Ζημιές μεγαλύτερες του αναμενόμενου το τρίτο τρίμηνο του 2023 ανακοίνωσε η Moderna, μετά την καταγραφή δαπάνης ύψους 3,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την απομείωση των πλεοναζόντων εμβολίων Covid και τη μείωση του αποτυπώματος παραγωγής της, στη μετά-covid εποχή.

Η διαγραφή προκάλεσε καθαρή ζημία ύψους 3,6 δισ. δολαρίων – πολύ μεγαλύτερη από ό,τι ανέμενε η Wall Street. Εν τω μεταξύ, οι πωλήσεις της εταιρείας ύψους 1,8 δισ. δολαρίων ήταν πάνω από τη μέση εκτίμηση των αναλυτών.

Οι μετοχές έπεσαν έως και 4,2% και στη συνέχεια μείωσαν τις απώλειες πριν ανοίξουν οι αμερικανικές αγορές την Πέμπτη. Είχαν χάσει 58% φέτος μέχρι το κλείσιμο της Τετάρτης.

Η Moderna αναμένει τώρα να ανακοινώσει πωλήσεις τουλάχιστον 6 δισ. δολαρίων για το έτος. Αυτό είναι το χαμηλότερο σημείο του εύρους που είχε προβλέψει προηγουμένως για το 2023. Η Moderna βλέπει τα έσοδα να μειώνονται σε περίπου 4 δισεκατομμύρια δολάρια το επόμενο έτος, με την αύξηση των πωλήσεων να επανέρχεται το 2025, καθώς νέα εμβόλια έρχονται στην αγορά, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Το κόστος για το τρίμηνο περιελάμβανε 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια για διαγραφές αποθεμάτων που σχετίζονται με πλεονάζοντα και απαρχαιωμένα σφηνάκια Covid-19 και περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια χρέωση που σχετίζεται με την εκκαθάριση ενός συμβολαίου παραγωγής, ανέφερε η Moderna σε δήλωσή της. Η εταιρεία ανέφερε επίσης μια μη ταμειακή επιβάρυνση ύψους 1,7 δισ. δολαρίων που σχετίζεται με την πρόβλεψη αποτίμησης των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων. Οι περισσότερες από τις επιβαρύνσεις ήταν μη ταμειακές, δήλωσε η εταιρεία.

«Αυτό που πραγματικά θέλαμε να κάνουμε ήταν να επαναπροσδιορίσουμε τη δομή του κόστους της επιχείρησης ώστε να προσαρμοστεί στο σημείο που βρισκόμαστε στο μέλλον», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Stephane Bancel σε συνέντευξή του. «Ο κόσμος έχει αλλάξει από μια κατάσταση πανδημίας σε μια κατάσταση ενδημίας», πρόσθεσε.

Δεδομένου ότι η Moderna βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό στην εργολαβική παραγωγή κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η μείωση της παραγωγής έγινε σε μεγάλο βαθμό με τη λήξη των συμβάσεων με εξωτερικούς εργολάβους και δεν περιλάμβανε εσωτερικές περικοπές θέσεων εργασίας, δήλωσε ο Bancel. Η Moderna αναμένει ότι τα ποσοστά εμβολιασμού του Covid θα είναι παρόμοια με αυτά του περασμένου φθινοπώρου, πρόσθεσε στη συνέντευξη.

Στην ανακοίνωσή της, η εταιρεία ανέφερε ότι αναμένει ότι η συνολική αγορά των ΗΠΑ για το φθινόπωρο του 2023 θα είναι τουλάχιστον 50 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων Covid. Η Moderna μοιράζεται την αγορά του εμβολίου Covid με τον ανταγωνιστή της Pfizer Inc.

Μειωμένη ζήτηση

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι επενδυτές της εταιρείας είχαν διαγράψει δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία, αφού η ανταγωνίστριά της, Pfizer Inc. μείωσε τις προοπτικές κερδών της, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τη φθίνουσα ζήτηση των ενέσεων και των χαπιών Covid.

Η Moderna αγωνίζεται να κατευνάσει τους επενδυτές τώρα που η φάση έκτακτης ανάγκης της πανδημίας έχει τελειώσει. Η εταιρεία ανοίγει την κάνουλα των δαπανών για να επεκταθεί πέρα από τα εμβόλια Covid και να αναπτύξει νέα εμβόλια για τη γρίπη, τον RSV και τον καρκίνο, μεταξύ άλλων ασθενειών. Αλλά τα προϊόντα αυτά πρέπει ακόμη να εγκριθούν και η ανάπτυξή τους θα είναι αρκετά δαπανηρή. Η εταιρεία χρειάζεται σταθερά έσοδα από τα εμβόλια Covid, το μόνο εμπορικό προϊόν της προς το παρόν, για να χρηματοδοτήσει τη φιλόδοξη στρατηγική της.

Τόσο η Moderna όσο και η Pfizer αντιμετώπισαν προκλήσεις με τα εμβόλια Covid αυτό το φθινόπωρο. Η κυκλοφορία ξεκίνησε με δυσκολίες, με ορισμένα φαρμακεία να ακυρώνουν τα ραντεβού λόγω έλλειψης προμήθειας.

Διαβάστε ακόμη

Σκυλακάκης: Ενίσχυση σε 1,2 εκατ. ενεργειακά ευάλωτους που θερμαίνονται με ρεύμα

Νέο υψηλό 13 ετών για την Intrakat – Απόδοση 120% για τη μετοχή

Eπίδομα θέρμανσης: Οι δικαιούχοι και τα κριτήρια

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ