Η Amazon.com Inc., η Pfizer Inc. και η Morgan Stanley είναι μεταξύ των εταιρειών που είναι έτοιμες να ενισχύσουν την παρουσία τους στη Γαλλία, με μια σειρά νέων ξένων επενδύσεων που θα παρουσιαστούν τη Δευτέρα 13/5.

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα φιλοξενήσει 180 διευθύνοντες συμβούλους και στελέχη στο Château de Versailles για τη σύνοδο κορυφής «Choose France».

Η εμβληματική εκδήλωση, που διανύει πλέον το έβδομο έτος της, εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας της κυβέρνησης Μακρόν να επαναβιομηχανοποιήσει τη χώρα, να απλοποιήσει τους κανονισμούς της για να προσελκύσει ξένες εταιρείες και να την καταστήσει οικονομικό κόμβο για την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το Brexit.

Οι συνολικές επενδύσεις θα ξεπεράσουν τα 13 δισεκατομμύρια ευρώ (14 δισεκατομμύρια δολάρια) των έργων που παρουσιάστηκαν πέρυσι, ανακοίνωσε το Ελιζέ την Κυριακή.

Η Amazon πρόκειται να δαπανήσει 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ σε έργα που περιλαμβάνουν την ενίσχυση της εφοδιασμού ηλεκτρονικού εμπορίου και την αύξηση των υπολογιστικών δυνατοτήτων, ειδικά αφιερωμένων στην τεχνητή νοημοσύνη, στο τμήμα cloud της AWS, ανέφερε το Elysee. Η προσπάθεια αναμένεται να αποφέρει περίπου 3.000 πρόσθετες θέσεις εργασίας.

Στον φαρμακευτικό τομέα, η Pfizer θα επανεπενδύσει 500 εκατ. ευρώ στη χώρα, ενώ η AstraZeneca δαπανά περίπου 365 εκατ. ευρώ στην περιοχή της Δουνκέρκης, πρόσθεσε το Elysee.

Η Morgan Stanley επεκτείνει την ευρωπαϊκή της πανεπιστημιούπολη στη γαλλική πρωτεύουσα, διαθέτοντας ένα παγκόσμιο ερευνητικό κέντρο, δήλωσε το Σάββατο ο υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire. Η αμερικανική τράπεζα έχει ήδη αυξήσει τον αριθμό των υπαλλήλων της στο Παρίσι σε περίπου 400 από 150 άτομα από το 2021. Θα προσθέσει 100 υπαλλήλους σε όλα τα τμήματά της στο Παρίσι, συμπεριλαμβανομένου του κέντρου έρευνας και ανάπτυξης, το οποίο έχει 90 υπαλλήλους τώρα και θα μπορούσε να αυξηθεί σε 120, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Morgan Stanley.

Η First Abu Dhabi Bank και η Zenith Bank της Νιγηρίας πρόκειται επίσης να ανοίξουν γραφεία στο Παρίσι, πρόσθεσε ο υπουργός. Αυτές οι δραστηριότητες θα βοηθήσουν τις γαλλικές εταιρείες να επενδύσουν στον Κόλπο και στην αγγλόφωνη Αφρική και θα δείξουν ότι το Παρίσι γίνεται μια βασική τοποθεσία για παγκόσμιους παίκτες, σύμφωνα με τον Le Maire.

Άλλες επενδύσεις που προανήγγειλε ο Le Maire περιλαμβάνουν δύο εργοστάσια που θα βοηθήσουν να καταστεί η Γαλλία ηγέτης της «βιομηχανίας χωρίς άνθρακα». Η ελβετική KL1 πρόκειται να επενδύσει 300 εκατομμύρια ευρώ (324 εκατομμύρια δολάρια) σε ένα εργοστάσιο διύλισης νικελίου με 200 εργαζόμενους στο Blanquefort, κοντά στο Μπορντό. Το μέταλλο αποτελεί βασικό συστατικό των μπαταριών για τα ηλεκτρικά οχήματα.

Η γερμανική νεοφυής επιχείρηση Lilium θα κατασκευάσει ένα εργοστάσιο 400 εκατομμυρίων ευρώ για τη συναρμολόγηση ηλεκτρικών αεροσκαφών κάθετης απογείωσης στη νοτιοδυτική Γαλλία, δημιουργώντας έως και 850 θέσεις εργασίας, δήλωσε ο Le Maire.

Η ευρωπαϊκή κοινοπραξία FertigHy σχεδιάζει να επενδύσει 1,3 δισ. ευρώ σε ένα εργοστάσιο στη βόρεια Γαλλία έως το 2030 για την παραγωγή αζωτούχων λιπασμάτων χαμηλών εκπομπών άνθρακα, δήλωσε ο υπουργός Βιομηχανίας Roland Lescure σε συνέντευξή του στην La Tribune την Κυριακή. Ο βελγικός χημικός όμιλος Solvay αναμένεται να θέσει σε λειτουργία μονάδα παραγωγής σπάνιων γαιών στην τοποθεσία La Rochelle με κόστος 100 εκατ. ευρώ, πρόσθεσε.

Τη Δευτέρα αναμένεται να ανακοινωθούν και άλλα έργα. Περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ για έργα που σχετίζονται με την τεχνολογία και την τεχνητή νοημοσύνη πρόκειται να παρουσιαστούν, ανέφερε η les Echos στις 9 Μαΐου, με νέα κέντρα δεδομένων που θα κατασκευαστούν από την KDDI και την Equinix.

Η Γαλλία επικρίνεται συχνά για την αυστηρή εργατική νομοθεσία, τους κανονισμούς και την πολιτική πίεση που ασκεί στις εταιρείες και εργάζεται πάνω σε ένα νέο σχέδιο για να ενισχύσει την ελκυστικότητα του Παρισιού ως ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού κέντρου. Οι κινήσεις αυτές έχουν ωθήσει επιπλέον επιχειρήσεις από την Ασία, τη Μέση Ανατολή, τον Καναδά και την Αυστραλία να εξετάσουν το ενδεχόμενο μεταφοράς επιχειρήσεων στο Παρίσι.

Το Παρίσι τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί ως χρηματοπιστωτικό κέντρο, προσελκύοντας τράπεζες και hedge funds που αναζητούσαν ερείσματα στην ΕΕ μετά το Brexit. Η ψήφος του Ηνωμένου Βασιλείου το 2016 υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ ανάγκασε τις μεγαλύτερες τράπεζες της Wall Street να προσαρμόσουν τις δραστηριότητές τους ώστε να διασφαλίσουν ότι θα διαπραγματεύονται ευρωπαϊκά περιουσιακά στοιχεία – από κρατικά ομόλογα έως προϊόντα επιτοκίου και μετοχές – εντός των 27 χωρών που παραμένουν στο μπλοκ.

Ο Le Maire θα διοργανώσει γεύμα τη Δευτέρα με κορυφαίους τραπεζίτες, με καλεσμένους τον διευθύνοντα σύμβουλο της JPMorgan Chase Jamie Dimon, τον συνιδρυτή της KKR Henry Kravis, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Goldman Sachs David Solomon και τον επικεφαλής της Bank of America Brian Moynihan.

Διαβάστε ακόμη 

Η τουριστική μεταμόρφωση της Λακωνίας (pics)

Seafair: Ένα ταξίδι ανάπτυξης και καινοτομίας στη Ναυτιλία

Νέο σύστημα για τα ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ