Οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου δεν πρέπει να εγκαταλείψουν τη μάχη κατά του πληθωρισμού, καθώς είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς με βεβαιότητα αν οι απότομες αυξήσεις των επιτοκίων έχουν περιορίσει τις υποκείμενες πιέσεις στις τιμές, αναφέρει μεταξύ άλλων σε έκθεσή του ο ΟΟΣΑ.

Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη αποδεικνύεται πιο ανθεκτική και ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ και την Ευρώπη υποχωρεί ταχύτερα από ό,τι ανέμενε ο οργανισμός στις προοπτικές του Νοεμβρίου. Προειδοποιεί όμως ότι οι παράγοντες που βοηθούν αυτή τη διαδικασία, συμπεριλαμβανομένων της βελτιωμένης εικόνας στις αλυσίδες εφοδιασμού και το κόστος των βασικών εμπορευμάτων, διαλύονται ή ακόμη και αντιστρέφονται.

Ο ΟΟΣΑ επεσήμανε επίσης ότι ο πυρήνας του πληθωρισμού βρίσκεται πάνω από τον στόχο στις περισσότερες χώρες και ότι το κόστος εργασίας αυξάνεται ενώ οι κίνδυνοι που εγκυμονεί η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή ανεβάζει το κόστος ναυτιλίας και ενέργειας.

“Είναι πολύ νωρίς για να είμαστε σίγουροι ότι το πληθωριστικό σπιράλ που ξεκίνησε το 2021 θα τελειώσει το 2025”, αναφέρει ο ΟΟΣΑ στις ενδιάμεσες οικονομικές προβλέψεις του. “Η νομισματική πολιτική πρέπει να παραμείνει συνετή για να διασφαλίσει ότι οι υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις θα περιοριστούν”.

Η επιφυλακτικότητα διατυπώνεται καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ απομακρύνονται από την επιθετική σύσφιξη και δίνουν σήμα ότι οι επόμενες κινήσεις τους θα είναι η μείωση των επιτοκίων. Οι αγορές έχουν ήδη ανταποκριθεί σε αυτό ποντάροντας σε μείωση των επιτοκίων άνω της μιας ποσοστιαίας μονάδας μέχρι το τέλος του έτους.

Ωστόσο, οι αξιωματούχοι και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού έχουν απογοητεύσει τους επενδυτές που περιμένουν ότι η χαλαρότερη πολιτική είναι προ των πυλών. Την Κυριακή, ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ δήλωσε ότι οι Αμερικανοί μπορεί να χρειαστεί να περιμένουν μετά τον Μάρτιο για μια περικοπή εν μέσω κινδύνων να κινηθούν πολύ σύντομα. Την περασμένη εβδομάδα, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής περιμένουν ακόμη “κρίσιμα σημαντικά” στοιχεία για τους μισθούς πριν προβούν σε κάποια κίνηση.

Ακόμη και όταν αρχίσουν οι μειώσεις των επιτοκίων, ο ΟΟΣΑ δήλωσε ότι οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να κινηθούν πιο αργά από ό,τι έκαναν με τις μεγάλες, απότομες αυξήσεις που ξεκίνησαν το 2022. “Υπάρχει περιθώριο για μείωση των επιτοκίων καθώς ο πληθωρισμός μειώνεται, αλλά η στάση θα πρέπει να παραμείνει περιοριστική στις περισσότερες μεγάλες οικονομίες για αρκετό καιρό ακόμη”, δήλωσε ο ΟΟΣΑ.

Παρόλα αυτά, ο οργανισμός με έδρα το Παρίσι προχώρησε στην πρόβλεψη των πρώτων μειώσεων των επιτοκίων για το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους στις ΗΠΑ και το τρίτο τρίμηνο στη ζώνη του ευρώ. Τον Νοέμβριο, όταν ο οργανισμός είχε υψηλότερες προβλέψεις για τον πληθωρισμό, προέβλεπε ότι η Fed θα κάνει ένα πρώτο βήμα το δεύτερο εξάμηνο του 2024 και η ΕΚΤ όχι πριν από την άνοιξη του 2025.

Ο ΟΟΣΑ ήταν ελαφρώς πιο αισιόδοξος για την παγκόσμια οικονομία από ό,τι προηγουμένως, αν και η βελτιωμένη πρόβλεψή του για επέκταση της παγκόσμιας παραγωγής κατά 2,9% το 2024 εξακολουθεί να σηματοδοτεί επιβράδυνση από το 3,1% το 2023. Αναμένει μόνο μια μικρή άνοδο στο 3% το 2025.

Οι ΗΠΑ ήταν ιδιαίτερα ενισχυμένες στο τέλος του 2023, χάρη στις ισχυρές καταναλωτικές δαπάνες και την αγορά εργασίας με τον ΟΟΣΑ να αναθεωρεί την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη του 2024 σε 2,1% από 1,5%.  Μικρότερες είναι οι προσδοκίες για τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, όπου ο ΟΟΣΑ δήλωσε ότι οι σφιχτές πιστωτικές συνθήκες συγκρατούν τη δραστηριότητα. Μείωσε την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της ευρωζώνης το 2024 στο 0,6% από 0,9%.

Διαβάστε ακόμη

Μαρκ Ζούκερμπεργκ: Οι νέες επενδύσεις στην ΑΙ και οι δυο ελληνικές startup στο portfolio του «Mr.Facebook» (pics)

Oι 5 φθηνότερες και οι 5 ακριβότερες γειτονιές του κέντρου της Αθήνας (πίνακες + γράφημα)

Κύθνος: Το project «Εξυπνο Νησί» και η εμβληματική επένδυση των 30 εκατ. του πρώην ΞΕΝΙΑ στα Λουτρά

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ