φθηνότερη αγορά στην Ευρώπη η Ελλάδα

«Πράσινο φως» από Μητσοτάκη για εμβολιασμούς ανηλίκων και από τους παιδιάτρους