Οι επενδυτές στα κρυπτονομίσματα πληρώνουν περισσότερα σε ό,τι αφορά τις συναλλαγές λόγω του slippage, δηλαδή τη διαφοράς μεταξύ της αναμενόμενης τιμής μιας συναλλαγής και της τιμής στην οποία εκτελείται, κάτι το οποίο υποδεικνύει επιδείνωση της ρευστότητας, σύμφωνα με τον αναλυτή της Kaiko, Κόνορ Ράιντερ. O αναλυτής υπογραμμίζει πως όσο δυσκολότερη είναι η συναλλαγή, τόσο περισσότερο εκτεθειμένοι είναι οι επενδυτές στη μεταβλητότητα των τιμών.

Αυτό μπορεί να συμβεί λόγω αλλαγής της διαφοράς προσφοράς-ζήτησης μεταξύ της στιγμής που γίνεται και εκτελείται μια συναλλαγή ή όταν δεν υπάρχει επαρκής προσφορά για την υποστήριξη μεγάλων παραγγελιών.

Αν και η ανάκαμψη του bitcoin φέτος το έχει μετατρέψει στο asset με τις καλύτερες αποδόσεις το πρώτο τρίμηνο του έτους, η αύξηση της εποπτείας των ρυθμιστικών αρχών των ΗΠΑ και η κατάρρευση τραπεζών που είχαν σχέση με τον τομέα έχουν περιορίσει τον ενθουσιασμό των επενδυτών.

«Πρόκειται για ένδειξη του φόβου παροχής ρευστότητας στον τομέα», τόνισε ο Ράιντερ, προσθέτοντας πως «πολλές εταιρείες κρυπτονομισμάτων δε θέλουν να βρεθούν στο μέσο μίας διαμάχης μεταξύ των αμερικανικών αρχών και των εταιρειών συναλλαγών».

Αν και οι τιμές των κρυπτονομισμάτων ανέκαμψαν στις αρχές του 2023, ο όγκος συναλλαγών και η ρευστότητα στον τομέα των crypto έχει περιοριστεί σε ετήσια βάση. Οι επενδυτές έχουν αποφύγει την εν λόγω αγορά λόγω πληθώρας σκανδάλων (FTX, Signature Bank, Silvergate) ενώ οι αναλυτές τώρα πια προσηλώνονται στις αντιδράσεις των μικρότερων ιδιωτών επενδυτών οι οποίοι είχαν στηρίξει και το ράλι των crypto στις αρχές της πανδημίας.

«Οι “τουρίστες” του τομέα έχουν αποσυρθεί πια από την αγορά», τόνισε το στέλεχος της 3iQ, Μαρκ Κόνορς, προσθέτοντας πως «όσοι επενδύουν στα κρυπτονομίσματα πρέπει να είναι γνώστες της μεταβλητότητας. Πρέπει να γνωρίζουν πως ναι μεν δεν ξέρουν την καθημερινή του πορεία, αλλά καταλαβαίνουν τις γενικές τάσεις, τον βαθμό υιοθεσίας των κρυπτονομισμάτων και άλλους παράγοντες».

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο όγκος των συναλλαγών μερικών εκ των μεγαλύτερων πλατφόρμων συναλλαγών κρυπτονομισμάτων αποτελεί, επίσης, ένδειξη για τη γενικότερη πορεία του κλάδου. Στα τέλη Μαρτίου, η μεγαλύτερη εταιρεία συναλλαγών, Binance, είχε 24ωρο όγκο συναλλαγών άνω των $6 δισ., με μηνιαίες επισκέψεις 65 εκατομμυρίων επισκεπτών. H Coinbase, δεύτερη μεγαλύτερη πλατφόρμα συναλλαγών κατέγραψε αντίστοιχο 24ωρο όγκο συναλλαγών $1,3 δισ., με 33 εκατομμύρια χρήστες.

Μεταβλητότητα

Ο όγκος συναλλαγών των bitcoin έχει καταρρεύσει, «κάτι το οποίο προκαλεί αυξημένη μεταβλητότητα στην αγορά», όπως τόνισε και η αναλυτής της City Index, Φιόνα Τσινκότα, η οποία προσέθεσε πως «η μαζική μείωση του όγκου σημαίνει πως οι μεγάλες παραγγελίες μπορούν πιο εύκολα να επηρεάσουν τις τιμές των bitcoin. Προετοιμαστείτε για περαιτέρω κλυδωνισμούς. Η όρεξη για επενδύσεις σε bitcoin έχει περιοριστεί λόγω των ανησυχιών πολλών επενδυτών όσον αφορά την τραπεζική κρίση αλλά και τις κινήσεις των ρυθμιστικών αρχών όσον αφορά την προτεινόμενη εποπτεία».

Ανησυχία προκαλεί και το γεγονός πως η US Commodity Futures Trading Commission έχει καταθέσει μήνυση κατά του ιδρυτή της Binance, Τσανγκπένγκ Ζάο και της πλατφόρμας του, με κατηγορία παράβασης των κανονισμών που διέπουν τα μερίσματα. Η Binance, από την πλευρά της, έχει ανακοινώσει πως δε συμφωνεί με τον χαρακτηρισμό πολλών εκ των κατηγοριών εναντίον της.

Σύμφωνα με το στέλεχος της FRNT Financial, Στραχίνια Σάβιτς, «παραμένει άγνωστο ακόμα κατά πόσο η υπόθεση της Binance θα επηρεάσει τη λειτουργία της πλατφόρμας. Το στάτους κβο της ρευστότητας, όμως, δεν έχει ακόμα επηρεαστεί λόγω των κατηγοριών αυτών».

Η αξία του bitcoin κατέγραψε μείωση της τάξης του 1,7% νωρίς τη Δευτέρα, ενώ παράλληλη μείωση κατέγραψαν τόσο τα ether, solana και avalanche. Ο κύριος λόγος της πτωτικής πορείας αυτής οφείλεται στην αύξηση των τιμών του πετρελαίου μετά από την απόφαση για μείωση της παραγωγής των πετρελαιοπαραγωγών κρατών-μελών του ΟΠΕΚ+, κάτι το οποίο αυξάνει τις πληθωριστικές πιέσεις και καταρρίπτει το αφήγημα όσον αφορά αναστολή του προγράμματος νομισματικής σύσφιξης της Fed.

Διαβάστε ακόμη:

Γιατί οι εφοπλιστές αγοράζουν… με πάθος Ελλάδα

JP Morgan: Ευνοϊκή συγκυρία οι εκλογές στην Ελλάδα για τις τράπεζες

Δώρο Πάσχα: Μέχρι πότε πρέπει να καταβληθεί στου εργαζόμενους – Πώς υπολογίζεται