“Είστε ο υποψήφιος της καπιταλιστικής ελίτ” έλεγε και ξανάλεγε η Μαρίν Λεπέν, απευθυνόμενη στον ανθυποψήφιο της Εμανουέλ Μακρόν στο τελευταίο debate, που αποτέλεσε και το Βατερλό της. Επρόκειτο για μία ακόμα ανακρίβεια της επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου. Ο Εμανουέλ Μακρόν δεν κέρδισε τον κόσμο των επιχειρήσεων στη Γαλλία, παρά μόνο αφού πρώτα επικράτησε στον πρώτο γύρο, όχι νωρίτερα.

Φυσικά, οι πολλοί πηγαίνουν με το νικητή ή με αυτόν που δείχνει να είναι νικητής. Ένας από τους πρώτους επιχειρηματίες που στήριξαν τον Μακρόν, ο Μπυνό Μπονέλ έλεγε μετά την εκλογή του Μακρόν στην προεδρία της Γαλλίας: “Μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου, πολλοί (επιχειρηματίες) μας προσέγγιζαν, λέγοντας ‘φυσικά, εγώ πάντα ήξερα'” (σ.σ. πόσο καλός είναι ο Μακρόν!)

Προσπαθώντας να συγκεντρώσει κεφάλαια για την καμπάνια του στις προεδρικές εκλογές, ο Μακρόν έστησε ένα δίκτυο επιχειρηματιών, βασισμένο στις γνωριμίες του ως επενδυτικός σύμβουλος σε τράπεζες και μετέπειτα ως υπουργός Οικονομίας.

Προτιμούσαν τον Φιγιόν

Η αλήθεια είναι ότι η επιχειρηματική ελίτ της Γαλλίας είχε συσπειρωθεί γύρω από την υποψηφιότητα του Φρανσουά Φιγιόν, του συντηρητικού υποψηφίου που φαινόταν ότι θα ήταν ο επόμενος πρόεδρος της Γαλλίας, μέχρις ότου ξέσπασε το σκάνδαλο με τις αργομισθίες στενών συγγενών του. Κορυφαία στελέχη πασίγνωστων επιχειρήσεων στη Γαλλία μπήκαν γρήγορα στο εκλογικό επιτελείο του Φιγιόν, προκειμένου να συνδράμουν στη σύνταξη βασικών τμημάτων του οικονομικού προγράμματός του, το οποίο περιελάμβανε μέτρα φιλικά προς το επιχειρείν, όπως η κατάργηση της εργάσιμης εβδομάδας των 35 ωρών κι η κατάργηση της υπερφορολόγησης της περιουσίας των πολιτών.

Από την άλλη, ο Μακρόν αναζητούσε υποστήριξη από μετριοπαθείς αριστερούς και δεξιούς, με τη θέση ότι θα έκανε πιο ευέλικτο το νόμο των 35 ωρών και θα τροποποιούσε το φόρο ακίνητης περιουσίας χωρίς να τον καταργήσει.

Ο Μακρόν, προσπαθώντας να αντλήσει υποστήριξη από τους μετριοπαθείς στα αριστερά και τα δεξιά, δήλωσε ότι θα καθιστούσε πιο ευέλικτο τον εργατικό νόμο των 35 ωρών και θα τροποποιήσει τον φόρο περιουσίας χωρίς να διαλύσει. “Αυτό είναι λίγο απογοητευτικό”, δήλωσε ο Αρνό Βεσσιέ, διευθύνων σύμβουλος της International SOS που δραστηριοποιείται στην ιατρική και ταξιδιωτική ασφάλεια. Ο Βεσιέ αρχικά υποστήριξε τον Φιγιόν, αλλά στη συνέχεια μετά τον πρώτο γύρο δήλωσε ότι “ο Μακρόν ξέρει τι κάνει”, όταν προτείνει για παράδειγμα την φορολογική μεταρρύθμιση και την αναθεώρηση της άκαμπτης εργασιακής νομοθεσίας.

Ο Μαρκόν κατανοεί τους ηγέτες των επιχειρήσεων, μιλάει τη γλώσσα μας, αλλά δεν είναι λομπίστας για τις επιχειρήσεις” δήλωσε και ο Ρενό Ντιτρέιγ, πρώην επικεφαλής της πολυεθνικής LVMH.