Οι επενδυτές αποσύρουν περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο ευρώ τον μήνα από τα funds ακινήτων στην Ευρώπη, αφού η μείωση της ζήτησης και η αύξηση του κόστους δανεισμού αυξάνουν, παράλληλα, τις ανησυχίες για τις αποτιμήσεις των εμπορικών ακινήτων.

Αυτό σημαίνει ότι το συνολικό καθαρό ενεργητικό που διατηρούν τα ευρωπαϊκά funds ακινήτων αυτά μειώθηκε περισσότερο από 10% σε 180,7 δισ. ευρώ από τον Δεκέμβριο του 2022 έως το τέλος του περασμένου έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Morningstar. Οι εκροές καταγράφονται πλέον εδώ και 11 συνεχόμενους μήνες, καθώς το τέλος του «φθηνού» χρήματος μετέτρεψε την συγκεκριμένη κατηγορία επενδύσεων σε λιγότερο ελκυστική.

Οι φόβοι για την αμερικανική αγορά εμπορικών ακινήτων μεταδόθηκαν και στην Ευρώπη αυτή την εβδομάδα, με τα ομόλογα που εκδόθηκαν από την Deutsche Pfandbriefbank AG, μεταξύ άλλων, να υποχωρούν λόγω της έκθεσής τους στην εν λόγω αγορά.

Τα funds των ακινήτων είναι ευθεία απειλή για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα επειδή αποτελούν το 40% των αγορών CRE στην Ευρωζώνη, όπως προειδοποίησαν πέρυσι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η αναντιστοιχία μεταξύ της ρευστότητας που προσφέρεται στους επενδυτές των property funds και της μη ρευστοποιήσιμης φύσης των περιουσιακών στοιχείων τους αναδείχθηκε μετά τo δημοψήφισμα για το Brexit, όταν πολλά από τα βρετανικά funds αναγκάστηκαν να αναστείλουν τις συναλλαγές και να προχωρήσουν σε γρήγορη πώληση περιουσιακών στοιχείων. Το ίδιο φαινόμενο έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οδηγώντας σε κλείσιμο πολλών εκ των funds αυτών.

«Πολλά funds ανοικτού τύπου δέχονται πιέσεις να πουλήσουν προκειμένου να ικανοποιήσουν τα αυξανόμενα αιτήματα εξαργύρωσης», ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ο ερευνητής της Savills Plc, Όλιβερ Σάλμον.

Παρόλα αυτά, οι προοπτικές για τα CRE αναμένεται να βελτιωθούν φέτος, εάν η ΕΚΤ αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια όπως αναμένεται και το αφήγημα της ήπιας προσγείωσης αποδειχθεί ακριβές.

Οι εξαργυρώσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ κάθε μήνα του δ’ τριμήνου του 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία της Morningstar. Οι Γερμανοί επενδυτές, οι οποίοι πρέπει να προχωρήσουν σε αίτηση διάρκειας ενός έτους για να αποσύρουν χρήματα, απέσυραν περισσότερα από 750 εκατ. ευρώ από τα γερμανικά property funds κατά τους τελευταίους πέντε μήνες του έτους, σύμφωνα με την Barkow Consulting.

Διαβάστε ακόμη

Eurostat για Ελλάδα: Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 68,5 έτη το 2030 (πίνακας)

Κίνα: Πώς μονοπωλεί τα νέα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας από άνθρακα

Ο χάρτης της παγκόσμιας οικονομίας: Πού μειώνει τις προβλέψεις για πληθωρισμό ο ΟΟΣΑ (γραφήματα)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφθείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ