Ο Αύγουστος φον Φινκ Τζούνιορ αφότου έλαβε την απόφαση να πουλήσει την ιδιωτική τραπεζική επιχείρηση της οικογένειάς του στην Barclays Plc, πριν από περισσότερες από δύο δεκαετίες, κατάφερε να χτίσει μια τεράστια αυτοκρατορία με πολυτελή ακίνητα, διάσημα εστιατόρια ακόμη, και ολόκληρες βιομηχανίες.

Η πρόσφατη ωστόσο, είδηση του θανάτου του Γερμανού δισεκατομμυριούχου, σε ηλικία 91 ετών, φέρνει στο προσκήνιο το ζήτημα του μοιράσματος της περιουσίας.

Ποιος θα κληρονομήσει την αμύθητη περιουσία;

Ήταν ο 15ος πλουσιότερος άνθρωπος της Γερμανίας και ο 270ος πλουσιότερος στον κόσμο, τη στιγμή της είδησης του θανάτου του, τον περασμένο Νοέμβριο. Τα τέσσερα παιδιά και η γυναίκα του πρόκειται να λάβουν μια περιουσία που εκτιμάται σε περίπου 9,4 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index.

Τα τελευταία χρόνια, δύο από τους γιους του, έχουν αναλάβει όλο και περισσότερο τη διαχείριση των μεγάλων επενδύσεων της οικογένειας, όπως η Bank Von Roll AG, η εταιρεία εμπορίας πολύτιμων μετάλλων Degussa Goldhandel και η επιχείρηση τροφίμων Moevenpick Holding AG.

Πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων

Η οικογένεια κατάφερε να αυξήσει τις πωλήσεις περιουσιακών της στοιχείων πρόσφατα, σηματοδοτώντας πιθανά σχέδια διανομής πλούτου. Το 2018, η Accor SA αγόρασε την ξενοδοχειακή επιχείρηση στην οποία η Moevenpick ήταν συνιδιοκτήτρια με την Kingdom Holding Co. του Σαουδάραβα Πρίγκιπα Alwaleed bin Talal για περίπου 570 εκατομμύρια δολάρια. Η οικογένεια πούλησε επίσης το μερίδιό της στην SGS SA για περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, τερματίζοντας τη συνεργασία με την εταιρεία βιομηχανικών επιθεωρήσεων που χρονολογείται περισσότερο από δύο δεκαετίες.

Δεν είναι σαφές πώς οι φον Φινκς θα μοιράσουν τον πλούτο τους. Οι γερμανικοί νόμοι δίνουν το δικαίωμα σε στενούς συγγενείς όπως τα παιδιά και οι σύζυγοι να διεκδικήσουν ένα μέρος της εκάστοτε περιουσίας, αλλά επίσης, έχουν τη δυνατότητα, αποποίησης κληρονομιάς. Οι φορολογικοί συντελεστές μπορεί να φτάσουν έως και το 50% στα κληρονομικά περιουσιακά στοιχεία, αν και υπάρχουν εξαιρέσεις υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

«Ο θάνατος του ιδρυτή μιας οικογενειακής επιχείρησης δοκιμάζει ακόμη και τα καλύτερα σχέδια διαδοχής», δήλωσε ο Ντέιβιντ Χόκινς, συνιδρυτής της εταιρείας συμβούλων οικογενειακών επιχειρήσεων Percheron Advisory. «Εάν υπάρχει σαφές οικογενειακό καταστατικό, οικογενειακές πολιτικές και σχέδιο διαδοχής, τότε όλα θα βρουν το δρόμο τους. Ωστόσο, η οικογένεια θα πρέπει να ενεργήσει από κοινού ώστε να μην προκληθούν εσωτερικές διαμάχες» υποστηρίζει.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα φέτος, ληστές εισέβαλαν σε ένα ράντσο που έχει η οικογένεια στην Ουρουγουάη και έκλεψαν περισσότερες από δώδεκα ράβδους χρυσού και 1.000 χρυσά νομίσματα, ανέφερε η ισπανική εφημερίδα El Pais τον Οκτώβριο. Οι τοπικές αρχές έχουν καταδικάσει 11 άτομα που συμμετείχαν στη ληστεία, αλλά τα κλοπιμαία δεν έχουν βρεθεί ακόμη.

Διαβάστε ακόμη:

Δέκα χρόνια ο Πρεμ Γουάτσα «δείχνει» την Ελλάδα (κι εμείς κοιτάμε το δάχτυλο)

Μπριζόλα όπως… χαβιάρι: Γιατί το κρέας θα γίνει είδος πολυτελείας