Η συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+ που ήταν προγραμματισμένη για αυτό το Σαββατοκύριακο αναβλήθηκε, καθώς οι συνομιλίες προσέκρουσαν σε προβλήματα εν μέσω της δυσαρέσκειας της Σαουδικής Αραβίας για τα επίπεδα παραγωγής πετρελαίου των άλλων μελών.

Οι υπουργικές συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στις 30 Νοεμβρίου, ανέφερε ο ΟΠΕΚ στον ιστότοπό του, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες για την καθυστέρηση. Η Σαουδική Αραβία, η οποία έχει προβεί σε πρόσθετη μείωση της παραγωγής κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα από τον Ιούλιο, βρισκόταν σε δύσκολες συνομιλίες με άλλα μέλη σχετικά με τα επίπεδα παραγωγής τους, δήλωσαν εκπρόσωποι, ζητώντας να μην κατονομαστούν επειδή οι συζητήσεις είναι ιδιωτικές.

Το αργό μπρεντ, το διεθνές σημείο αναφοράς, υποχώρησε κατά 3,9% στα 79,20 δολάρια το βαρέλι στις 13:43 στο Λονδίνο, σύμφωνα με το Bloomberg.

Το αργό πετρέλαιο έχει υποχωρήσει περίπου 18% από το ανώτατο επίπεδό του τον Σεπτέμβριο, αψηφώντας τις προσδοκίες ότι οι περικοπές της παραγωγής θα προκαλούσαν ταχεία σύσφιξη στις αγορές. Οι προοπτικές για το επόμενο έτος φαίνονται ακόμη πιο αδύναμες, με πιθανότητα για ένα νέο πλεόνασμα κατά το πρώτο εξάμηνο.

«Νομίζω ότι χρειαζόμαστε μια μείωση», δήλωσε ο Pierre Andurand, ο γνωστός trader πετρελαίου και ιδρυτής της Andurand Capital Management, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg νωρίτερα την Τετάρτη. «Οι Σαουδάραβες πιθανόν να θέλουν να μειώσουν και οι άλλες χώρες, οπότε νομίζω ότι θα γίνει διαπραγμάτευση».

Το Ριάντ αναμένεται ευρέως να παρατείνει τον μονομερή περιορισμό του κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα μέχρι το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, προκειμένου να διατηρήσει την ισορροπία στις αγορές. Αλλά το βασίλειο θα μπορούσε να αντιστρέψει το μέτρο εάν οι ομόλογοί του δεν συμβάλουν περαιτέρω στη μείωση της προσφοράς, δήλωσε ο Andurand.

Η εξασφάλιση της συνεργασίας των άλλων παραγωγών του ΟΠΕΚ+ θα μπορούσε να είναι δύσκολη υπόθεση.

Στην τελευταία συνάντηση του Ιουνίου, τα αφρικανικά κράτη του ΟΠΕΚ, η Αγκόλα, το Κονγκό και η Νιγηρία, πιέστηκαν να αποδεχθούν χαμηλότερες ποσοστώσεις παραγωγής για το 2024, επειδή η δυναμικότητά τους έχει επιδεινωθεί. Εάν στη συνέχεια ζητηθεί από τις χώρες αυτές να προβούν σε περαιτέρω περικοπές της παραγωγής από τα εν λόγω χαμηλότερα επίπεδα ποσοστώσεων, θα ήταν δύσκολο να το αποδεχθούν.

Οι αφρικανικές χώρες εξασφάλισαν το δικαίωμα επανεξέτασης της παραγωγικής τους ικανότητας από εξωτερικούς συμβούλους και η Νιγηρία τουλάχιστον έδειξε πρόσφατα ότι μπορεί να υπερβεί τα νέα της όρια. Αντλούσε 1,416 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως τον περασμένο μήνα, δηλαδή 36.000 βαρέλια ημερησίως πάνω από τον στόχο για το 2024.

Εν τω μεταξύ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πήραν το δικαίωμα από τον ΟΠΕΚ+ να αυξήσουν συγκρατημένα την παραγωγή τον Ιανουάριο, προκειμένου να αξιοποιήσουν τις πρόσφατες προσθήκες δυναμικότητας. Μπορεί να είναι απρόθυμο να εγκαταλείψει αυτή την πολυαναμενόμενη ευκαιρία.

Η αναθεωρημένη ημερομηνία συνεδρίασης της 30ής Νοεμβρίου θα συμπέσει με την πρώτη ημέρα των συνομιλιών των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, γνωστή ως COP28, οι οποίες διεξάγονται στην πόλη Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

«Αν βρίσκεστε στη θέση του ΟΠΕΚ+, θα πρέπει να σκέφτονται ότι κάτι πρέπει να γίνει», δήλωσε ο Christof Ruehl, ανώτερος αναλυτής στο Κέντρο Παγκόσμιας Ενεργειακής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Κολούμπια, στην τηλεόραση του Bloomberg. Ωστόσο «θα είναι πιο δύσκολο γι’ αυτούς να κάνουν κάτι απ’ ό,τι περιμένει ο κόσμος. Είναι δύσκολο να δούμε πώς θα μπορούσαν να βρεθούν στην ίδια σελίδα».

Διαβάστε ακόμη

JP Morgan: Τι συζήτησε με τους Αμερικανούς επενδυτές για τις ελληνικές τράπεζες

Θεοχάρης: Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο στοχεύει σε μεγαλύτερη αναλογικότητα

Βύρωνας: Πέθανε η 16χρονη που ήταν σε κώμα μετά από χρήση «κοκτέιλ» ναρκωτικών

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ