Σύμφωνα με τον CEO της BioNTech, ο ρυθμός παραγωγής δόσεων του εμβολίου ενάντια στον κορωνοϊού από την γερμανική εταορεία βιοτεχνολογίας σε συνεργασία με τη Pfizer, θα μπορούσε να αγγίξει τα  3 δισ. τον επόμενο χρόνο, καθιστώντάς το πολύ πιο ευρέως διαθέσιμο σε όλο τον κόσμο.

«Κατ ‘αρχήν, θα μπορούσαμε να αυξήσουμε περαιτέρω την παραγωγική ικανότητα», δήλωσε την Τρίτη ο Ούγκουρ Σαχίν, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας σε συνέντευξή του στο Bloomberg TV. «Εξαρτάται από τη ζήτηση, εξαρτάται από παράγοντες όπως εάν απαιτείται αύξηση του ρυθμού των εμβολιασμών».

Προς το παρόν, ήδη υπάρχει αυξημένη ζήτηση σε όλο τον κόσμο για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, καθώς οι χώρες προσπαθούν απεγνωσμένα να επαναφέρουν την κανονικότητα στις ζωές των πολιτών τους. Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ευρώπη προσπάθησαν να επιταχύνουν τη διανομή εμβολίων φέτος, καθώς οι μεταλλάξεις του ιού έχει αυξήσει το ρυθμό μετάδοσής του.

«Έχουμε ήδη 1,3 δισ. παραγγελίες, οι οποίες έιναι ήδη δρομοογημένες», είπε ο Σαχίν. «Συζητάμε πρόσθετες δόσεις – εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις ως επιλογές – με κυβερνητικούς οργανισμούς.»

Τόσο η Pfizer όσο και η BioNTech έχουν δεσμευτεί να παράξουν 2 δισ. δόσεις του εμβολίου σε δύο φάσεις μέσα στο 2021.  Ο αμερικανικός κολοσσός υποσχέθηκε να στείλει τα δύο τρίτα της παραγγελίας  300 εκατ. δόσεων στις ΗΠΑ έως τα τέλη Μαΐου, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουν δρομολογηθεί ήδη τουλάχιστον 500 εκατ. δόσεις φέτος, με την προοπτική για αποστολή επιπλέον 100 εκατ. δόσεων.

Η Pfizer προέβλεψε έσοδα περίπου 15 δισ. δολαρίων φέτος από τις πωλήσεις των εμβολίων κατά της COVID-19, en;v o CEO της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η τιμή του εμβολίου να αυξηθεί.

Μεταλλαγμένα στελέχη

Ήδη οι δύο εταιρείες έχουν αρχίσει να θέτουν τις βάσεις για μία ενισχυμένη έκδοση του εμβολίου τους, το οποίο χρησιμοποιεί μια νέα τεχνολογία που ονομάζεται messenger RNA. Μια δοκιμή, που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο, εξετάζει την ασφάλεια και την ανοσολογική απόκριση μιας τρίτης δόσης του εμβολίου σε άτομα που συμμετείχαν σε μια πρώιμη μελέτη του εμβολιασμού πέρυσι. Επίσης, οι δύο συνεργάτες δήλωσαν γνωστοποίησσαν  ότι σχεδιάζουν μια ανθρώπινη δοκιμή ενός νέου εμβολίου που θα αφορά συγκεκριμένα μια ιδιαίτερα προβληματική μετάλλαξη, η οποία εμφανίστηκε στα τέλη του περασμένου έτους στη Νότια Αφρική.

«Καταλαβαίνουμε τώρα ότι η εξέλιξη του ιού μπορεί να οδηγήσει σε νέες παραλλαγές που έρχονται με νέα βιολογικά και ιατρικά χαρακτηριστικά», δήλωσε ο Σαχίν  και συμπληρώνει «Κανένας δεν ήταν προετοιμασμένος ήταν προετοιμασμένος για αυτήν την πανδημία και τώρα καταλαβαίνουμε ότι ενδέχεται να συμβεί ξανά.»

Σε εργαστηριακές μελέτες που χρησιμοποιούν αίμα ατόμων που έχουν εμβολιαστεί, η υπάρχουσα μορφή του εμβολίου φαίνεται να είναι λιγότερο αποτελεσματική κατά του στελέχους της Νότιας Αφρικής από ότι σε σχέση με άλλες μεταλλαάξεις του κορωνοϊού, όπως η βρετανική. Παρά το γεγονός πως το εμβόλιο φαίνεται να προσφέρει κάποια προστασία, οι επιπτώσεις των παραλλαγών παραμένουν ασαφείς.

Το εμβόλιο Pfizer-BioNTech διοχετεύεται  σε περισσότερες από 50 χώρες. Εκτός από την ΕΕ και τις ΗΠΑ, άλλες μεγάλες παραγγελίες προέρχονται από την Ιαπωνία, τον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Καθώς οι εκστρατείες εμβολίων αυξάνονται, ο Σαχίν είπε ότι είναι αισιόδοξος ότι ο εμβολιασμός θα γίνει πιο διαδεδομένος φέτος και επόμενος.

Διαβάστε ακόμη:

Κούρεμα και αποζημίωση ενοικίου -αναδρομικά- και για τις νέες επιχειρήσεις

«Πικρός καφές» (και) από τα Starbucks για την οικογένεια Μαρινόπουλου

Τo real estate κινείται στο κέντρο της Αθήνας – Ποιοι διαγωνισμοί «τρέχουν» τώρα