Σημαντική αναμένεται να είναι η επιβράδυνση του παγκόσμιου εμπορίου λόγω των αυξημένων τιμών ενέργειας, της αύξησης των επιτοκίων, των γεωπολιτικών εντάσεων και της πιθανότητας δημιουργίας ύφεσης, σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ). 

Το πρόσφατο report των αναλυτών του ΠΟΕ υποδεικνύει «μειωμένο μομέντουμ στο παγκόσμιο εμπόριο το β’ εξάμηνο του 2022, το οποίο θα συνεχιστεί και το 2023 λόγω των πολλαπλών κρίσεων που πλήττουν την παγκόσμια οικονομία». Οι αναλυτές αναμένουν πως ο συνολικός όγκος του παγκόσμιου εμπορίου θα καταγράψει αύξηση 3,5% το 2022, ενώ το 2023 τα στοιχεία αναμένεται να είναι ακόμα χειρότερα, με αύξηση της τάξης μόλις του 1%.

Οι αναλυτές επικαιροποίησαν τα δεδομένα τους όσον αφορά και το παγκόσμιο ΑΕΠ, το οποίο αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,8% το 2022 και 2,3% το 2023, προειδοποιώντας πως «οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες ήδη αυξάνουν τα επιτόκιά τους σε μια προσπάθεια καταπολέμησης του πληθωρισμού, αλλά η υπερβολική σύσφιξη ενδέχεται να οδηγήσει σε ύφεση σε πολλές χώρες, μειώνοντας τις εισαγωγές».

Η ανάλυση του ΠΟΕ συμπλέει με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ και του ΟΟΣΑ, ενώ αποτελεί και μία σημαντική αλλαγή από την περσινή ανάπτυξη του διεθνούς εμπορίου της τάξης του 9,7%. Σημειωτέον πως οι καταναλωτές έχουν αναγκαστεί να μειώσουν δραστικά τις αγορές τους λόγω του πληθωρισμού και της αύξησης του κόστους διαβίωσης.

«Αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση κατά την οποία η παγκόσμια επιβράδυνση της οικονομίας θα πλήξει σημαντικά τόσο τις επιχειρήσεις όσο και τα νοικοκυριά και ενδέχεται να μας οδηγήσει σε ύφεση. Τα πράγματα δεν είναι και τόσο καλά. Είναι χειρότερα απ’ όσο περιμέναμε», τόνισε η επικεφαλής του ΠΟΕ Νγκόζι Οκόντζο-Ιουεάλα σε πρόσφατη συνέντευξή της στο Bloomberg TV.

Σύμφωνα με το zerohedge, η μετα-πανδημική ανάκαμψη του παγκόσμιου εμπορίου έχει πια τελειώσει τη στιγμή που η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με μία «τέλεια καταιγίδα» κρίσεων. Υπάρχει έλλειψη σε πολλά προϊόντα, ενώ περιορισμένη είναι και η ζήτηση των καταναλωτών λόγω της αύξησης του κόστους διαβίωσης. Τον περασμένο μήνα ο CEO της FedEx Corp. Ραζ Σουμπραμανιάν τόνισε σε συνέντευξή του στον Τζιμ Κρέιμερ του CNBC πως «η παγκόσμια οικονομία εισέρχεται σε καθεστώς ύφεσης».

Με τις εκτιμήσεις αυτές συμφωνούν και οι αναλυτές της JPMorgan, σύμφωνα με τους οποίους ο δείκτης των παγκόσμιων PMIs βρίσκεται υπό του 50, κάτι το υποδεικνύει συρρίκνωση της οικονομίας. 

Διαβάστε ακόμα:

Δένδιας: Η Τουρκία προσπάθησε να δημιουργήσει ένα «νομικό τερατούργημα» εκβιάζοντας τη Λιβύη (upd)

Κρουαζιέρα: Μπροστά σε νέες προκλήσεις ο κλάδος – Τι αναφέρουν στελέχη (vids)

Ανάπτυξη και πληθωρισμός μειώνουν το χρέος κατά 25% (πίνακας)