Για χρόνια, ο Μουκές Αμπάνι μελετά τις κινήσεις των πιο πλούσιων οικογενειών σε σχέση με το ζήτημα της μεταβίβασης κληρονομιάς.

Στην προσπάθειά του να βρει τον κατάλληλο – και κυρίως, τον πιο ανώδυνο τρόπο – προκειμένου να μεταβιβάσει την αμύθητη περιουσία του στην αμέσως επόμενη γενιά, παρατηρεί εδώ και χρόνια μερικές από τις πιο γνωστές οικογένειες όπως οι Γουόλτον και οι Κοχ

Ο Αμπάνι, ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Ασία, έχει ήδη, αρχίσει να καταστρώνει ένα σχέδιο για να μεταβιβάσει – όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή –  την αυτοκρατορία του συνολικής αξίας 208 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στους κληρονόμους του. Αγωνίζεται προκειμένου να αποτρέψει το ενδεχόμενο μιας πιθανής οικογενειακής σύγκρουσης που ίσως, να δίχαζε ή ακόμη και να διέλυε την οικογένειά του, όπως ακριβώς έχει συμβεί κατά το παρελθόν και με άλλες οικογένειες πλουσίων.

Το σχέδιο μεταβίβασης κληρονομιάς του 64χρονου Ινδού μεγιστάνα μοιάζει αρκετά με τα αντίστοιχα άλλων οικογενειών οι οποίες ανήκουν και αυτές στο κλαμπ των δισεκατομμυριούχων. Πιο συγκεκριμένα, ο Αμπάνι  ελκύεται από τον τρόπο με τον οποίο η οικογένεια πίσω από τη Walmart διαχειρίστηκε τη μεταβίβαση του ελέγχου μετά τον θάνατο του ιδρυτή της, Σαμ Γουόλτον το 1992.

Πλούσιες δυναστείες όπως οι κληρονόμοι της αυτοκρατορίας μόδας Hermes της οικογένειας Dumas, ή οι Johnsons του γίγαντα προϊόντων SC Johnson & Son Inc., προσπάθησαν να διατηρήσουν τους συγγενείς τους στον καθημερινό έλεγχο των επιχειρήσεων τους. Αλλά οι Γουόλτον – η πλουσιότερη οικογένεια στον κόσμο – διατήρησαν μόνο την εποπτεία σε επίπεδο διοικητικού συμβουλίου, αναθέτοντας σε μάνατζερ τη διαχείριση του μεγαλύτερου κολοσσού λιανικής των ΗΠΑ από το 1988. Τότε, ο Ντέιβιντ Γκλας διαδέχθηκε το Σαμ Γουόλτον, στο ρόλο του Ceo.

Σήμερα, ο Αμπάνι εξετάζει το ενδεχόμενο να μεταφέρει τις μετοχές της οικογένειάς του σε μια μοναδική δομή η οποία θα ελέγχει τη ναυαρχίδα της αυτοκρατορίας του, τη Reliance Industries Ltd. – εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Βομβάης. «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η επόμενη γενιά ηγετών της Reliance, με επικεφαλής τους τα παιδιά μου, Ίσα, Ακάς και Ανάντ, θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο την αυτοκρατορία μας», έχει δηλώσει ο μεγιστάνας.

Ο Αμπάνι, η σύζυγός του Νίτα και τα τρία παιδιά του θα έχουν μερίδια στη νέα οντότητα που θα επιβλέπει τη Reliance και θα συμμετέχουν στο διοικητικό συμβούλιο της, μαζί με μερικούς από τους πιο έμπιστους του Αμπάνι οι οποίοι θα αναλάβουν χρέη συμβούλων. Ωστόσο, η διαχείριση θα ανατεθεί σε μεγάλο βαθμό σε ξένους επαγγελματίες που θα χειρίζονται τις καθημερινές λειτουργίες της εταιρείας με τη μεγαλύτερη επιρροή στην Ινδία και των επιχειρήσεων της με έμφαση από τη διύλιση πετρελαίου και τα πετροχημικά έως τις τηλεπικοινωνίες, το ηλεκτρονικό εμπόριο και την πράσινη ενέργεια.

Η μεταβίβαση κληρονομιάς ωστόσο, δεν είναι μια υπόθεση που προκαλεί πονοκέφαλο μόνο στον Αμπάνι. Μια ολόκληρη γενιά δισεκατομμυριούχων μεγαλύτερης ηλικίας σε ολόκληρη την Ασία παλεύει να βρει λύση στο συγκεκριμένο «βραχνά». Το διακύβευμα είναι μεγάλο. Από τις περισσότερες από 1.000 εισηγμένες στο χρηματιστήριο οικογενειακές ή ιδρυμένες εταιρείες που παρακολουθεί η Credit Suisse παγκοσμίως, κυριαρχούν οικογένειες της Ασίας, με συνολική χρηματιστηριακή αξία περίπου 5,8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο συνολικός πλούτος των οικογενειακών – αυτοκρατοριών της Ινδίας αποτιμάται σε περίπου 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Ο τρόπος με τον οποίο το πλουσιότερο άτομο της Ασίας χειρίζεται το ζήτημα της διαδοχής θα μπορούσε να εμπνεύσει και άλλους στην περιοχή να σκεφτούν πιο προσεκτικά αναφορικά με το πώς θα μεταφέρουν τον οικογενειακό πλούτο και την εξουσία. Προς το παρόν ωστόσο, ο Αμπάνι με καθαρή περιουσία 94 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εξακολουθεί να εξετάζει τις επιλογές του και δεν έχει λάβει ακόμη μια οριστική απόφαση. Το μόνο σίγουρο είναι όμως, στο μεταξύ τα παιδιά του γίνονται ολοένα και πιο δραστήρια αναλαμβάνοντας περισσότερα καθήκοντα. Τον περασμένο Ιούλιο μάλιστα, απευθυνόμενος στους μετόχους του, ο Αμπάνι για πρώτη φορά άφησε να εννοηθεί ότι οι απόγονοί του – οι δίδυμοι Ακάς και Ίσα (30 ετών) αλλά και ο μικρότερος γιος του Ανάντ (26 ετών) – θα τοποθετηθούν σε ρόλους – κλειδιά για το μέλλον της Reliance.

Οι κληρονόμοι θα αναλάβουν μια αυτοκρατορία πολύ διαφορετική από αυτή που κληρονόμησε ο πατέρας τους. Στις δύο δεκαετίες στο τιμόνι της, ο Αμπάνι έχει καταφέρει να μεταμορφώσει τη Reliance. Ιδιοκτήτης του μεγαλύτερου συγκροτήματος διύλισης αργού στον κόσμο, η διαφοροποίηση του ομίλου έχει υποχωρήσει τα τελευταία πέντε χρόνια, ανατρέποντας το τοπίο κινητών επικοινωνιών της Ινδίας. Από το 2016, η αγοραία αξία της Reliance έχει υπερτετραπλασιαστεί, καθιστώντας την την πολυτιμότερη εταιρεία της Ινδίας. Φέτος, η εστίαση επικεντρώθηκε στην οικοδόμηση της πτέρυγας πράσινης ενέργειας  του ομίλου, μια στρατηγική αλλαγή για έναν από τους μεγαλύτερους δισεκατομμυριούχους ορυκτών καυσίμων στον κόσμο.  Ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ασίας σχεδιάζει να επενδύσει τουλάχιστον 10 δισεκατομμύρια δολάρια στον τομέα της πράσινης ενέργειας.

Διαβάστε ακόμη:

Ποιες ελληνικές εταιρείες πληροφορικής «σκανάρουν» τις ξένες αγορές (pics)

Επίδομα 534 ευρώ: Ποιοι οι δικαιούχοι εργαζόμενοι σύμφωνα με τα νέα μέτρα

Ρεκόρ: Αυτή η μετοχή σημείωσε κέρδη σχεδόν 7.000% μέσα στο 2021