Συνολικά και εκφρασμένα σε μέσους όρους, η προϋπάρχουσα και η έκτακτη δημοσιονομική κρατική στήριξη στη ζώνης του ευρώ φαίνεται επαρκής για να διασφαλίσει ότι το τρίτο τρίμηνο του 2020 θα ξεκινήσει σε πιο σταθερό οικονομικό περιβάλλον για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg Economics.

Ανησυχητικό, ωστόσο, είναι το γεγονός ότι οι χώρες φαίνεται ότι λειτουργούν σε διαφορετικές «ταχύτητες» και δυνατότητες στην καταπολέμηση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας, άρα θα έχουν διαφορετική «φόρα» για ανάκαμψη μετά το πέρας της κρίσης.

Η αντιμετώπιση της μείωσης των εισοδηματων που προκαλεί μια κρίση όπως του κορωνοϊού γίνεται με δυο τρόπους: 

  • Με τους αυτόματους σταθεροποιητές που είναι μέτρα αυτόματα, όπως οι χαμηλότεροι φορολογικοί συντελεστές όταν τα εισοδήματα μειώνονται, ή η πληρωμή των επιδομάτων ανεργίας όταν κάποιος απολύεται: Οι δημόσιες δαπάνες για τα επιδόματα ανεργίας αυξάνουν αυτόματα όταν η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση εξ αιτίας της αύξησης της ανεργίας
  • Με προαιρετικούς σταθεροποιητές, που είναι έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης της μείωσης των εισοδημάτων, όπως έκτακτες πληρωμές και επιδόματα, κρατικές ενισχύσεις, πακέτα τόνωσης επενδύσεων κλπ

Η Γαλλία και η Ισπανία μπήκαν στην κρίση του κορωνοϊού με υψηλότερο επίπεδο αυτόματων σταθεροποιητών σε σχέση με το Βορρά: μεγαλύτερη στήριξη στους ανέργους και μικρότερους φορολογικούς συντελεστές στο εισόδημα.

Όμως από την έναρξη της κρίσης η Γερμανία υπερκάλυψε την απόσταση δαπανώντας πολύ περισσότερα χρήματα σε προαιρετικούς σταθεροποιητές, δηλαδή νέα στοχευμένα μέτρα καταπολέμησης των οικονομικών συνεπειών του κορωνοϊού, την ώρα που χώρες όπως η Γαλλία και η Ισπανία βασίστηκαν αναγκαστικά – λόγω έλλειψης ρευστόττηας – στους ήδη υπάρχοντες αυτόματους σταθεροποιητές.

Το άθροισμα της αποτελεσματικότητάς τους, αν συγκριθεί με την απώλεια των εισοδημάτων λόγω ύφεσης, κάνει τη διαφορά:

Η Γερμανία έχει κάνει τόσο πολλά για να στηρίξει εκτάκτως τα εισοδήματα, που υπερκαλύπτει τις απώλειες λόγω κορωνοϊού, έται μπορεί να αντέξει ακόμη μεγαλύτερο οικονομικό σοκ από το αναμενόμενο. Αν και οι αυτόματοι σταθεροποιητές είναι σε θέση να καλύψουν το ήμισι της απώλειας των εισοδημάτων, το γερμανικό κράτος με τις ενισχύσεις του καλύπτει άλλα τόσα (ως το 100%), κι άλλα τόσα.

Η Ιταλία βρίσκεται κοντά στο μέσο όρο της Ευρωζώνης ως προς το μείγμα σταθεροποιητών, καθώς η αναλογία μεταξύ αυτόματων και προαιρετικών σταθεροποιητών είναι 50% – 50%. Όπως και οι υπόλοιπες χώρες της περιφέρειας δεν φαίνεται ούτε στα χαρτιά να είναι σε θέση να καλύψει τις απώλειες των εισοδημάτων…