Ακόμη όμως θεωρείται πως είναι κάτι τέτοιο, στο βαυαρικό χωριό στο οποίο μένει, μετά από την πρόκλησή του προς τον Barack Obama για τα κέρδη του εμπορίου με τις ΗΠΑ.
Ο Kramer, αγρότης που παράγει οργανικό γάλα, συνάντησε τον Barack Obama πέρυσι κατά τη διάρκεια του G7 Summit στη Γερμανία. O ίδιος αναφέρει πως δεν πείστηκε τότε αλλά ούτε και έχει πειστεί ακόμη πως η προγραμματισμένη Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP), μία συμφωνία η οποία θα επεκτείνει το εμπόριο μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης, δεν απειλεί την επιχείρησή του ευθέως.

“Δεν θέλουμε να χρησιμοποιούμε τους ίδιους τρόπους παραγωγής που χρησιμοποιούνται στις ΗΠΑ”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Kramer ο οποίος υποστήριξε τις πολλές δυσκολίες που θα υπάρξουν για σύμπλευση μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού.
Η αντίθεση του Kramer προς την ΤΤΙΡ ακόμη και μετά από την τετ-α-τετ συζήτηση με έναν εκ των πιο χαρισματικών πολιτικών του κόσμου αποδεικνύει τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει ο Obama πριν φύγει από την προεδρική καρέκλα τον Ιανουάριο. Την άποψη του Kramer μοιράζονται και πάρα πολλοί άλλοι οι οποίοι αντιτίθενται στην συμφωνία των 134 δισ. δολαρίων, κάτι που δυσκολεύει και την Καγκελάριο Merkel.

“Το τεράστιο ποσοστό του σκεπτικισμού στη Γερμανία αποτελεί σημαντικό λόγο γιατί οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ μπορεί, στο τέλος, να αποτύχουν”, ανέφερε ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος στην Berenberg Bank της Φρανκφούρτης. “Η ΤΤΙΡ αποτελεί το κύκνειο άσμα του δυτικού κόσμου για την επιβολή παγκόσμια στάνταρ, και δυστυχώς χάνουμε την ευκαιρία αυτή”.

Οι συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου περιορίζονται παγκοσμίως λόγω των λαϊκιστικών τάσεων σε πάρα πολλές χώρες οι οποίες αυξάνουν το σοβινιστικό κλίμα. Στις ΗΠΑ οι Donald Trump και Bernie Sanders συνέδεσαν μέρος της ανεργίας με τις εμπορικές συμφωνίες, ενώ η Hillary Clinton έχει επίσης μιλήσει αρνητικά για την συμφωνία του Ειρηνικού.

Στο Βερολίνο, η Merkel βλέπει την συμπλήρωση των συνομιλιών ως πάρα πολύ σημαντική αφού οι πολιτικές ανακατατάξεις μπορεί να επηρεάσουν την συμφωνία αρνητικά μέχρι το τέλος του 2016. Οι αντίπαλοι του ΤΤΙΡ επικεντρώνονται στα σημεία που αφορούν την αγροτική παραγωγή, τις υπηρεσίες και τα στάνταρ του περιβάλλοντος και του φαγητού, αφού η αγορά θα “ανοίξει” σε αμερικανικά προϊόντα όπως τα αμερικανικά κοτόπουλα που έχουν… πλυθεί με χλώριο, και το ορμονικά τροποποιημένο κόκκινο κρέας. Οι ρυθμιστές της ΕΕ πάντως ξεκαθαρίζουν πως τα στάνταρ του ελέγχου του φαγητού δεν πρόκειται να αλλάξουν, με τον Jean-Claude Juncker να αναφέρει πως “Δεν πρόκειται να αλλάξουμε τις αξίες μας”.

Παρόλα αυτά, περίπου 250.000 διαδηλωτές γέμισαν το Βερολίνο πέρυσι, φωνάζοντας κατά της συμφωνίας. Δεκάδες χιλιάδων παρευρέθησαν επίσης πριν από ένα μήνα στο Ανόβερο όπου συναντήθηκαν Obama και Merkel για την επίσπευση των συνομιλιών.

Τα επιχειρηματικά λόμπι που εκπροσωπούν εταιρείες όπως η Siemens και η Volkswagen αλλά και χιλιάδες άλλες, υποστηρίζουν την Angela Merkel η οποία αναφέρει πως η συμφωνία είναι δυνατή χωρίς να αλλάξει κανείς ευρωπαϊκός νόμος για την προστασία του καταναλωτή.

Ο Kramer, όμως, είχε επισκεφτεί το Vermont το 2001, και είχε, σύμφωνα με τον ίδιο, δει από κοντά πως οι Αμερικανοί παραγωγοί δεν νοιάζονται για το πως φτιάχνεται κάτι, αλλά μόνο για την ποσότητα παραγωγής. Ο ίδιος δεν θέλει τους αμερικανικούς τρόπους παραγωγής στην ΕΕ. Ανέφερε, δε, δεικτικά πως “Δεν εμπιστευόμαστε, πια, τους πολιτικούς μας. Η Angela Merkel θα μας πούλαγε στους Αμερικάνους μόνο και μόνο για να αποκτήσει τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή εξαγωγών”.