Παρά τις αισιόδοξες εκτιμήσεις του Πούτιν όσον αφορά την αναπτυξιακή προοπτική της ρωσικής οικονομίας, οι πωλήσεις λιανικού εμπορίου στη χώρα παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα τα οποία αποδεικνύονται δυσμενέστερα από τα αντίστοιχα κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η συρρίκνωση αυτή της οικονομίας, σύμφωνα με το Bloomberg Intelligence, υποδεικνύει «μόνιμη πτώση του επιπέδου διαβίωσης των Ρώσων πολιτών παρόμοια με την μακροπρόθεσμη αντίστοιχη μείωση μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014». Σημειωτέον πως ο τομέας του λιανικού εμπορίου αποτελεί το ήμισυ της ρωσικής οικονομίας.

Πρόκειται για μία διαμετρικά αντίθετη εικόνα με αυτή της ευρύτερης ρωσικής οικονομίας η οποία έχει καταφέρει να μην υποκύψει στις κυρώσεις της Δύσης. Αν και οι πανικόβλητοι Ρώσοι καταναλωτές συνέρρευσαν στα μαγαζιά της χώρας αμέσως μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, η καταναλωτική τους διάθεση βρίσκεται, πια, υπό του μηδενός, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Bloomberg. Παράλληλα, τα έξοδα των νοικοκυριών αναμένεται να καταγράψουν πτώση κάθε τρίμηνο του 2023.

Σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα δεδομένα, οι πωλήσεις στο λιανικό εμπόριο της χώρας κατέγραψαν μείωση της τάξης του 10,7% τον Ιανουάριο σε σχέση με πέρυσι. Επιπροσθέτως, σύμφωνα με δημοσκόπηση αναλυτών που διενήργησε το Bloomberg, οι πραγματικοί μισθοί των Ρώσων πολιτών κατέγραψαν κατακόρυφη πτώση σε χαμηλό πέντε μηνών τον Δεκέμβριο.

Οι δαπάνες των καταναλωτών αποτελούν ένα σημαντικό «βαρόμετρο» της ρωσικής οικονομίας τη στιγμή που ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται ανεξέλεγκτος.

Το πλήγμα στο λιανεμπόριο της χώρας ενδέχεται να αποδειχθεί μεγαλύτερο του αναμενόμενου, ενώ η κρίση ήδη απειλεί τη βιωσιμότητα πολλών μαγαζιών και εμπορικών κέντρων. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της ρωσικής ομοσπονδίας εμπορικών κέντρων η οποία δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Izvestia, το 50% των κέντρων αυτών αντιμετωπίζουν την πιθανότητα χρεοκοπίας. 

Βάσει των εκτιμήσεων του αναλυτή του Bloomberg Economics, Αλεξάντερ Ισάκοφ, «το επίπεδο διαβίωσης στη Ρωσία δεν έχει ανακάμψει από το υψηλό του 2014. Οι περσινές κυρώσεις το “γύρισαν πίσω” μία δεκαετία, ενώ οι καταναλωτές θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα τη στιγμή που η κυβέρνηση θα περιορίσει τις εισαγωγές προϊόντων για να στηρίξει την εγχώρια βιομηχανία».

Αν και το Κρεμλίνο έχει τροφοδοτήσει τη ρωσική οικονομία με σημαντικά οικονομικά κίνητρα, τα νοικοκυριά έχουν «κλείσει τα πορτοφόλια», ενώ οι Ρώσοι έχουν επιλέξει να αποπληρώσουν τα προϋπάρχοντα χρέη τους χωρίς περαιτέρω δανειοληψία.

Η λιτότητα αυτή έχει αποτελέσει εφαλτήριο για ορισμένες εταιρείες οι οποίες καταγράφουν ανάπτυξη εν μέσω της κρίσης. Η X5 Retail Group ανακοίνωσε πως τα μαγαζιά Chizhik τα οποία προσφέρουν εξαιρετικά μειωμένες τιμές και προσφορές, δωδεκαπλασίασαν τις καθαρές πωλήσεις τους πέρυσι. Παράλληλα, η εταιρεία επταπλασίασε τον αριθμό των μαγαζιών της, ενώ προγραμματίζει περισσότερα εγκαίνια το 2023.

Παράλληλα, η X5 τόνισε πως ο λόγος για τη μείωση της ζήτησης σε τρόφιμα ήταν η μαζική «έξοδος» πολλών Ρώσων πολιτών οι οποίοι επέλεξαν να μεταναστεύσουν έτσι ώστε να αποφύγουν την επιστράτευση.

Οι αλλαγές αυτές στον ευρύτερο τομέα του λιανικού εμπορίου υποδεικνύουν τις δυσκολίες που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι Ρώσοι πολίτες.

Σύμφωνα, τέλος, με πρόσφατη δημοσκόπηση του 2022, πάνω από το 1/3 των Ρώσων έχουν ήδη ξεκινήσει να περιορίζουν το καλάθι του νοικοκυριού τους, προσπαθώντας να αντισταθμίσουν το αυξημένο κόστος διαβίωσης αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.

Διαβάστε ακόμη

Τα λάθη, οι παραλείψεις και οι αστοχίες που έφεραν την τραγωδία στα Τέμπη

Ο ολιγάρχης Όλεγκ Ντεριπάσκα προβλέπει: Τα «σεντούκια» της Ρωσίας θα αδειάσουν το 2024

Κατηγορείται για κακούργημα ο σταθμάρχης της Λάρισας – Πήρε προθεσμία για το Σάββατο (vid)