Καταιγίδα επώνυμων σφυριών υπήρξε σήμερα καθώς ανάμεσα στους 800 περίπου πλειστηριασμούς που είχαν προγραμματιστεί περιλαμβάνονται ουκ ολίγες γνωστές περιπτώσεις.

Ανάμεσα σε αυτές, το διαμέρισμα του εκλιπόντος αλλαντοβιομήχανου Παναγιώτη Νίκα επί της οδού Στησίχορου, τα Κλωστήρια Κιλκίς της οικογένειας Ακκά, το κατάστημα της αλυσίδας Palmie bistro, συμφερόντων της οικογένειας Κουτρουλιά, στο Κεφαλάρι, το εργοστάσιο της μεταλλοβιομηχανίας Πέτσιος και Υιοί (Spider) στα Γιάννενα, μέχρι και ακίνητο του Κυριάκου Γριβέα και της Αν. Βάτσικα στην Πεντέλη.

Από τα παραπάνω ακίνητα τελικά μόνο δύο άλλαξαν χέρια. Συγκεκριμένα πρόκειται για τα Κλωστήρια Κιλκίς που κατακυρώθηκαν με 1 ευρώ πάνω από την τιμή εκκίνησης, στα 2.060.001 ευρώ, καθώς και για τη μεζονέτα του Κ. Γριβέα, η οποία επίσης κατακυρώθηκε με 1 ευρώ πάνω από την τιμή εκκίνησης, στις 703.001 ευρώ. Για τα υπόλοιπα υπήρξε ματαίωση ελλείψει πλειοδοτών.

Το διαμέρισμα του Π. Νίκα στα Ανάκτορα

Για το διαμέρισμα στο οποίο διέμενε ο Π. Νίκας ο σημερινός ήταν ο δεύτερος πλειστηριασμός καθώς ο πρώτος που έγινε στις 11 Ιανουαρίου 2023 κατέληξε άγονος ελλείψει πλειοδοτών.

Πρόκειται ειδικότερα για διαμέρισμα του τρίτου ορόφου, μαζί με αποθήκη του πρώτου υπογείου και θέση στάθμευσης αυτοκινήτων (γκαράζ) του δευτέρου υπογείου, στην πολυκατοικία η οποία βρίσκεται στη θέση άλλοτε καλούμενη «Μπουμπουνίστρα» ή «Καλλιρρόη», ανατολικά του βασιλικού κήπου των Παλαιών Ανακτόρων και επί της οδού Στησιχόρου 8.

Επισπεύδουσα είναι η Intrum και η τιμή εκκίνησης διαμορφώνεται στα 1.946.000 ευρώ.

Ο πλειστηριασμός στρέφεται κατά του Γεώργιου Νίκα, γιού του Παναγιώτη Νίκα, υπό την ιδιότητά του ως νόμιμος εξ αδιαθέτου κληρονόμος σε ποσοστό ¾ εξ αδιαιρέτου επ’ ωφελεία του ευεργετήματος της απογραφής καθώς και της Μαρίας Νίκα, το γένος Δουκάκη, (χήρας του Π. Νίκα) υπό την ιδιότητά της ως νόμιμη εξ αδιαθέτου κληρονόμος σε ποσοστό ¼ εξ αδιαιρέτου επ’ ωφελεία του ευεργετήματος της απογραφής του Παναγιώτη Νίκα.

Το ποσό για το οποίο επιβλήθηκε η κατάσχεση είναι 150.000 ευρώ, που είναι μέρος της συνολικής απαίτησης.

Σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης, το ακίνητο βρίσκεται στη θέση «Στάδιο», κοντά στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, πολύ κοντά στον Εθνικό Κήπο και το Προεδρικό Μέγαρο. Βάσει έρευνας αγοράς που πραγματοποιήθηκε προκύπτει ότι οι τιμές πώλησης διαμερισμάτων στην συγκεκριμένη περιοχή κυμαίνονται από 6.000 €/τ.μ. έως 10.000 €/τ.μ. , ανάλογα με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Το διαμέρισμα έχει επιφάνεια 237,88 τ.μ. και αποτελείται από χωλ, λίβιγκ-ρουμ, σαλόνι, τραπεζαρία, οφφίς, κουζίνα, δωμάτιο υπηρεσίας, λουτρό υπηρεσίας, διάδρομο, WC ξένων, διάδρομο υπνοδωματίων, δύο υπνοδωμάτια, δύο λουτρά, εξώστη προς Ιερό Ναό Ταξιαρχών και βεράντα κατά επί της Στησιχόρου. Η αποθήκη αποτελείται από ένα δωμάτιο και έχει επιφάνεια 4,68 τ.μ., ενώ η θέση στάθμευσης αποτελεί αυτοτελή και διακεκριμένη οριζόντιο ιδιοκτησία καταλαμβάνουσα τμήμα του πρώτου υπογείου και τμήμα του Β υπογείου.

Οι συγκεκριμένες ιδιοκτησίες βαρύνονται με προσημειώσεις, υποθήκες και κατασχέσεις.

Υπενθυμίζεται ότι στις 11 Ιανουαρίου βγήκε στο σφυρί, χωρίς αποτέλεσμα, και η πλούσια συλλογή έργων τέχνης του Παναγιώτη Νίκα, με 325 πίνακες διαφόρων καλλιτεχνών, ανάμεσα στους οποίους ξεχωρίζει το έργο του Νίκου Χατζηκυριάκου Γκίκα «Ακρόπολη».

Ο Ακκάς και τα Κλωστήρια Κιλκίς

Για σήμερα 8 Μαρτίου είχε προγραμματιστεί ο πλειστηριασμός του βιομηχανικού συγκροτήματος των Κλωστηρίων Κιλκίς, συμφερόντων της οικογένειας Ακκά, που βρίσκεται στη Ν. Σάντα, ενώ δύο μέρες μετά, στις 10 Μαρτίου, θα γίνει ο επαναληπτικός για τα Κλωστήρια Θράκης, καθώς ο πρώτος στις 25 Ιανουαρίου κατέληξε άγονος.
Επισπεύδουσα για τα Κλωστήρια Κιλκίς είναι η Cepal ως διαχειρίστρια των τιτλοποιημένων απαιτήσεων της “Gemini Core Securitisation DAC” και η κατάσχεση,- που έγινε στις 28 Ιουλίου 2022-, επιβλήθηκε για 500.000 ευρώ, που είναι μέρος του επιδικασθέντος κεφαλαίου, «με ρητή επιφύλαξη κάθε δικαιώματος της υπέρ ης η εκτέλεση, για την είσπραξη του υπολοίπου επιταχθέντος ποσού, με άλλη αναγκαστική κατάσχεση ή αναγγελία στον ίδιο ή σε άλλον πλειστηριασμό».

Πρόκειται ειδικότερα για ένα γήπεδο 81.017 τ.μ., που έχει προέλθει από τη συνένωση μικρότερων αγροτεμαχίων και στο οποίο έχει ανεγερθεί βιομηχανικό συγκρότημα συνολικής επιφάνειας 23.044,74 τ.μ.

Το μεγαλύτερο από τα κτίρια είναι βιομηχανοστάσιο-κεντρική μονάδα όπου γίνεται η επεξεργασία και παραγωγή των προϊόντων. Πρόκειται για κτίριο ορθογώνιου σχήματος που περιλαμβάνει τον υπάρχοντα – αρχικό χώρο του εργοστασίου, την επέκταση αυτού, βοηθητικούς χώρους και τα γραφεία διοίκησης.
Ο φέρων οργανισμός είναι συμβατικός από οπλισμένο σκυρόδεμα με πλήρωση από επιχρισμένη οπτοπλινθοδομή και επικάλυψη από πλάκες μπετόν. Η κύρια είσοδος βρίσκεται στο κέντρο περίπου της πρόσοψης και οδηγεί τόσο στα επιμέρους τμήματα των γραφείων και ορόφων, όσο και πίσω στο κυρίως βιομηχανικό συγκρότημα. Οι επιμέρους χώροι του ισογείου έχουν την δυνατότητα απευθείας σύνδεσης με το χώρο παραγωγής και κυρίως χρήση βοηθητική.

Η τιμή πρώτης προσφοράς ήταν στα 2.060.000 ευρώ και όπως προαναφέρθηκε έγινε κατακύρωση στα 2.060.001 ευρώ, ενώ υπάρχουν προσημειώσεις για ποσά άνω των 12,5 εκατ. ευρώ.

Το Palmie στο Κεφαλάρι

Σε «κλοιό» πλειστηριασμών βρίσκεται το τελευταίο διάστημα η αλυσίδα καφέ και εστίασης Palmie bistro, δημιούργημα της οικογένειας Κουτρουλιά.
Εδώ και καιρό βγαίνει στο σφυρί το συγκρότημα της Palmie Catering, στην Αυλώνα, ενώ σήμερα έγινε ο πλειστηριασμός για ένα από τα βασικά σημεία της αλυσίδας, αυτό που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του Κεφαλαρίου.

Επισπεύδουσα είναι η doValue και το σφυρί στρέφεται κατά του επικεφαλής του ομίλου Γιώργου Κουτρουλιά, ενώ η αρχική συνολική τιμή εκκίνησης ήταν στα 2.598.000 ευρώ., εκ των οποίων τα 2.362.000 ευρώ αφορούν το κυρίως κατάστημα του ισογείου και 236.000 ευρώ αποθήκη του υπογείου.
Ωστόσο κατόπιν ανακοπών, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών στις 13 Φεβρουαρίου αποφάσισε την αύξηση της τιμής εκκίνησης για το κυρίως κατάστημα στα 4,5 εκατ. ευρώ, χωρίς τελικά να υπάρξει ενδιαφερόμενος. 

Σημειώνεται ότι το ποσό εγγραφής κατάσχεσης είναι 200.000 ευρώ, που είναι μέρος της συνολικής απαίτησης ύψους 512.874 ευρώ πλέον τόκων και εξόδων εκτέλεσης.

Το σφυρί αφορούσε κατάστημα του ισογείου ορόφου, με επιφάνεια 351,50 τ.μ. στην κεντρική πλατεία του Κεφαλαρίου, στο οποίο ανήκει η αποκλειστική χρήση της εμπορικής εκμετάλλευσης έμπροσθεν χώρου, εμβαδού 407,40 τ.μ.

Επίσης, η αποθήκη του πρώτου υπογείου που έχει επιφάνεια 351,50 τ.μ. και βρίσκεται κάτω ακριβώς από το κυρίως κατάστημα.

Η οικοδομή είναι κτισμένη σε οικόπεδο εκτάσεως 2.451,75 τ.μ. επί της πλατείας και πλησίον του Άλσους Κεφαλαρίου, σε απόσταση περίπου 800μ από το Δημαρχείο της Κηφισιάς, 180μ από τη Χαρ. Τρικούπη και περίπου 800μ. από το Άλσος της Κηφισιάς.

Σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης, ο χώρος είναι πλήρως ανακαινισμένος και σε πολύ καλή κατάσταση συντήρησης.

Οι παραπάνω οριζόντιες ιδιοκτησίες περιήλθαν στον οφειλέτη Γ. Κουτρουλιά από τον Ιούνιο του 1990, ενώ βαρύνονται με αρκετές προσημειώσεις και κατασχέσεις.

Τα απομεινάρια της Spider

Σε έναν ακόμη πλειστηριασμό οδηγήθηκε σήμερα και το μεγάλο βιομηχανικό συγκρότημα της Μεταλλοβιομηχανίας Πέτσιος και Υιοί, που βρίσκεται στη ΒΙ.ΠΕ. Ιωαννίνων.
Η εταιρεία που επί δεκαετίες «σταδιοδρόμησε» στην αγορά και από ένα σημείο και μετά ήταν γνωστή με την επωνυμία Spider κατέβασε ρολά το 2016.

Στις 27 Ιουλίου 2022 έγινε ο πρώτος ηλεκτρονικός πλειστηριασμός για τη μονάδα των Ιωαννίνων με επισπεύδουσα την Cepal και με τιμή εκκίνησης 3.167.000 ευρώ, ο οποίος όμως ματαιώθηκε ελλείψει πλειοδοτών. Με την ίδια τιμή πρώτης προσφοράς χτύπησε και το σημερινό σφυρί, με το ίδιο αποτέλεσμα. 

Πρόκειται για οικόπεδο επιφάνειας 102.556 τ.μ. «μετά του επ’ αυτού ανενεργού βιομηχανικού συγκροτήματος (μονάδα επεξεργασίας μετάλλου)», το οποίο περιλαμβάνει 14 κτίρια γραφείων, αποθηκών και βιομηχανοστασίων. Τα περισσότερα από αυτά ανεγέρθηκαν περί το 1988 και ορισμένα από το 2000 και μετά, ενώ μέχρι και το 2012 πραγματοποιήθηκαν προσθήκες με βιομηχανοστάσια από μεταλλικό σκελετό.

Η συνολική επιφάνεια των κτισμάτων φτάνει στα 16.000 τ.μ., ενώ ο περιβάλλων χώρος είναι ασφαλτοστρωμένος μόνο στο διαμορφωμένο τμήμα του, με το οικόπεδο να είναι περιφραγμένο με συρματόπλεγμα. Η γενική εικόνα του ακινήτου που «παλαιότερα στέγαζε μονάδα επεξεργασίας μετάλλου, αλλά σήμερα παραμένει κενό» χαρακτηρίζεται «μέτρια προς κακή, με ανεπαρκή συντήρηση και αρκετές φθορές».

Το ακίνητο κουβαλάει πάνω από 10 προσημειώσεις και υποθήκες για χρέη άνω των 22 εκατ. ευρώ προς διάφορες τράπεζες.
Στις 15 Φεβρουαρίου προηγήθηκε ένας ακόμη επαναληπτικός πλειστηριασμός που αφορά ιδιοκτησία της Spider, με επισπεύδουσα την Intrum. Πρόκειται για τετραώροφο αστικό ακίνητο, άνω της 45ετίας, επί της οδού Κοραή κοντά στο εμπορικό κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων. Κατά το παρελθόν λειτουργούσε εκεί μαιευτική κλινική, αλλά τώρα υπάρχουν στο ισόγειο κατάστημα, στους δύο πρώτους ορόφους γραφεία γιατρών και μηχανικών, πολλά εκ των οποίων είναι ανακαινισμένα με κουφώματα αλουμινίου νέας γενιάς, ενώ στον τελευταίο και στο δώμα διαμερίσματα. Και ο δεύτερος πλειστηριασμός ήταν άγονος ενώ ήδη έχει προγραμματιστεί ο επόμενος.

Το σπίτι του Γριβέα στην Πεντέλη

Σήμερα χτύπησε όμως και ένα ακόμη σφυρί που φέρνει στην επιφάνεια μια πολύκροτη υπόθεση του παρελθόντος. Και τούτο καθώς αφορά ακίνητο του ζεύγους Κυριάκου Γριβέα και Αναστασίας Βάτσικα, της υπόθεσης του Τ.Τ. (Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο) και των διαφόρων εταιρειών τους, όπως η C&C International.
Το ακίνητο βρίσκεται στην Πεντέλη και δηλώνεται ως κατοικία των δύο οφειλετών και επισπεύδουσα είναι η Cepal. Η κατάσχεση επιβλήθηκε για 100.000 ευρώ, αλλά το ποσό της οφειλής «εις ολόκληρον έκαστος» φτάνει τα 3.221.928 ευρώ, πλέον τόκων, εξόδων εκτέλεσης κ.λπ.

Ο πλειστηριασμός, με τιμή πρώτης προσφοράς 703.000 ευρώ, αφορούσε ένα οικόπεδο, επιφάνειας 1.138 τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο «με την επ’ αυτού διώροφη οικοδομή (μεζονέτα) και μετ’ απάντων των επ’ αυτού κτισμάτων, συστατικών, παραρτημάτων, παρακολουθημάτων και προσαυξημάτων, υφισταμένων και μελλοντικών», το οποίο βρίσκεται εντός του εγκεκριμένου σχεδίου της πρώην Κοινότητας Πεντέλης στον Δήμο Πεντέλης και επί των οδών Γορτυνίας και Παναγή Ψαρρέα.

Μέσα στο οικόπεδο υπάρχει διώροφη μεζονέτα με κεραμοσκεπή με τρία ανεξάρτητα κτίσματα. Το πρώτο κτίριο (στάθμη ημιϊσογείου) επιφάνειας 156,95 τ.μ., περιλαμβάνει είσοδο από τον ακάλυπτο της οικοδομής, διάδρομο, τρία υπνοδωμάτια, βεστιάριο, δύο λουτρά, κλίμακα επικοινωνίας προς τον Α’ όροφο. Εκεί, έχει άλλα 159,05 τ.μ. με είσοδο, μέσω του προκηπίου, χολ, σαλόνι με τζάκι, τραπεζαρία, γραφείο, κουζίνα με δύο χώρους, καθιστικό, διάδρομο, WC, εσωτερική κλίμακα επικοινωνίας και βεράντες.

Το δεύτερο κτίριο (στάθμη ισογείου) είναι 50 τ.μ. και περιλαμβάνει ένα δωμάτιο, κουζίνα και λουτρό, ενώ το τρίτο κτίριο είναι ξύλινο προκατασκευασμένο κεραμοσκεπές ισόγειο με χρήση αποθήκης. Αυτά αποκτήθηκαν το 1997 και, όπως σημειώνεται, έχουν πλήρως ανακαινισθεί εσωτερικά με δάπεδα από ξύλινα παρκέτα και ξύλινα κουφώματα περί το 2007-2008  Όπως προαναφέρθηκε υπήρξε τελικά κατακύρωση στις 703.001 ευρώ. Όσο για τα βάρη, περιλαμβάνουν πολλές προσημειώσεις, υποθήκες και κατασχέσεις υπέρ του Δημοσίου και τραπεζών.

Διαβάστε ακόμη

Οικογένεια Μαμιδάκη: To χτίσιμο μιας αυτοκρατορίας, η πτώση της και οι πλειστηριασμοί (pics)

Στην Dimand το project των 80,9 εκατ. ευρώ για τα Δικαστήρια Πειραιά

Μαξίμου και ΣΥΡΙΖΑ μετράνε και ζυγίζουν, η ΔΕΗ κλείνει το deal με την Enel, η Κασσιόπη αλλάζει χέρια, η πλωτή μαρίνα της Κέρκυρας και ο χαμός στις Ασφάλειες