Τεράστια ώθηση αναμένεται να λάβει η περιουσία του Ντόναλντ Τραμπ -μετά την πτώση που είχε σημειώσει- από τη μανία των μετοχών μιμίδων. Πρόκειται ουσιαστικά για μετοχές που κερδίζουν δημοτικότητα μεταξύ των επενδυτών και βασίζονται στα meme των μέσω κοινωνικής δικτύωσης και κυκλοφορούν σε πλατφόρμες όπως το Reddit.

Η είδηση αργά την Τετάρτη ότι η εκκολαπτόμενη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης του πρώην προέδρου, Trump Media & Technology Group, σχεδιάζει να εισαχθεί στο χρηματιστήριο μέσω μιας εταιρείας εξαγορών ειδικού σκοπού, έχει προκαλέσει φρενίτιδα στους ιδιώτες επενδυτές. Μάλιστα, η άνοδος της μετοχής εκτόξευσε την αξία του νέου εγχειρήματος στα 8,2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Από τα στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, φαίνεται ότι ο Τραμπ θα κατέχει περισσότερο από το 50% της εταιρείας. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ θα γινόταν πλουσιότερος από κάθε άλλη φορά με περιουσία 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index.

Τα χρήματα που τοποθετούνται σε ένα επιχειρηματικό εγχείρημα του Ντόναλντ Τραμπ, σηματοδοτούν μία ξαφνική ανατροπή σε μία κυβέρνηση η οποία φάνηκε και τόσο ευγενική με την επιχειρηματική αυτοκρατορία του δισεκατομμυριούχου Ντόναλντ Τραμπ.

Σημειώνεται ότι το ξενοδοχείο του Τραμπ στην Ουάσιγκτον, το οποίο άνοιξε πρώτη φορά το 2019, πωλείται, ενώ ο εμβληματικός πύργος στο κέντρο του Μανχάταν που φέρει το όνομά του έχει αυξανόμενες κενές θέσεις. Αυτό το καλοκαίρι, ο οικονομικός διευθυντής του Οργανισμού Τραμπ κατηγορήθηκε για φορολογική απάτη. Η περιουσία του Τραμπ έχει μειωθεί κατά περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια από τότε που εισήλθε στον Λευκό Οίκο, με την πανδημία και τις επιπτώσεις από την εξέγερση στο Καπιτώλιο, τον Ιανουάριο, να προκαλούν πρόσθετα πλήγματα στα επιχειρηματικά του συμφέροντα.

Θα περάσουν μήνες έως ότου το Truth Social το εγχείρημα του Ντόναλντ Τραμπ να κυκλοφορήσει στην αγορά καθώς υπάρχουν ακόμα πολλά τεχνικά ζητήματα. Μάλιστα την Πέμπτη η πλατφόρμα παραβιάστηκε. Είναι επίσης ασαφές πώς ο Τραμπ σχεδιάζει να δημιουργήσει μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης στην κλίμακα του Twitter τους επόμενους μήνες.

«Δεν έχουμε οικονομικά στοιχεία. Δεν έχουμε επιχειρηματικό σχέδιο. Δεν ξέρουμε πώς έφτασαν στην αποτίμηση. Δεν έχουμε πληροφορίες», δήλωσε η Kristi Marvin, διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας ερευνών SPAC Insider. «Αυτό είναι το βασικό πρόβλημα».

Το νέο επιχειρηματικό εγχείρημα φιλοδοξεί, σύμφωνα με παρουσίαση στον ιστότοπο της Trump Media, να ανταγωνιστεί το AWS της Amazon.com Inc. και το Cloud της Google.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αμφίβολο σχέδιο του πρώην Αμερικανού προέδρου ανησυχεί ελάχιστα τους μικροεπενδυτές. Η μετοχή της Digital World Acquisition Corp., της εταιρείας κέλυφος που συγχωνεύεται με το νέο εγχείρημα του Τραμπ, ώστε με αυτό τον τρόπο να εισαχθεί στην χρηματιστηριακή αγορά, έκλεισε την Παρασκευή στην τιμή των 94,20 δολαρίων, όταν δύο μέρες νωρίτερα, την Τετάρτη, πριν την ανακοίνωση συγχώνευσης, ήταν στα 9,96 δολάρια.

Το μεγαλύτερο μέρος του τρέχοντος πλούτου του Τραμπ συνδέεται με τον Οργανισμό Τραμπ, μια επιχείρηση ακινήτων που έχει πληγεί από την πανδημία και τα νομικά προβλήματα. Υπάρχουν επίσης χρέη τουλάχιστον 590 εκατομμυρίων δολαρίων που λήγουν τα επόμενα τέσσερα χρόνια που συνδέονται με τα ακίνητα της εταιρείας, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι προσωπικές εγγυήσεις του Τραμπ.

Τον Απρίλιο, η εταιρεία σημείωσε μια νίκη όταν ο συνεργάτης της σε δύο ουρανοξύστες, η Vornado Realty Trust, αναχρηματοδότησε το χρέος που συνδέεται με τον πύργο της στο Σαν Φρανσίσκο, φέρνοντας 617 εκατομμύρια δολάρια στους ιδιοκτήτες της.

Σημειώνεται ότι τον Οργανισμό, ο οποίος έχει κατηγορηθεί για 15 κακουργήματα στη Νέα Υόρκη, δεν τον διοικεί πλέον ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος προετοιμάζεται ξεκάθαρα για μια νέα υποψηφιότητα το 2024 και για το νέο του επιχειρηματικό εγχείρημα στα Μέσα Ενημέρωσης, αλλά οι δύο γιοι του Έρικ και Ντόναλντ.

Διαβάστε περισσότερα

Κίνητρα: 30% λιγότερος φόρος για τις επιχειρήσεις που θα συγχωνευτούν

Μπιλ Γκέιτς: «Έρχονται 10 νέες Tesla» – Σε ποιους τομείς προτείνει να επενδύσετε

Business Insider: Εδώ ξεκουράζονται οι αεροσυνοδοί στις υπερατλαντικές πτήσεις (pics)