Τέσσερα έτη συρρίκνωσης της ρωσικής οικονομίας σε μόλις ένα τρίμηνο προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Η οικονομία της χώρας η οποία μέχρι το 2022 κατέγραφε επιταχυνόμενη ανάπτυξη βρέθηκε ξαφνικά αντιμέτωπη με μείωση το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Τα μακροοικονομικά στοιχεία της χώρας αναμένεται να υποδείξουν τη μείωση του ρωσικού ΑΕΠ για πρώτη φορά σε τέσσερα έτη κατά 4,7%, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση 12 αναλυτών από το Bloomberg.

Σύμφωνα με τον αναλυτή του Bloomberg Economics, Alexander Isakov «η ρωσική οικονομία θα βρεθεί σε σημείο ανάλογο με αυτό προ τετραετίας το δεύτερο τρίμηνο. Αναμένουμε, επίσης, πως η συρρίκνωση της οικονομίας θα συνεχιστεί μέχρι και το τέταρτο τρίμηνο του έτους, λόγω των μέτρων στήριξης της ζήτησης όπως τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της ρωσικής κεντρικής τράπεζας. Παρά την παρέμβαση της τράπεζας, η οικονομία θα χάσει 2% επιπλέον του ΑΕΠ το 2023 λόγω της άρσης εισαγωγών ενέργειας από την Ευρώπη».

Η επιβολή των κυρώσεων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία έχει προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στο ρωσικό εμπόριο, ενώ παρέλυσε την εγχώρια αυτοκινητοβιομηχανία λόγω της μειωμένης ζήτησης. Αν και η μείωση του ΑΕΠ αυτή είναι σχετικά περιορισμένη σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, η κεντρική τράπεζα της χώρας προβλέπει πως θα επιδεινωθεί τα επόμενα τρίμηνα, ενώ δεν αναμένει ανάκαμψη της οικονομίας μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

«Η κρίση συνεχίζεται σταθερά. Η οικονομία θα φτάσει το νέο της χαμηλό μέχρι τα μέσα του 2023», τόνισε χαρακτηριστικά ο Evgeny Suvorov, αναλυτής της CentroCredit Bank. 

H κεντρική τράπεζα της Ρωσίας προσπάθησε να περιορίσει τη ζημιά από τις ταραχές στις αγορές και το ρούβλι με capital controls και σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής. Λόγω της επιστροφής της κανονικότητας μετά την αρχική μεταβλητότητα, η τράπεζα έχει άρει πολλά από τα μέτρα αυτά.

Η παροχή οικονομικής στήριξης και η συνεχιζόμενη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής τους τελευταίους μήνες έχουν ήδη αμβλύνει την επίδραση των διεθνών κυρώσεων. Η άντληση πετρελαίου έχει ανακάμψει ενώ τα έξοδα των νοικοκυριών έχουν σταθεροποιηθεί.

Η όλη προσπάθεια αυτή έχει εξασφαλίσει μία ομαλή προσγείωση για την οικονομία την οποία αρχικά οι αναλυτές ανέμεναν πως θα συρρικνωθεί κατά 10% το δεύτερο τρίμηνο. Οι αναλυτές των JPMorgan και Citigroup έχουν -από τότε- επικαιροποιήσει τις εκτιμήσεις τους στο 3,5% μέχρι το τέλος του έτους.

Παρά τις εκτιμήσεις αυτές, η Τράπεζα της Ρωσίας προβλέπει μείωση του ΑΕΠ της τάξης του 7% αυτό το τρίμηνο και περισσότερο μέχρι το τέλος του έτους. Προβλέπει πως η οικονομία έχει συρρικνωθεί κατά 4,3% το β’ τρίμηνο του 2022.

Η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη αποτελεί νέο κίνδυνο για την οικονομία. Η μηνιαία μείωση της άντλησης πετρελαίου θα ξεκινήσει τον Αύγουστο, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΙΕΑ) ο οποίος προβλέπει συνολική μείωση της ρωσικής πετρελαϊκής παραγωγής της τάξης του 20% μέχρι το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της χώρας «η συρρίκνωση της οικονομίας του 2022 θα αποδειχθεί μικρότερη από την αναμενόμενη τον Απρίλιο, αλλά τα σοκ προσφοράς θα συνεχιστούν μακροπρόθεσμα».

Διαβάστε ακόμη:

Parostec: Από τις πολυτελείς βίλες στις Κυκλάδες, στο ιστορικό πρώην κτίριο του ΔΟΛ (pics)

Ηλεκτρικό ρεύμα: Το φυσικό αέριο σπρώχνει τις ευρωπαϊκές τιμές σε νέα υψηλά (πίνακας)

Στα ύψη η ζήτηση από Γερμανούς για αγορά ακινήτων στην Ελλάδα (pic + πίνακας)