Ο Χαλίφα Χαφτάρ περίμενε ότι θα περπατήσει πάνω στο κόκκινο χαλί του Κρεμλίνου. Αντ ‘αυτού μεταφέρθηκε σε ένα ρωσικό κτίριο υποδοχής του υπουργείου Εξωτερικών με την ελπίδα για έχει μια κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Αρκετή ώρα αργότερα, ο στρατιωτικός διοικητής της Λιβύης έχασε την υπομονή το και ξέσπασε σε φωνές: Λίγες ώρες μετά, εγκατέλειψε τη Μόσχα μέσα σε ένα αεροπλάνο Falcon της Dassault, που προσγειώθηκε στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας, το Αμάν.

Όταν ο Ρώσος πρόεδρος προσκάλεσε τους αντιπάλους ηγέτες της Λιβύης να υπογράψουν μια εκεχειρία τη Δευτέρα, φαίνεται ότι δεν είχε υπολογίσει το θρυλικό πείσμα του 76χρονου Χαφτάρ. Επιπλέον, ότι βρήκε το θάρρος να σνομπάρει τον Πούτιν είναι ένδειξη για τον απρόβλεπτο τρόπο με τον οποίο ο εμφύλιος πόλεμος της Λιβύης θα εξελιχθεί.

Η έκρηξη του Χαφτάρ στη Μόσχα, πάντως, είναι η πιο πρόσφατη περιπλοκή που προκαλεί σύγχυση, πριν από την προγραμματισμένη ειρηνευτική διάσκεψη στο Βερολίνο η οποία ξεκινά την Κυριακή για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα της Λιβύης. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, μια προσπάθεια από την Ιταλία να διεξαγάγει συνάντηση μεταξύ του Χαφτάρ και του Φαγιέζ αλ Σάραχ, πρωθυπουργού της κυβέρνησης της Λιβύης που υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη, τελείωσε με τον τελευταίο να ακυρώνει την τελευταία στιγμή τη συμμετοχή του και να επιστρέφει αεροπορικών στην πατρίδα του.

Τίποτα δεν εξελίσσεται όπως έχει προγραμματιστεί, τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται.

Ο Χαφτάρ, που έχει την έδρα του στην ανατολική Λιβύη, ξεκίνησε την τελευταία φάση του πολέμου τον Απρίλιο με επίθεση στην πρωτεύουσα Τρίπολη, για να ανατρέψει τον Σάραχ. Τώρα είναι αυτός που ορθώνει εμπόδια στους αντιπάλους του, πιεσμένος από την Τουρκία που στηρίζει την κυβέρνηση Σάραχ, προκειμένου να συνάψει συμφωνία κατάπαυσης πυρός στη Μόσχα. Ο Χαφτάρ απάντησε ότι θα απαντούσε την επόμενη μέρα, αλλά όταν έγινε το επεισόδιο με την αναμονή του στον προθάλαμο του υπουργείου Εξωτερικών, αποφάσισε να φύγει.