Η οικονομική επιβράδυνση από το θανατηφόρο κορωνοϊό μπορεί να προκαλέσει συρρίκνωση 6% στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Κίνας, σύμφωνα με την Pacific Investment Management Co.

Η συρρίκνωση του ΑΕΠ, σε τριμηνιαίο ρυθμό, θα μείωνε την ετήσια αύξηση του ΑΕΠ στο 3%, έναντι του 6% πέρυσι, σύμφωνα με τους αναλυτές της PIMCO, Nicola Mai και Tiffany Wilding. Σύμφωνα με τους ίδιους ο αντίκτυπος μιας τέτοιας μείωσης θα γίνει αισθητός σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς η Κίνα αντιπροσωπεύει το ένα τέταρτο της παγκόσμιας παραγωγικής δραστηριότητας.

“Η μεγάλης διάρκειας καραντίνα συμπιέζει την κινεζική οικονομική δραστηριότητα και αυξάνει το οικονομικό κόστος”, γράφουν οι Mai και Wilding. «Είναι ταυτόχρονα ένα σοκ προσφοράς και ζήτησης. Για τις περισσότερες χώρες, θα υπάρξει ένα άμεσο πλήγμα καθώς οι εξαγωγές προς την Κίνα μειώνονται”.

Η μεγαλύτερη ανησυχία είναι η αβεβαιότητα που εξακολουθεί να περιβάλλει την επιδημία η οποία θα χτυπήσει πρώτα τις οικονομίες της Ασίας από την Ιαπωνία στη Μαλαισία πριν επηρεάσει την Ευρώπη, ανέφεραν. Οι κλάδοι της ενέργειας, της αυτοκινητοβιομηχανίας και των αερομεταφορών είναι αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο.

Οι απόψεις τους εναρμονίζονται με εκείνες των οικονομολόγων της Goldman Sachs Group Inc. που ανέφεραν σε έκθεση τους την Παρασκευή ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα συρρικνωθεί σε τριμηνιαία βάση στα δύο πρώτα τρίμηνα του τρέχοντος έτους πριν ανακάμψει στο δεύτερο μισό του χρόνου.

Οι Mai και Wilding ανέφεραν επίσης ότι μόλις η επιδημία υποχωρήσει, η οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να ανακάμψει. Αναμένουν μια μείωση των επιτοκίων της Fed μέχρι 50 μονάδες βάσης κατά την επόμενη συνεδρίαση της και θεωρούν πιθανή την ανάληψη δράσης και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.