Ο Τόρστεν Χάγκεν ίδρυσε την εταιρεία του έχοντας στο μυαλό του μερικές απλές αρχές, όπως εστίαση στους πλούσιους και διανοητικά περίεργους, ταξίδια, χωρίς επιπλέον χρεώσεις για πρόσθετες υπηρεσίες, και χωρίς παιδιά.

Σχεδόν τρεις δεκαετίες αργότερα, η Viking Holdings Ltd. είναι μεταξύ των μεγαλύτερων εταιρειών κρουαζιέρας πολυτελείας στον κόσμο και η περιουσία του Χάγκεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια. Η διάσημη εταιρεία πρόκειται να ολοκληρώσει την αρχική δημόσια προσφορά της στη Νέα Υόρκη.

Η Viking Holdings κατάφερε να συγκεντρώσει 1,54 δισεκατομμύρια δολάρια, γεγονός που μαρτυρά, ότι οι επενδυτές είναι πρόθυμοι να ρίξουν χρήματα σε έναν τομέα που δοκιμάστηκε αρκετά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, και τώρα ανακάμπτει.

Οι μετοχές τιμολογήθηκαν κοντά στην κορυφή της εμπορικής σειράς, σύμφωνα με μια κανονιστική κατάθεση, που αποτιμά την εταιρεία σε περίπου 10,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το Bloomberg, o Χάγκεν, που ελέγχει περίπου τις μισές μετοχές είναι ο δεύτερος πλουσιότερος επιχειρηματίας του κλάδου, μετά τον πρόεδρο της Carnival Corp. Μίκι Άρισον, σύμφωνα με τον δείκτη δισεκατομμυριούχων.

Όπως ο ίδιος αποκαλύπτει, η επιχείρησε ξεκίνησε με «τέσσερα ποταμόπλοια, δύο κινητά τηλέφωνα και δύο άνδρες» που επιθυμούσαν να προσελκύσουν πελάτες οι οποίοι αναζητούσαν «κάτι περισσότερο από διακοπές».

Γεννημένος κοντά στο Όσλο, ο Χάγκεν σπούδασε φυσική στο Νορβηγικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας και απέκτησε MBA από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Μετά από μια θητεία στη συμβουλευτική διαχείρισης, εισήλθε στη βιομηχανία κρουαζιέρας τη δεκαετία του 1970. Περίπου δύο δεκαετίες αργότερα, μετά από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες να βοηθήσει στην αγορά ή με άλλο τρόπο να πάρει τον έλεγχο των γραμμών κρουαζιέρας με διαφορετικές ομάδες επενδυτών, ο Χάγκεν ηγήθηκε της αγοράς των τεσσάρων ποταμόπλοιων και δημιούργησε τη δική του εταιρεία, τη Viking.

Στην αρχή, επικεντρώθηκε σε κρουαζιέρες κατά μήκος των ποταμών στην Ευρώπη, πριν ξεκινήσει τα υπερωκεάνια ταξίδια και τις ειδικές αποστολές σε μέρη, όπως η Ανταρκτική και οι Μεγάλες Λίμνες των ΗΠΑ. Με έδρα τις Βερμούδες, η Viking διαθέτει σήμερα 92 πλοία και απασχολεί περισσότερους από 10.000 ανθρώπους. 

Οι πελάτες-στόχοι της εταιρείας είναι εύποροι ηλικίας 55 ετών και άνω, με χρόνο και χρήμα για να εξερευνήσουν τον κόσμο. Πέρυσι, το 90% των πελατών της προέρχονταν από τη Βόρεια Αμερική, σύμφωνα με δήλωση της εταιρείας. Τα τελευταία χρόνια, η Viking πούλησε μερίδια στην Canada Pension Plan Investment Board και στον εναλλακτικό διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων TPG Inc.

Ωστόσο, ο Χάγκεν δεν πούλησε μετοχές. Η κόρη του, Καρίν, η οποία εργάζεται για τη Viking από την ίδρυσή της και σήμερα, είναι εκτελεστική αντιπρόεδρος, θα ελέγχει ένα μικρό ποσοστό – μικρότερο του 1%.

Σύμφωνα με την εταιρεία, τα έσοδα από την προσφορά θα χρησιμοποιηθούν για να «αυξηθεί η κεφαλαιοποίηση και η οικονομική της ευελιξία» δεδομένου του «σημαντικού χρέους» που είχε η εταιρεία στο τέλος του 2023, το οποίο άγγιζε τα 5,4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σε επιστολή προς τους μετόχους που περιλαμβάνονται στη δήλωση εγγραφής, ο Χάγκεν σημείωσε ότι η εταιρεία βλέπει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης μεταξύ των καταναλωτών στην Κίνα και αλλού στην Ασία. «Βλέπουμε τη Viking ως τον κορυφαίο πάροχο ταξιδιωτικών εμπειριών για σκεπτόμενους ανθρώπους», έγραψε ο δισεκατομμυριούχος στην επιστολή. «Δεν προσπαθούμε να είμαστε τα πάντα για όλους τους ανθρώπους», καταλήγει.

Διαβάστε ακόμη

Τιμολόγια: Χαμηλότερες τιμές ρεύματος τον Μάιο για τους καταναλωτές

Ρόμπυ Μπουρλάς (Public): Πέρυσι αρωγός στους καταναλωτές ήταν το κράτος, φέτος πρέπει να βοηθήσουμε εμείς

Πλειστηριασμοί: Βγαίνουν στο σφυρί και «σήματα» για… μπύρες (pic) 

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ