Ένας από τους λόγους που το όνομα του Μαρκ Ζούκερμπεργκ διατηρείται στην κορυφή της επικαιρότητας θεωρείται και το γεγονός ότι δεν σταματά να επενδύει στις νέες τάσεις της τεχνολογίας, κάτι μάλλον εύλογο για τον ιδρυτή του Facebook.

Οι αναζητήσεις του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία και φιλάνθρωπου στην AI και η προσπάθεια, αυτή την εποχή, να διευρύνει το αποτύπωμα της Meta στην τεχνητή νοημοσύνη, συνδυάζονται με αυτές στο παγκόσμιο startup οικοσύστημα.

Δεν είναι τυχαίο σαφώς ότι και ένας άλλος μεγάλος «παίκτης» στον χώρο της τεχνολογίας, ο Έλον Μασκ της Τεσλα, βρίσκεται σε συνομιλίες, παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες από τον ξένο τύπο, για την άντληση κεφαλαίων ύψους έως 6 δισ. δολ. για την startup του στην Τεχνητή Νοημοσύνη, xAI.

Σε πρόσφατη ανακοίνωσή του, ο «Mr.Facebook» αναφέρθηκε στο μεγάλο σχέδιο της Meta να αναπτύξει την AGI (Artificial General Intelligence), με φόντο την συμπλήρωση των 20ων «γενεθλίων» από την ίδρυση του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης (4/2/2004) και μάλιστα έχοντας πάντα τον ρόλο του CEO στην εταιρεία του, σε αντίθεση με ότι έπραξαν π.χ. ο Τζεφ Μπέζος της Amazon και ο Λάρι Πέιτζ της Google.

Από τις κινήσεις του Ζούκερμπεργκ δεν εξαιρείται το ελληνικό startup οικοσύστημα.

Μέσα σε μια διετία, από τους πρώτους μήνες του 2022, προστέθηκαν στο portfolio του δυο νεοφυείς εταιρείες με «ελληνικό DNA», οι Accusonus και Causaly, εξετάζοντας από την εποχή της συμφωνίας για την πρώτη και την σύσταση της θυγατρικής της Meta στη χώρα μας.

Accusonus και Causaly

Τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου του ’22, ακριβώς πριν από μια διετία, έγινε γνωστή η υπόθεση εξαγοράς της ελληνικής startup υψηλής τεχνολογίας Αccusonus από την μητρική του Facebook, Meta Platforms Inc., ενός εκ των κορυφαίων τεχνολογικών «κολοσσών» του πλανήτη, με τo τίμημα να κινείται, όπως ανέφεραν τότε οι πληροφορίες, ανάμεσα στα 70-100 εκατ. δολ.

Μια εταιρεία η οποία «γεννήθηκε» το 2013 στην Πάτρα, όπου διατηρεί γραφεία όπως και στην Αθήνα, με έδρα στη Βοστώνη.

Με ιδρυτές της, αλλά και βασικούς μετόχους της, εκείνη την εποχή, τους Αλέξανδρο Τσιλφίδη, Ηλία Κοκκίνη και λίγο αργότερα τον Μιχάλη Τζάννε, και συμμετοχή από τα funds Big Pi Ventures, VentureFriends κ.ά., η Αccusonus «τάραξε τα νερά» της αγοράς, εστιάζοντας στην παραγωγή καινοτόμων τεχνολογιών στον τομέα του ψηφιακού ήχου και αξιοποιώντας τεχνολογίες, όπως τεχνητή νοημοσύνη και μηχανική μάθηση.

Κατοχύρωσε δε πατέντες στις ΗΠΑ που αφορούν την απομάκρυνση θορύβου και την αντήχηση του ήχου.
Λίγα χρόνια πριν από το «χρυσό» deal, η ομάδα είχε λανσάρει το 2017 λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης, ικανό να αναλύσει ένα μιξαρισμένο ηχητικό δείγμα και να το χωρίσει στις αρχικές πηγές, από τις οποίες προήλθε.

Στο ενεργητικό της είχε ήδη καταγράψει συνεργασίες με ηχηρά ονόματα από τον χώρο της τεχνολογίας, όπως η Adobe ενώ τα προϊόντα και οι λύσεις της να αξιοποιούνται την διεθνή μουσική βιομηχανία, μεγάλους παραγωγούς, κινηματογραφικά στούντιο κ.ά. σε 100+ αγορές του πλανήτη.

Ο Μάρκ Ζούκερμπεργκ έδωσε το «παρών» και σε άλλη μια startup με «ελληνικό DNA», στην συνέχεια, όταν ενάμιση περίπου χρόνο μετά από την εξαγορά της Αccusonus από την Meta και την ενσωμάτωσή της στο team της, τον Ιούλιο του 2023 ακολούθησε η άντληση κεφαλαίων 60 εκατ. δολ. (Series B) από την Causaly, του Γιάννη Κιαχόπουλου, συνιδρυτή και CEO και του Αρτούρ Σαουνταμπάγιεφ, συνιδρυτή και CTO, με κύριο επενδυτή (lead investor) την ICONIQ Growth, η οποία διαχειρίζεται κεφάλαια δισεκατομμυριούχων του κλάδου της τεχνολογίας, όπως ο ιδρυτής της Facebook, ο Τζέρι Γιανγκ, συνιδρυτής της Yahoo, ο συνδιευθύνων σύμβουλος του αμερικανικού private equity KKR Χένρι Κράβις κ.λπ., αλλά και την συμμετοχή υφιστάμενων επενδυτών στον γύρο χρηματοδότησης, όπως η Index Ventures, η ΕBRD (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης), το ελληνικό επενδυτικό κεφάλαιο Marathon Venture Capital και το Pentech Ventures κ.ά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ICONIQ Growth επένδυσε μέσα στο 2023 αθροιστικά το ποσό των 1,1 δισ. δολ. σε 22 εταιρείες, όπως αναφέρουν τα επικαιροποιημένα στοιχεία της, με την ελληνική startup να φιγουράρει στο χαρτοφυλάκιό της εδώ και κάποιους μήνες ως μια από τις 9 νέες εισόδους σε αυτό.

H Causaly, με παρουσία σε Αμερική, Βρετανία, Ελλάδα, αναπτύσσει ένα εργαλείο βιοϊατρικής έρευνας και μπορεί να ενσωματώνει σταδιακά τεχνολογίες αιχμής, όπως το generative AI προκειμένου να διαβάσει, να κατανοήσει και να οπτικοποιήσει έναν τεράστιο όγκο πληροφοριών, με στόχο την διευκόλυνση και την επιτάχυνση του έργου των ερευνητών και των επιστημόνων.

Απασχολεί δεκάδες εργαζόμενους στην Ελλάδα και σκοπεύει να διευρύνει το δυναμικό της ελληνικής ομάδας της κατά τους προσεχείς μήνες.

«Αξιοποιήστε τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης για να επιταχύνετε το ταξίδι από την έρευνα στον πάγκο και τις εργαστηριακές γνώσεις, μέχρι την έναρξη θεραπειών που αλλάζουν τη ζωή.», τονίζει χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, η ελληνική startup σήμερα στην ιστοσελίδα της και σημειώνει, επίσης: «Βοηθάμε ηγέτες φαρμακευτικών προϊόντων, κατασκευαστές καταναλωτικών αγαθών, επιστήμονες, επενδυτές βιοεπιστημών, ρυθμιστικούς φορείς, κλινικούς βιβλιοθηκονόμους, συμβούλους πρόσβασης στην αγορά, ακαδημαϊκούς ερευνητές και άλλους να επιταχύνουν την επιστημονική ανακάλυψη και έρευνα.».

Στο επίκεντρο η GenAI

Στον Μάρκ Ζούκερμπεργκ αποδίδεται η υλοποίηση ενός σχεδιασμού, ο οποίος αποσκοπεί στην επικέντρωση της εισαγωγής της τεχνολογίας της Τεχνητής Νοημοσύνης σε όλα τα προϊόντα της εταιρείας του.

Η Meta, μητρική του Facebook, του Instagram, του WhatsApp και του Threads, εμφανίζεται δε να μετατοπίζει το ενδιαφέρον της από το metaverse στην Γενετική Τεχνητή Νοημοσύνη.

Διαβάστε ακόμη

Επιδοτήσεις 1,3 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Τα… ακατάληπτα του νέου δημάρχου, ο Μητσοτάκης και το ευρωψηφοδέλτιο, οι ελληνικές μπίζνες στο Βόσπορο, το πρότζεκτ του ΟΑΚΑ, η Elpedison και ο Σκυλακάκης

Γιατί ο πρόεδρος του Τατζικιστάν ζήτησε -ξανά- από το λαό να προμηθευτεί τρόφιμα για δύο χρόνια

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ