O Γκαουτάμ Αντάνι έχει αποδείξει πως μπορεί να τα βγάλει πέρα με οποιαδήποτε κρίση. Πριν από δύο δεκαετίες, εγκληματίες τον είχαν απαγάγει και ζητούσαν λύτρα, ενώ το 2008 βρέθηκε στη λίστα των ομήρων του Taj Mahal Palace στο Μουμπάι από τρομοκράτες οι οποίοι σκότωσαν 160 ανθρώπους.

Από τότε, η ικανότητά του όχι μόνο για την επιβίωση, αλλά και την επιχειρηματική του εξέλιξη τον έχουν μετατρέψει σε μέλος της ινδικής ελίτ. Τη στιγμή που η πανδημία του κορωνοϊού βύθισε την οικονομία της χώρας σε τεράστια κρίση, ο όμιλος του Αντάνι συνεχίζει να μεγαλώνει. Το γκρουπ του προχώρησε σε επενδύσεις και επεκτάθηκε σε νέους επιχειρηματικούς χώρους, μέσω στρατηγικών και παγκόσμιων συμμαχιών.

Οι μετοχές των περισσότερων εκ των εταιρειών του γκρουπ έχουν επιδείξει ράλι, συμπεριλαμβανόμενων των επιχειρήσεων του ομίλου που ασχολούνται με την εκμετάλλευση ορυκτού πλούτου, φυσικού αερίου και ναυπηγίας. Η μετοχή της Adani Green Energy Ltd., έχει από την πλευρά της εξαπλασιαστεί φέτος, μετά από ένα τεράστιο ντιλ για ηλιακά πάνελ αξίας $6 δισ., κάτι που προαναγγέλλει την μετατροπή της εταιρείας στη μεγαλύτερη επιχείρηση ανακυκλώσιμων πηγών ενέργειας παγκοσμίως μέχρι το 2025.

Με συνολικό πλούτο $32,4 δισεκατομμυρίων, ο Αντάνι είναι ο πλουσιότερος επιχειρηματίας στην Ινδία μετά από τον Μουκές Αμπάνι, ο οποίος δραστηριοποιείται σε ντιλ με τα μεγαλύτερα ονόματα της Σίλικον Βάλεϊ. Το ράλι των μετοχών των εταιρειών του Αντάνι του έχει δώσει ώθηση $21,1 δισ., μόνο φέτος, ξεπερνώντας το αντίστοιχο ράλι του Αμπάνι.

Ο Αντάνι δεν τέλειωσε το πανεπιστήμιο στο οποίο φοιτούσε. Προσπάθησε να δραστηριοποιηθεί στη βιομηχανία διαμαντιών του Μουμπάι τη δεκαετία του ’80. Μετά από την αρχική του αποτυχία επέστρεψε εκεί που μεγάλωσε, στην πολιτεία του Γκουτζαράτ της Ινδίας, βοηθώντας στην επιχείρηση πλαστικών του αδερφού του. Το 1988 ίδρυσε την Adani Enterprises Ltd. Μια δεκαετία αργότερα ήλεγχε το λιμάνι της Μundra στη δύση, ελέγχοντας την αραβική θάλασσα. Λίγο αργότερα, ο Αντάνι έγινε ο μεγαλύτερος ιδιωτικός λιμενικός φορέας στη χώρα του.

Το γκρουπ του Αντάνι έχει γίνει και ο μεγαλύτερος ιδιωτικός προμηθευτής ενέργειας στην Ινδία, αλλά και παγκόσμιος ηγέτης στην εξόρυξη γαιάνθρακα (κάρβουνου), αν και αντιμετωπίζει προβλήματα στην Αυστραλία, μετά από την πρόσφατή του συμφωνία για το ντιλ με την Carmichael, λόγω αντιδράσεων από πολιτικούς αλλά και περιβαλλοντολόγους.

Ο Αντάνι έχει, ιστορικά, διαλέξει να ποντάρει σε νέες, πολλά υποσχόμενες βιομηχανίες που δεν έχουν μεγάλο ανταγωνισμό. Ακόμη και τώρα, ο 58χρονος υποστηρίζει πως το πλάνο του αποτελεί μέρος μιας συνολικής προσπάθειας εξέλιξης της Ινδίας, συμπλέοντας με τον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι.

Ο Αντάνι έγινε γνωστός τη στιγμή που ο συμπατριώτης του (επίσης από την πολιτεία Γκουτζαράτ) και πρωθυπουργός Μόντι, άδραξε τον θώκο της εξουσίας. Προφανώς, ο Αντάνι αποτελεί και έναν εκ των μεγαλύτερων υποστηρικτών του Μόντι, με ό,τι κι αν αυτό συνεπάγεται.

Η δραστική διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου του Αντάνι ξεκίνησε το 2015, όταν ο Μόντι αποφάσισε να επεκτείνει την αμυντική βιομηχανία της χώρας. Ο Αντάνι προσέφερε νεόδμητες βιομηχανικές μονάδες και προχώρησε σε συμφωνίες με εταιρείες όπλων. Τρία χρόνια έπειτα, η επέκτασή του στο φυσικό αέριο μετέτρεψε την αυτοκρατορία του στη μεγαλύτερη ιδιωτική προμηθευτή αερίου. Το 2019, ο Αντάνι επεκτάθηκε στα αεροδρόμια. Τώρα, προσπαθεί να εισέλθει στην αγορά οικονομικών υπηρεσιών και αποθήκευσης δεδομένων.

Παρόλες τις αντιδράσεις στο εξωτερικό και δη στην Αυστραλία όπου έχει δεχτεί κριτική για την προαναφερθείσα συμφωνία για εξόρυξη γαιάνθρακα, ο όμιλός του συνεχίζει να γιγαντώνεται, παρά το χρέος των $17 δισεκατομμυρίων που έχει συσσωρεύσει. Παρόλα αυτά, ο όμιλος συνεχίζει να συγκεντρώνει χρήματα -ιδιαίτερα μέσω τραπεζών του εξωτερικού- και να επεκτείνεται στην αγορά ανακυκλώσιμων πηγών ενέργειας. Για τους τιτάνες της ενέργειας, όπως η γαλλική Total SA και η ιταλική Snam SpA, η συνεργασία και η επένδυση στην Adani Green είναι σχεδόν μονόδρομος.

Διαβάστε ακόμη:

ΤτΕ: Οι βασικοί άξονες λειτουργίας της Bad Bank
Νέα επένδυση 105 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα από τη Sunlight
ΤΑΙΠΕΔ: Παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου ο Άρης Ξενόφος