Νότια προάστια στην Αθήνα και το κέντρο στη Θεσσαλονίκη οδηγούν τις …αυξήσεις στις τιμές πώλησης των κατοικιών, με διψήφια ποσοστά ανόδου, πάνω από 10% για το δεύτερο τρίμηνο του 2022 σε σύγκριση με ένα χρόνο πρίν.

Στα ενοίκια στην πρωτεύουσα είναι εντυπωσιακή η άνοδος των τιμών στα ανατολικά προάστια και το υπόλοιπο Αττικής ξεπερνώντας ακόμη και το 16% μέσα σε ένα χρόνο, ενώ και στη Θεσσαλονίκη, στο υπόλοιπο του νομού εκτός του κέντρου και των περιφερειακών δήμων καταγράφεται αύξηση στις τιμές των ενοικίων που αγγίζει σχεδόν το 15%.

Τα στοιχεία από το δίκτυο του γνωστού site αγγελιών ‘’Spitogatos’’ (www.spitogatos.gr) καταγράφουν
τη μέση τιμή προσφοράς (ευρώ / τ.μ.) στις κατοικίες για το Β’ τρίμηνο του 2022 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και όπως προκύπτει κατά τη διάρκεια του Απριλίου- Ιουνίου 2022, η μέση τιμή για τα σπίτια προς πώληση στα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας ήταν υψηλότερη στα νότια προάστια της Αθήνας, με 3.067 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Η μεγαλύτερη αύξηση σε αυτό το τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, οσον αφορά τις τιμές πώλησης καταγράφηκε στον Πειραιά με +11,9%.

Αντίστοιχα στα ενοίκια είναι αξιοσημείωτη η αύξηση κατά 16,2% στο υπόλοιπο Αττικής- πιθανότατα εν όψει του καλοκαιριού και της αναζήτησης μιας κατοικίας προς μίσθωση κοντά στην Αθήνα- όπως επίσης και η μεγάλη άνοδος στα ανατολικά προάστια, κατά 14,3%, όπου ωστόσο οι τιμές ξεκινούν από χαμηλή βάση δεδομένου ότι είναι από τις χαμηλότερες σε όλη την Αττική. Στη Θεσσαλονίκη επίσης καταγράφονται σημαντικές αυξήσεις στις μισθώσεις κατοικιών στα πέριξ, του νομού σε διψήφιο ποσοστό ήτοι κατά 14,7%.

Οι ακριβές περιοχές

Στις …παραδοσιακά ακριβές περιοχές, όσον αφορά τις πωλήσεις κατοικιών, με βάση πάντα τα στοιχεία του γνωστού site με πάνω από 2 εκατομμύρια μηνιαίους επισκέπτες που βλέπουν περισσότερες από 80 εκατομμύρια σελίδες το μήνα, την πρωτοκαθεδρία διατηρούν σταθερά τα νότια προάστια, με διψήφιο ποσοστό ανόδου όπως προαναφέρθηκε και ακολουθούν τα βόρεια αν και το ποσοστό αύξησης εδώ είναι στο +6,4% και τη μέση τιμή να διαμορφώνεται λίγο χαμηλότερα από τα 2.600 ευρώ ανά τ.μ..

Το κέντρο της Αθήνας είναι σταθερά στις προτιμήσεις του κοινού με +6,9% και μέση τιμή στα 1.700 ευρώ ανά τ.μ., ενώ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης πλέον οι τιμές είναι υψηλότερες στα 1.750 ευρώ ανά τ.μ. με άνοδο κατά 11,7%.

Αντίστοιχα, στις ενοικιάσεις, το κέντρο της Αθήνας, με 9 ευρώ ανά τ.μ. το μήνα είναι η μοναδική περίπτωση όπου οι τιμές παρέμειναν σταθερές με μηδενική αύξηση. Στα νότια προάστια καταγράφονται οι υψηλότερες μέσες τιμές στα 10,6 ευρώ ανά τ.μ. ως προς τη μέση τιμή, με +5,9% ενώ και τα βόρεια προάστια ακολουθούν με 10 ευρώ ανά τ.μ. και αύξηση 9,1%. Στο υπόλοιπο Αττικής, όπου η αύξηση είναι στο εντυπωσιακό +16,2% μέσα σε ένα χρόνο η μέση τιμή είναι στο 8,33 ευρώ ανά τ.μ..

Στη Θεσσαλονίκη τα υψηλότερα ενοίκια είναι, όπως είναι εύλογο στο κέντρο με κοντά στα 8 ευρώ ανά τ.μ., έχοντας σημειώσει άνοδο σε ετήσια βάση κατά 3,8%.

Διαβάστε ακόμα:

Η Novartis, η ταραχή στα κανάλια, η Grivalia στους Πεταλιούς και η περιπέτεια του Ευθυμιάδη

Βασίλης Φουρλής (Fourlis Group): Επιμονή στις επενδύσεις παρά τις προκλήσεις των καιρών (pic)

Προς νέα παράταση οδεύει ο «λογαριασμός» της επιστρεπτέας προκαταβολής