Οι πιο επιτυχημένοι μάνατζερ ευρωπαϊκών equity funds ποντάρουν στις μετοχές τεχνολογίας, αν και το ράλι των μετοχών που δημιουργήθηκε από τα εμβόλια απειλεί την απόδοσή τους.

Τα funds, των οποίων τα assets ξεπερνούν το $1 δισεκατομμύριο και επικεντρώνονται σε μετοχές της δυτικής Ευρώπης, προσηλώνονται περαιτέρω στις ψηφιακές επιχειρήσεις, όπως και στις εταιρείες λογισμικού, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Αυτό, βέβαια, δεν αποτελεί μεγάλη έκπληξη, αφού η ανάκαμψη της αγοράς τροφοδοτείται από την ανάπτυξη των χρηματαγορών.

Αν και υπάρχει η πιθανότητα τα funds αυτά να υστερήσουν σε υπεραπόδοση φθηνότερων επιλογών, ιδιαίτερα τη στιγμή που το εμβόλιο υπόσχεται επιστροφή στην κανονικότητα, οι επενδυτές δεν ανησυχούν. Η πανδημία εισήγαγε μία νέα παγκόσμια πραγματικότητα και επιταχύνει την μετατροπή του πλανήτη σε έναν ψηφιακό κόσμο, ενώ πολλές μη-ψηφιακές επιχειρήσεις θα αργήσουν να επιστρέψουν σε επίπεδα του 2019, σύμφωνα με τον Χένρικ Νάιμπλομ της Swedbank Robur Ny Teknik. «Δε βλέπω το λόγο να αλλάξω τακτική και να κυνηγήσω βραχυπρόθεσμες αποδόσεις», ανέφερε ο Νάιμπλομ του οποίου ο συνήθης επενδυτικός ορίζοντας βρίσκεται στα 3-5 έτη. «Τα μακροπρόθεσμα trends προς την ψηφιακή οικονομία και η μετατροπή της ζωής μας μόλις ξεκίνησε. Η απόδοση των εταιρειών αυτών θα είναι μακροπρόθεσμα καλύτερη, ακόμη και μετά από μία διόρθωση το 2021 λόγω των κυκλικών μετατροπών».

Οι μάνατζερ αυτοί δεν έχουν λόγους να αλλάξουν ρότα. Ο δείκτης MSCI Europe Value Index επέδειξε ράλι περίπου 20% το Νοέμβριο λόγω του εμβολίου, ενώ το Δεκέμβριο βρίσκεται κάτω από το 1% λόγω της ανασφάλειας για το Brexit και της απουσίας οικονομικής ανάκαμψης από την πλευρά των ΗΠΑ.

Το πρόβλημα των πιο προσοδοφόρων τομέων, όπως οι τράπεζες και η αγορά ενέργειας, είναι πως αντιμετωπίζουν  καίρια και θεμελιώδη προβλήματα, όπως η τιμή του αργού και τα χαμηλά επιτόκια, δύο φαινόμενα που δεν μπορούν να διορθωθούν εύκολα μέσω της οικονομικής ανάρρωσης.

«Οσοι ποντάρουν στην ανάνηψη μερικών εκ των κλασσικών τομέων είναι γελασμένοι», ανέφερε ο Στίβεν Πέις της Baillie Gifford & Co. «Δεν πιστεύω σε μία επιστροφή σε επιχειρήσεις χαμηλότερης ποιότητας οι οποίες αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα, ιδιαίτερα στην Ευρώπη και τους τομείς των τραπεζών και της ενέργειας».

Αλλοι επενδυτές, όπως ο Οσκαρ Κάρλσον της Handelsbanken Fonder, κάνουν hedge στα bets των κυκλικών μετοχών. Ο Κάρλσον, του οποίου το fund βρίσκεται σε υψηλό απόδοσης εντεκαετίας, κατέχει τη Volvo AB και την εξορυκτική Boliden AB. 

Τα funds που επικεντρώνονται στις σουηδικές μετοχές είναι και αυτά με τις υψηλότερες αποδόσεις φέτος στην Ευρώπη, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Η ιδιαίτερα δυναμική παρουσία των ψηφιακών επιχειρήσεων που έχουν επιδείξει ανάπτυξη κατά τη διάρκεια της πανδημίας δίνουν γενικότερη ώθηση στην οικονομία της χώρας, μετά τον τετραπλασιασμό της αξίας της Sinch AB, η οποία βρίσκεται και στην κορυφή του δείκτη Stoxx Europe 600 Index. 

Το ράλι της Sinch, αλλά και άλλων μετοχών όπως η Lyko Group AB και η Nibe Industrier AB, βοήθησαν στα τεράστια κέρδη του fund AMF Aktiefond Smabolag.

Διαβάστε ακόμη:

Πώς η κυκλοφορία του εμβολίου επηρεάζει την παγκόσμια Ναυτιλία

Βloomberg: Κυοφορούμενο deal μεταξύ Eurobank και HSBC

Ο «πόλεμος» με το click away – Η απάντηση Μητσοτάκη το βράδυ στη Bουλή