Εκατομμύρια άτομα ανά τον πλανήτη είχαν μέχρι τώρα βιώσει μία ανοδική κοινωνική κινητικότητα, τη στιγμή που κάθε γενιά τα πάει καλύτερα από την προηγούμενη. Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, αγνοώντας τον ελλοχεύοντα κίνδυνο της κλιματικής αλλαγής, βελτίωνε την ποιότητα ζωής του τις τελευταίες δεκαετίες.

Το ερώτημα, όμως, παραμένει: Θα συνεχιστεί αυτή η αναπτυξιακή τροχιά ακόμα και σε έναν κόσμο ο οποίος συνεχίζει και θερμαίνεται ανεξέλεγκτα;

Σύμφωνα με το Bloomberg και τον ΟΗΕ, η απάντηση είναι «όχι». 

Πρώτο παράδειγμα είναι ο δείκτης της Ανθρώπινης Εξέλιξης (Human Development Index/HDI) ο οποίος υπολογίζει τη μακροζωία, την ποιότητα ζωής των ανθρώπων, την πρόσβασή τους σε εκπαίδευση και τα στάνταρ διαβίωσής τους. Από το 1990, ο HDI έχει καταγράψει μία ανοδική πορεία. Παρ’ όλα αυτά, το 2020 και το 2021 κατέγραψε διετή πτώση.

Η πανδημία και η επίδραση που αυτή είχε τόσο στην υγεία των πολιτών όσο και στη γενικότερη παγκόσμια οικονομία έπαιξε σημαντικό ρόλο. Παρ’ όλα αυτά, η αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου συνεχίζει και επηρεάζει αρνητικά την όποια ανάπτυξη του ανθρώπινου είδους.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του United Nations Development Program (UNDP), Αχίμ Στάινερ, «η κλιματική αλλαγή αποτελεί πραγματικά τη μεγαλύτερη απειλή για την ανθρωπότητα και την ανθρώπινη εξέλιξη».

Ο Στάινερ υπογράμμισε, επίσης, πως «πρόκειται για αναχρονιστική εκτίμηση το να βασίζουμε την όποια εξέλιξη της ανθρωπότητας στην οικονομική ανάπτυξη και το κατά κεφαλήν εισόδημα. Η εξέλιξη συμπεριλαμβάνει παράγοντες όπως την πρόσβαση σε βασικά αγαθά όπως τρόφιμα, στέγαση και ένδυση, αλλά και στην υγεία, την εκπαίδευση και την ηλεκτρική ενέργεια. Παράλληλα, η εξέλιξη του ανθρώπινου είδους βασίζεται και στην αποφυγή των μεταδιδόμενων ασθενειών, τα ακραία καιρικά φαινόμενα και άλλου είδους παγκόσμιες απειλές».

«Αυτό σημαίνει πως η αποφυγή της καταστροφικής κλιματικής αλλαγής πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο της αναπτυξιακής ατζέντας της ανθρωπότητας. Δεν πρόκειται μόνο για μία οικονομική ευκαιρία αλλά και ευκαιρία για την μαζική και αμετάκλητη εξέλιξη της κοινωνίας μας από τη ρυπογόνα και καταστροφική πορεία που ακολουθούσαμε μέχρι τώρα», ανέφερε ο Στάινερ.

Η αλλαγή αυτή γίνεται ολοένα και φανερότερη εάν κανείς λάβει υπόψη τον τρόπο με τον οποίο ο ΟΗΕ θέτει αναπτυξιακούς στόχους τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Το 2000, ο Οργανισμός έθεσε οκτώ Στόχους Ανάπτυξης μέχρι το 2015. Το νέο «πακέτο» στόχων συμπεριλαμβάνει 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης μέχρι το 2030. Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής συμπεριλαμβάνεται σε έξι από αυτούς του 17 στόχους, ενώ εάν οι υπόλοιποι στόχοι εκπληρωθούν, η καταπολέμηση των αερίων θερμοκηπίου και της ρύπανσης του περιβάλλοντος θα είναι ευκολότερα αντιμετωπίσιμα φαινόμενα.

Γι αυτόν το λόγο το UNDP το οποίο κάποτε προσηλωνόταν στην οικονομική βοήθεια φτωχώτερων κρατών από πλουσιότερα τώρα πια έχει επεκτείνει το ρόλο του.

«Η κλιματική αλλαγή αποτελεί το αποτέλεσμα εκατομμυρίων αποφάσεων. Γι αυτό και το UNDP θέτει την καταπολέμησή της στο επίκεντρο της ατζέντας της», συμπλήρωσε ο Στάινερ.

Διαβάστε ακόμη:

Πλειστηριασμοί: Τι «κληρώνει» για Νίκα, Ακκά, Palmie, Spider και… Γριβέα (pics)

O μαέστρος του ψησίματος – Ο πιο μποέμ σεφ του κόσμου που “παίζει” με 7 διαφορετικές φωτιές

Πώς ένα πείραμα στο instagram εξελίχθηκε σε μια γιγάντια παγκόσμια κοινότητα