Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά… 67 δισ. δολάρια έχασαν τον τελευταίο χρόνο οι 23 Ρώσοι μεγιστάνες, οι οποίοι «φιγουράρουν» στη λίστα με τους 500 πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο.

Στις 23 Φεβρουαρίου του 2022 -μία ημέρα πριν την εισβολή των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία- οι 23 ολιγάρχες διέθεταν συνολική περιουσία 339 δισ. δολαρίων.

Ακριβώς έναν χρόνο αργότερα -και ενόσω ο πόλεμος εξακολουθεί να μαίνεται- οι ίδιοι άνθρωποι έχουν 67 δισ. δολάρια λιγότερα, με το 20% της περιουσίας τους να έχει κάνει… φτερά.

Το  συγκεκριμένο ποσοστό, μάλιστα, είναι τέσσερις φορές υψηλότερο σε σχέση με τον μέσο όρο των απωλειών για τους 500 πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη.

Οι μεγάλοι χαμένοι

Όσον αφορά τον άνθρωπο με τη μεγαλύτερη «χασούρα», πρόκειται για τον Αλεξέι Μορντάσοφ, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης της Severstal PJSC, μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες χάλυβα στη Ρωσία. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, από το ξέσπασμα του πολέμου έχει απολέσει 6,7 δισ. δολάρια. Παρ’ όλα αυτά, παραμένει ο 4ος πλουσιότερος άνθρωπος στη χώρα, με περιουσία 19,8 δισ. δολάρια.

Στη δεύτερη θέση συναντούμε ακόμη έναν μεγιστάνα του χάλυβα, τον Βλαντιμί Λίσιν. Ο επικεφαλής της Novolipetsk Steel έχασε 5,8 δισ. δολάρια και πλέον διαθέτει περιουσία 20,5 δισ. δολαρίων.

Από την άλλη πλευρά, υπήρχαν και ορισμένοι… κερδισμένοι, όπως ο Αντρέι Γκιουρίεφ, ο οποίος αποκόμισε όφελος 2,1 δισ. δολαρίων, χάρη στην εκτόξευση των μετοχών της εταιρείας PhosAgro, η οποία αποτελεί έναν από τους κορυφαίους παραγωγούς λιπασμάτων στην Ευρώπη.

Επί της ουσίας, σύμφωνα με την ανάλυση του Bloomberg,  οι περισσότεροι Ρώσοι μεγιστάνες κατέγραψαν τις μεγαλύτερες απώλειες μερικές εβδομάδες μετά τη ρωσική εισβολή -και συγκεκριμένα στις 9 Μαρτίου του 2022, όταν η συνολική τους περιουσία κατακρημνίστηκε κατά 92 δισ. δολάρια.

 

Φυσικά, οι κυρώσεις της Δύσης έχουν διαδραματίσει κάποιο ρόλο στις απώλειες των Ρώσων. 

Ο Ρομάν Αμπράμοβιτς αναγκάστηκε να βάλει προς πώληση ό,τι κατείχε στο Λονδίνο, συμπεριλαμβανομένης και της Τσέλσι. Ο Μιχαήλ Φρίντμαν δήλωσε σοκαρισμένος, όταν οι Ευρωπαίοι «πάγωσαν» τους λογαριασμούς στις δυτικές τράπεζες, ενώ ο Βίκτορ Βεξέλμπεργκ είδε το 78 μέτρων γιοτ του να κατάσχεται στην Ισπανία.

Διαβάστε ακόμα

Τα debates Μητσοτάκη – Τσίπρα, οι… πρόσκοποι των Κατασκευών, τα ντεσού του deal Φέσσα – Χαλικιά και η κόντρα Κυπριώτη – HIG

Clinique La Prairie: Το μυστικό της μακροζωίας φωλιάζει στην ομορφότερη πόλη της Ευρώπης

ΟΤΕ: «Τρέχουν» οι συνδέσεις για οπτική ίνα – Πώς πηγαίνουν Payzy και Cosmote TV