Μάχη με το χρόνο, αλλά και με τις υφιστάμενες διαφορές δίνουν οι Βρετανοί και οι Ευρωπαίοι διαπραγματευτές στο πλαίσιο της προθεσμίας που είχαν θέσει (έως χθες, Τρίτη, τα μεσάνυχτα), προκειμένου να φτάσουν σε μια συμφωνία για το Brexit. Οι συνομιλίες επαναλαμβάνονται ξανά σήμερα, όπως δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ, μόλις μία ημέρα πριν από την κρίσιμη Διάσκεψη Κορυφής στις Βρυξέλλες. Υπάρχει σαφώς μια συμφωνία, αλλά «ο διάβολος παραμένει πολύ στις λεπτομέρειες».

Οι δυο ομάδες που συζητούν για το Brexit κλειδώθηκαν στην αίθουσα των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες καθ’ όλη τη διάρκεια της Τρίτης, καθώς κατέβαλαν προσπάθειες να συμφωνήσουν εγκαίρως για το σχέδιο νομικού κειμένου της συμφωνίας, που θα πήγαινε στη Σύνοδο Κορυφής. Όσο προχωρούσαν οι συζητήσεις, τόσο πιο ξεκάθαρο γινόταν ότι μια συμφωνία ήταν εφικτό να γίνει. Σε ένα σημείο, ένας κουρασμένος δημοσιογράφος του Bloomberg αποφάσισε να φωτογραφίσει το μέρος, όπου αποφασίζεται η τύχη του Brexit.

Επιστρέφοντας στο Λονδίνο, ο πρωθυπουργός Boris Johnson ενημέρωσε τους βασικούς παράγοντες για την πρόοδο των συνομιλιών και το υπό διαμόρφωση σχέδιο, έχοντας υπόψη του ότι τόσο το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα στη Βόρεια Ιρλανδία, όσο και οι σκληροπυρηνικοί του Συντηρητικού Κόμματος κατάφεραν να βυθίσουν το σχέδιο που είχε συμφωνήσει η προκάτοχός του, Theresa May, με τις Βρυξέλλες. Μετά από μιάμιση ώρα συζητήσεων μεταξύ του Johnson και της επικεφαλής του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος, Arlene Foster, η δήλωση της τελευταίας είναι ενδεικτική: «Το δίκαιο είναι να πούμε ότι οι αποστάσεις παραμένουν και ότι χρειάζεται περαιτέρω δουλειά πάνω στο θέμα».

Ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές του brexit, ο Steve Baker δήλωσε ότι η «Ευρωπαϊκή Ερευνητική Ομάδα» της οποίας είναι επικεφαλής, θεωρεί ότι «είναι εφικτό να φτάσουμε σε μια συμφωνία, η οποία θα είναι ανεκτή». Ωστόσο, όπως αναφέρει η Sun, βετεράνοι ευρωσκεπτικιστές ήταν αρνητικοί για το σχέδιο του Johnson. Η Βρετανία έκανε σημαντικές παραχωρήσει στην προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένης της αποδοχής ύπαρξης τελωνειακών ελέγχων στα σύνορα Βόρειας Ιρλανδίας και του υπόλοιπου Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτή η παραχώρηση φαίνεται ότι είναι η δυσκολότερη για να μπορέσει ο Johnson να πείσει τους συμμάχους του στη Βόρεια Ιρλανδία αλλά και τους σκληρούς στο εσωτερικό του Συντηρητικού Κόμματος.

Συμπερασματικά, υπάρχει αισιοδοξία για την επίτευξη συμφωνίας, ωστόσο στις Βρυξέλλες δεν υποτιμώνται οι δυσκολίες επικύρωσης της από το Λονδίνο. Όπως χαρακτηριστικά λέγεται, τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί, εάν δεν συμφωνηθούν τα πάντα.