Κερδισμένες από την τρέχουσα ύφεση αναμένεται να βγουν οι αγορές των ΗΠΑ, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της MLIV Pulse. To 47% των 452 ερωτηθέντων αναμένουν πως η Βρετανία θα εισέλθει σε καθεστώς ύφεσης πρώτη, με το 45% να δίνουν την αρνητική πρωτιά στην υπόλοιπη Ευρώπη και το 7% στις Ηνωμένες Πολιτείες. Παράλληλα, η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας και η εκτεταμένη υφεσιακή διάρκεια στην Ευρώπη θα δημιουργήσουν διαφορετικούς κινδύνους όσον αφορά τον πλούτο και την οικονομική ανισότητα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Το χάσμα αυτό μεταξύ των τριών οικονομιών υποδεικνύει τη σημασία του πολέμου στην Ουκρανία και της ενεργειακής κρίσης. Παρ’ όλα αυτά, οι ερωτηθέντες τόνισαν πως η Fed, η ΕΚΤ και η ΒοΕ έχουν περίπου τις ίδιες πιθανότητες για την «πρωτιά» σε ό,τι αφορά τη χαλάρωση της νομισματικής τους πολιτικής.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης της MLIV Pulse, οποιαδήποτε ύφεση θα αποδειχθεί μακροπρόθεσμη και επώδυνη για την Ευρώπη και τη Βρετανία ενώ, σε αντίθεση, το 69% υποστηρίζουν πως οι ΗΠΑ θα ανακάμψουν από την ύφεση πρώτες, με το 89% να αναμένουν γρηγορότερη ανάκαμψη των αγορών μετοχών σε σχέση με αυτές των ομολόγων.

Το πλεονέκτημα της Fed

Υπάρχουν τρεις τουλάχιστον λόγοι οι οποίοι θα μπορούσαν να επεξηγήσουν την προτίμηση αυτή των επενδυτών προς τις αμερικανικές αγορές και την πιθανά γρηγορότερη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της Fed.

Ο πρώτος εξ αυτών είναι οι ανησυχίες όσον αφορά την παγκόσμια οικονομική σταθερότητα. Δεδομένου του στάτους του δολαρίου ως κύριο παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, οι ΗΠΑ ενδέχεται να μη συνεχίσουν την επιθετική σύσφιξη της νομισματικής τους πολιτικής, δεδομένης της γενικευμένης γεωπολιτικής και οικονομικής κρίσης.

Ο δεύτερος λόγος έγκειται στο ότι η Fed ήταν η πρώτη κεντρική τράπεζα η οποία προχώρησε σε επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων της, κάτι που υποδεικνύει πιθανό προβάδισμα στην «κούρσα» καταπολέμησης του πληθωρισμού. Αυτό υποστηρίζεται και από τις εκτιμήσεις των ερωτηθέντων της δημοσκόπησης, το μεγαλύτερο ποσοστό εκ των οποίων αναμένουν πρωτιά των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τη μείωση του πληθωρισμού.

Ο τρίτος λόγος έγκειται στις δηλώσεις της Fed όσον αφορά τη στρατηγική της, βάσει της οποίας έχει αυξήσει τα επιτόκια επιθετικά και απότομα έτσι ώστε να οδηγήσει τον πληθωρισμό σε βραδεία αλλά σταθερή μακροπρόθεσμη μείωση από το 2023 και ύστερα. Αντιθέτως, τόσο η ΕΚΤ όσο και η ΒοΕ δεν έχουν προβεί σε παρόμοιες δηλώσεις.

Η δημοσκόπηση της MLIV Pulse υπέδειξε και διαφορές μεταξύ των επαγγελματιών και καθημερινών επενδυτών. Η δεύτερη κατηγορία φαίνεται πως προτιμά τις επενδύσεις σε αμερικανικές μετοχές, υποδεικνύοντας πως η στρατηγική της επένδυσης σε μετοχές όταν οι τιμές είναι χαμηλές («buy-the-dip») δεν έχει περιοριστεί λόγω της πρόσφατης bear market. Οι επενδυτές αυτοί υπολογίζουν πως η Βρετανία θα βρεθεί πρώτη σε καθεστώς ύφεσης.

Οικονομική ανισότητα

Ένα παράπλευρο αποκύημα της κρίσης αυτής είναι η επέκταση του χάσματος της οικονομικής ανισότητας. Η αύξηση των επιτοκίων της Fed έχει πλήξει τομείς όπως αυτόν της αγοράς ακινήτων σημαντικά. Πολλοί εκ των νέων αγοραστών ακινήτων έχουν αναγκαστεί να υποχωρήσουν λόγω των αυξημένων τιμών των ενυπόθηκων δανείων και να στραφούν προς την ενοικίαση.

Ένας από τους στόχους της κεντρικής τράπεζας είναι, επίσης, η εξισορρόπηση της οικονομίας μέσω της επιδείνωσης της κατάστασης στην αγορά εργασίας. Εάν υπάρξει αύξηση της ανεργίας τη στιγμή που οι αγορές των ΗΠΑ ανακάμπτουν, το φαινόμενο της οικονομικής ανισότητας θα επιδεινωθεί. Η ανάκαμψη των περιουσιακών στοιχείων, η πλειονότητα των οποίων ανήκει σε πλούσια νοικοκυριά, θα αντιπαρατεθεί με τη νηνεμία στην αύξηση των μισθών και την αύξηση των ενοικίων για τους χαμηλόμισθους.

Η Ευρώπη και η Βρετανία δεν θα μπορέσουν να αποφύγουν την επιδείνωση της ανισότητας αυτή. Αν και η «άμπωτη» που δημιουργεί η ύφεση επηρεάζει τον πλούτο όλων, τα φτωχότερα στρώματα της οικονομίας είναι αυτά που πλήττονται πραγματικά και αμετάκλητα, δεδομένης της ανάγκης χρήσης μεγαλύτερου ποσοστού των εσόδων τους για την αντιστάθμιση του υψηλού κόστους διαβίωσης.

Το 11% και το 16% των ερωτηθέντων υποστηρίζουν πως η ΒοΕ και η ΕΚΤ, αντίστοιχα, θα επιτύχουν στη μείωση του πληθωρισμού το 2023, σε σχέση με αντίστοιχο ποσοστό των 65% για τη Fed. Στη Βρετανία, συγκεκριμένα, η πίεση που δέχονται τα μεσαία κοινωνικά στρώματα είναι εξαιρετικά αυξημένη. Το 73% των ερωτηθέντων τονίζουν, παράλληλα, πως η αγορά ακινήτων της χώρας θα υποστεί σημαντική κρίση το επόμενο έτος.

Όσο για το Bloomberg, υπογραμμίζει τα λεγόμενα του γνωστού δισεκατομμυριούχου επενδυτή Ουόρεν Μπάφετ, ο οποίος είχε αναφέρει πως «εάν θέλετε να γίνετε πλούσιοι, “κλείστε τις πόρτες” στην υπόλοιπη αγορά. Να φοβάστε τις επενδύσεις τη στιγμή που οι υπόλοιποι είναι άπληστοι. Πρέπει να είστε άπληστοι όταν οι άλλοι φοβούνται». Η ώρα για τέτοιες κινήσεις, τη στιγμή που η προσεκτική (hawkish) προσέγγιση στις αγορές των ΗΠΑ κυριαρχεί, φαίνεται πως έχει έρθει.

Διαβάστε ακόμη

Έρχονται 4 δισ. ευρώ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Ρόναλντ Φρόιντενσταϊν (GLOBSEC): Η Δύση πρέπει να απαντήσει αν ο Πούτιν χρησιμοποιήσει πυρηνικά

Ιταλία: Ανατιμήσεις – ρεκόρ στα τρόφιμα, αύξηση 329% στην ενέργεια