Πολλές μεγάλες οικονομίες του πλανήτη θα εισέλθουν σε φάση ύφεσης τους επόμενους 12 μήνες,
καθώς οι κυβερνήσεις θα κληθούν να περιορίσουν τα μέτρα που έχουν ήδη λάβει για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, σύμφωνα με την Nomura Holdings.

Ο ιαπωνικός οίκος εκτιμά ότι οι αυστηρότερες κυβερνητικές πολιτικές καθώς και η αύξηση του κόστους διαβίωσης θα ωθήσουν την παγκόσμια οικονομία σε μια συγχρονισμένη επιβράδυνση της ανάπτυξης.

Η χρηματιστηριακή εταιρεία αναμένει ότι η Ευρωζώνη, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Αυστραλία και ο Καναδάς καθώς και οι ΗΠΑ θα βρεθούν αντιμέτωπες με το υφεσιακά φαινόμενα, ανέφερε ο αναλυτής Ρομπ Σουμπαραμάν σε σημείωμά του.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι κεντρικές τράπεζες που επιδιώκουν να τιθασεύσουν τον καλπάζοντα πληθωρισμό είναι πιθανό να κάνουν λάθος θυσιάζοντας την ανάπτυξη στον βωμό της συσταλτικής νομισματικής πολιτικής, προτού προχωρήσουν σε μείωση των επιτοκίων το 2023.

«Οι αυξανόμενες ενδείξεις ότι η παγκόσμια οικονομία εισέρχεται σε μια συγχρονισμένη επιβράδυνση της ανάπτυξης, που σημαίνει ότι οι χώρες δεν μπορούν πλέον να βασίζονται στις εξαγωγές, μας ώθησαν επίσης να προβλέψουμε πολλαπλές υφέσεις», ανέφεραν οι αναλυτές.

Ο υψηλός πληθωρισμός είναι πιθανό να συνεχιστεί καθώς οι πιέσεις στις τιμές έχουν επεκταθεί από τα εμπορεύματα στα είδη πρώτης ανάγκης, σε ενοίκια και μισθούς.

Ωστόσο, το βάθος της ύφεσης δεν θα είναι το ίδιο σε όλες τις χώρες. Για τις ΗΠΑ, η Nomura προβλέπει μια μικρή αλλά μακράς διάρκειας ύφεσης πέντε τριμήνων ξεκινώντας από το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Στην Ευρώπη, η ύφεση θα μπορούσε να είναι πολύ βαθύτερη εάν η Ρωσία διακόψει εντελώς τις ροές φυσικού αερίου προς τις χώρες της Γηραιάς Ηπείρου, εκτιμούν οι οικονομολόγοι της Nomura.

Η Nomura βλέπει τόσο τις οικονομίες των ΗΠΑ όσο και της Zώνης του Eυρώ να συρρικνώνονται κατά 1% το 2023.
Για τις μεσαίου μεγέθους οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας, του Καναδά και της Νότιας Κορέας, υπάρχει κίνδυνος βαθύτερης από την προβλεπόμενη ύφεση εάν οι αυξήσεις των επιτοκίων πυροδοτήσουν κατάρρευση της αγοράς κατοικίας. Η Κορέα φαίνεται να δέχεται το ισχυρότερο πρώιμο χτύπημα με συρρίκνωση 2,2% το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Η Ιαπωνία προβλέπεται να έχει την πιο ήπια ύφεση χάρη στη συνεχιζόμενη κρατική στήριξη και στην βραδεία επανεκκίνηση της οικονομίας.

Μιλώντας για την οικονομία της Κίνας, η Nomura κάνει λόγο για ακραία περίπτωση, καθώς η οικονομία της ανακάμπτει με τη βοήθεια ευνοϊκών για την ανάπτυξη πολιτικών, αν και ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος ενός νέου lockdown όσο το Πεκίνο μένει πιστό στην πολιτική zero covid.

Διαβάστε ακόμα:

Ξαναγράφεται η εμπορική πολιτική στη λιανική του ρεύματος

Προς νέα παράταση οδεύει ο «λογαριασμός» της επιστρεπτέας προκαταβολής

Ακίνητα: Σε νότια προάστια και κέντρο Θεσσαλονίκης οι υψηλότερες αυξήσεις