Η δημοφιλής κινεζική εφαρμογή πληρωμών Alipay αφαιρέθηκε από τη λίστα των high-tech εταιρειών της Σαγκάης, προκαλώντας νέους πονοκεφάλους στον δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία Τζακ Μα.

Σύμφωνα με  ανακοίνωση της κινεζικής κυβέρνησης, η Alipay.com Co. δεν πληρεί τις προϋποθέσεις επενδύσεων στον τομέα της Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D). Σημειωτέον πως η συγκεκριμένη λίστα προσφέρει σημαντικές φοροελαφρύνσεις σε κινεζικές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας.

Η Alipay αποτελεί ελάχιστο ποσοστό του συνολικού τομέα του R&D της μητρικής Ant Group Co., η οποία επένδυσε $2,6 δισ. πέρυσι στην έρευνα καινοτόμων ιδεών και τεχνολογιών. Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, η Ant Group έχει αυξήσει τις επενδύσεις της στον τομέα R&D άνω του 39% από το 2018, ενώ προσβλέπει σε επέκτασή της στους τομείς των blockchain, των βάσεων δεδομένων και της κυβερνοασφάλειας.

Πρόκειται για το νέο εμπόδιο που καλείται να αντιμετωπίσει ο «παρίας» του κινεζικού επιχειρηματικού κόσμου Τζακ Μα μετά από την ακύρωση της αρχικής δημόσιας προσφοράς (ΙΡΟ) της Ant το 2020. Την τελευταία διετία η εταιρεία περνά σημαντική περίοδο αναδιάρθρωσης έτσι ώστε να ακολουθήσει την «κατευθυντήρια γραμμή» του κινεζικού πολιτμπιρό.

«Το κύριο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει η Alipay είναι η απώλεια ορισμένων φοροελαφρύνσεων», τόνισε ο αναλυτής του Bloomberg, Φράνσις Τσαν, προσθέτοντας πως «η κυβέρνησης της Κίνας φαίνεται πως δίνει περισσότερο βάρος στην επίτευξη αυτάρκειας στην αγορά των μικροτσίπ, σε ό,τι αφορά τις εταιρείες υψηλής τεχνολογίας».

Σύμφωνα με το Bloomberg, η συνολική αξιολόγηση της Ant Group έχει μειωθεί βάσει των επικαιροποιημένων εκτιμήσεων εταιρειών όπως οι Fidelity Investments, BlackRock Inc και T. Rowe Price Group Inc., στα $70 δισ.

Διαβάστε ακόμα:

Ύφεση, σύσφιξη και πόλεμος «στραγγαλίζουν» το παγκόσμιο εμπόριο – «Μαύρες» προβλέψεις

Τάκης Θεοχαράκης: Πώς βάζει στην πρίζα το όραμα για τη Nissan στην Ελλάδα (pics)

Klarna: Το στοίχημα του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού «μονόκερου» για την Ελλάδα