Παρότι τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών στη Γερμανία προκαλούν αισθήματα συγκρατημένης αισιοδοξίας και ο αριθμός των νέων λοιμώξεων φαίνεται να υποχωρεί σταδιακά, οι ειδήμονες ανησυχούν ότι σύντομα η παραλλαγή Όμικρον θα ανατρέψει τη θετική εικόνα . Ναι μεν στη Γερμανία έχουν καταγραφεί 100 κρούσματα αυτής της παραλλαγής σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), αλλά χώρες όπως η Νότια Αφρική, η Βρετανία ή η Δανία, δείχνουν έναν δρόμο, τον οποίο με πολύ μεγάλη πιθανότητα θα πάρει και η Γερμανία.

Η «Όμικρον» δεν έχει πει τη τελευταία της λέξη

«Το κύμα Όμικρον θα έρθει” τονίζει μετά βεβαιότητας ο επιδημιολόγος Τίμο Ούλριχς μιλώντας στο ntv. “Ομόσπονδα κρατίδια που καταγράφουν χαμηλά εμβολιαστικά ποσοστά, θα πληγούν κατά πάσα πιθανότητα περισσότερο. Και οι μη εμβολιασμένοι θα είναι οι πρώτοι, τους οποίους θα χτυπήσει η Όμικρον. Τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο θα μπορούσε το νέο κύμα να φτάσει στο απόγειό του στη Γερμανία, αλλά δεν πρόκειται για ένα πεπρωμένο, μπορούμε να επηρεάσουμε πότε θα έρθει και πόσο υψηλό θα είναι το κύμα». Οι δηλώσεις του επιδημιολόγου κάνουν ακόμη πιο επιτακτική την αναγκαιότητα ενισχυτικής δόσης, αλλά τα εμβόλια και πάλι δεν επαρκούν για όλους. Και το επόμενο τρίμηνο θα υπάρχει έλλειψη. Ακόμη και ο ίδιος ο νέος υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπάχ εξεπλάγη με αυτήν τη διαπίστωση, όταν μια από τις πρώτες ενέργειές του, αναλαμβάνοντας το χαρτοφυλάκιο από το χέρια του προκατόχου του Γενς Σπαν, ήταν να κάνει απογραφή των υπαρχόντων εμβολίων. Μάλιστα ενημέρωσε σχετικά χθες τους συναδέλφους του στα 16 ομόσπονδα κρατίδια και τη κοινή γνώμη από το χθεσινοβραδινό τηλεοπτικό ενημερωτικό μαγκαζίνο Tagesthemen.

«Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη, επαινούσα πάντα τον προκάτοχό μου, αλλά το πρώτο τρίμηνο της νέας χρονιάς θα έχουμε σημαντική έλλειψη εμβολίων» είπε, προσθέτοντας ότι εργάζεται ήδη για κάποια λύση και ελπίζει ότι τις επόμενες ημέρες θα είναι σε θέση να ανακοινώσει θετικά μηνύματα. «Οι προσπάθειες περνούν από όλα τα διαθέσιμα κανάλια, τίποτα δεν μπορούμε να αφήσουμε έξω. Χρησιμοποιώ και τους διαύλους που έχουμε απευθείας με τις εταιρείες, αλλά όλα θα πρέπει να λειτουργούν με τρόπο συμβατό με την ΕΕ» διευκρίνισε. “Χρειάζεται να κερδίσουμε ταχύτητα, γι αυτό προσπαθώ από το Σαββατοκύριακο σε πολλά επίπεδα”. Ίσως δεν θα έπρεπε να επαινεί πάντα τον προκάτοχό του ο Λάουτερμπαχ, σχολίασε δηκτικά το Spiegel κάνοντας λόγο για «εμβολιαστική φάρσα».

Διαβάστε τη συνέχεια στην Deutsche Welle