Η άνοδος των τιμών στο φυσικό αέριο συμπαρασύρει και τις τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα σε νέα ύψη ρεκόρ επιτείνοντας την ενεργειακή κρίση της Ευρώπης και αυξάνοντας τους κινδύνους και τις πιθανότητες ύφεσης.

Οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας του επόμενου έτους στη Γερμανία αυξήθηκαν έως και 3,2% στα 475 ευρώ (485$) η μεγαβατώρα στο European Energy Exchange AG. Η τιμή αυτή είναι σχεδόν εξαπλάσια από την αντίστοιχη της ίδιας εποχής πέρυσι και διπλάσια της τιμής που είχε καταγραφεί δύο μήνες πριν.

Όπως αναφέρει το Bloomberg η ανησυχία που κυριαρχεί στην αγορά είναι εάν οι περιορισμένες προμήθειες φυσικού αερίου της Ευρώπης θα είναι αρκετές ώστε να καλύψουν τη ζητούμενη ηλεκτρική ενέργεια του χειμώνα. Η πυρηνική ικανότητα της Γαλλίας είναι εξαιρετικά χαμηλή, γεγονός που μειώνει τις πιθανότητες εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας τους επόμενους μήνες, ενώ οι υποδομές της ηπείρου συνολικά έχουν επιβαρυνθεί και βραχυπρόθεσμα από τα κύματα καύσωνα και την ξηρασία που πλήττουν την περιοχή .

Οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας επιβαρύνουν τους οικιακούς λογαριασμούς καθώς το κόστος επηρεάζει τα πάντα και εκτοξεύει τον πληθωρισμό σε διψήφια νούμερα σε όλη την Ευρώπη.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το κόστος της ενέργειας για τα νοικοκυριά αναμένεται να διπλασιαστεί σχεδόν στις αρχές Οκτωβρίου λόγω της αύξησης της τιμής χονδρικής. Η τιμή χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε σε 591 £ (713 $) ανά μεγαβατώρα στο Intercontinental Exchange AG και είναι σχεδόν επταπλάσια από την αντίστοιχη του περασμένου έτους.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις λαμβάνουν μέτρα για να αμβλύνουν τις επιπτώσεις που έχει το το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος στις οικονομίες τους. Στη Γαλλία, το κράτος σχεδιάζει να εθνικοποιήσει πλήρως την Electricite de France SA, την εταιρεία πυρηνικής ενέργειας που τώρα παλεύει να διατηρήσει τις μονάδες της σε λειτουργία.

Σύμφωνα με αναλυτές της δανικής κρατικής εταιρείας ενέργειας Energi Danmark δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι το ράλι τιμών θα υποχωρήσει σύντομα.

«Αναμένουμε περαιτέρω άνοδο των τιμών αυτή την εβδομάδα, εκτός και αν υπάρξουν αξιοσημείωτα σημάδια αποκλιμάκωσης της τιμής του φυσικού αερίου», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου για τον επόμενο μήνα στο Άμστερνταμ που αποτελούν βασικό δείκτη για το φυσικό αέριο σημείωσαν νέα αύξηση σήμερα στα 211,35 ευρώ ανά μεγαβατώρα διευρύνοντας τα κέρδη της προηγούμενης εβδομάδας κατά 3,9%.

Διαβάστε ακόμη: 

Στα ύψη η ζήτηση από Γερμανούς για αγορά ακινήτων στην Ελλάδα (pic + πίνακας)

Κορωνοϊός: Η Βρετανία είναι η πρώτη χώρα που εγκρίνει εμβόλιο κατά της Όμικρον

Τα γιγαντιαία projects του μετρό που αλλάζουν Αθήνα και Θεσσαλονίκη (pics)