Μπορεί η Μεγάλη Βρετανία να ξέφυγε από το επτάμηνο σερί διψήφιου πληθωρισμού τον Απρίλιο, αλλά οι πιέσεις στις τιμές εξακολουθούν να είναι ισχυρές.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή μειώθηκε στο 8,7% τον Απρίλιο από 10,1% τον προηγούμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση του ετήσιου ρυθμού πληθωρισμού εδώ και πάνω από 30 χρόνια. Κανένας από τους 36 οικονομολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg δεν ανέμενε μια τόσο υψηλή μέτρηση.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, tα στοιχεία είναι πιθανό να ενισχύσουν τις προσδοκίες της αγοράς ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα παρατείνει τον κύκλο των αυξήσεων των επιτοκίων της μέχρι το καλοκαίρι προκειμένου να αμβλύνει τις πιέσεις στις τιμές.

Η στερλίνα διεύρυνε τα κέρδη της μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων, σημειώνοντας άνοδο 0,4% στα 1,2466 δολάρια, ανακάμπτοντας από το χαμηλό ενός μήνα της Τρίτης.

Το πιο ανησυχητικό για την Τράπεζα της Αγγλίας (BOE), είναι τα στοιχεία για τον δομικό πληθωρισμό – ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις τιμές στα τρόφιμα και την ενέργεια, Ο τελευαταίος επιταχύνθηκε απροσδόκητα στο 6,8%, το υψηλότερο ποσοστό από το 1992 και από 6,2% τον Μάρτιο.

Το φυσικό αέριο και η ηλεκτρική ενέργεια μαζί συνέβαλαν κατά 1,8 ποσοστιαίες μονάδες στην πτώση του πληθωρισμού. Όμως το κόστος των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, που αντανακλά ένα «άλμα» στους λογαριασμούς κινητής τηλεφωνίας, και τα προϊόντα αλκοόλ και καπνού αυξήθηκαν. Το κόστος των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων αυξήθηκε επίσης.

«Ο ρυθμός του πληθωρισμού μειώθηκε αισθητά, καθώς οι μεγάλες αυξήσεις των τιμών της ενέργειας που παρατηρήθηκαν πέρυσι δεν επαναλήφθηκαν φέτος τον Απρίλιο, αλλά αντισταθμίστηκε εν μέρει από τις αυξήσεις του κόστους των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων και των τσιγάρων», δήλωσε ο Γκραντ Φίτζνερ, επικεφαλής οικονομολόγος του ONS. «Ωστόσο, οι τιμές σε γενικές γραμμές παραμένουν σημαντικά υψηλότερες από ό,τι ήταν πέρυσι τέτοια εποχή, με τον ετήσιο πληθωρισμό των τιμών των τροφίμων να βρίσκεται κοντά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα».

Ο πληθωρισμός των τιμών των ειδών παντοπωλείου υποχώρησε ελαφρώς στο 19%, αλλά παρέμεινε κοντά στο υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων 45 και πλέον ετών.

Ο διοικητής της BOE Άντριου Μπέιλι δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα αναζητά «αποδείξεις» ότι ο πληθωρισμός μειώνεται προτού μπορέσει να «επαναπαυθεί» στον πιο επιθετικό κύκλο αυξήσεων στα επιτόκια των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών. Περίπου 12 διαδοχικές αυξήσεις από την BOE έχουν ανεβάσει το βασικό επιτόκιο δανεισμού στο 4,5%, το υψηλότερο από το 2008.

Η BOE αναμένει απότομη μείωση του πληθωρισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023, αλλά ανησυχεί για την επιμονή των πιέσεων στις τιμές ακόμη και μετά την απότομη μείωση των τιμών της ενέργειας. Οι τιμές των τροφίμων έχουν διατηρήσει τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα, η οικονομία είναι πιο ανθεκτική από ό,τι αναμενόταν και η αγορά εργασίας παραμένει εξαιρετικά ανελαστική, τροφοδοτώντας τις πιέσεις στους μισθούς.

Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ έχει υποσχεθεί να μειώσει τον πληθωρισμό στο μισό φέτος. Αναμενόταν να επιτύχει με άνεση τον στόχο όταν αυτός τέθηκε τον Ιανουάριο, αλλά ο πληθωρισμός ήταν πιο επίμονος από ό,τι περίμενε η BOE.

«Το ΔΝΤ ανέφερε χθες ότι ενεργήσαμε αποφασιστικά για να αντιμετωπίσουμε τον πληθωρισμό, αλλά αν και είναι θετικό το γεγονός ότι είναι πλέον μονοψήφιος, οι τιμές των τροφίμων εξακολουθούν να αυξάνονται πολύ γρήγορα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ. «Έτσι, εκτός από το να βοηθήσουμε τις οικογένειες με περίπου 3.000 λίρες για την ακρίβεια φέτος και πέρυσι, πρέπει να επιμείνουμε αποφασιστικά στο σχέδιο μας για τη μείωση του πληθωρισμού.

Διαβάστε ακόμη

Μπερνάρ Αρνό: O πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο έχασε $11 δισ. σε μία ημέρα – Το sell off της Louis Vuitton

Αντίστροφη μέτρηση για τις τουρκικές εκλογές με την οικονομία και τη λίρα να βυθίζονται (pics)

Στέιτ Ντιπάρτμεντ για πώληση F-35: Ισχυρότερη από ποτέ η αμυντική σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ