BLOOMBERG

Πότε τελικά θα μειώσει τα επιτόκια η ΕΚΤ; Επενδυτές και οικονομολόγοι διαφωνούν (πίνακες)

Το χρονοδιάγραμμα των κινήσεων της κεντρικής τράπεζας βρίσκεται στον αέρα - Τον Απρίλιο αναμένει την πρώτη μείωση η Goldman Sachs - Διαφωνεί η πλειοψηφία των αναλυτών βάσει δημοσκόπησης του Bloomberg

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκιά της τον Απρίλιο, καθώς ο πληθωρισμός επιβραδύνεται γρηγορότερα από το αναμενόμενο, όπως υποστηρίζει η Goldman Sachs.

«Παρατηρούμε, πια, πως υπάρχει προοπτική για σημαντικά ταχύτερο αποπληθωρισμό στην Ευρωζώνη», σημείωσαν οι αναλυτές, προσθέτοντας πως «αν και δεν μπορεί να αποκλειστεί μία αλλαγή αφηγήματος μέχρι τον Μάρτιο, θεωρούμε πως ο Απρίλιος είναι κάπως πιθανότερος, δεδομένης της αναμενόμενης σταθερότερης ανάπτυξης, της συνεχιζόμενης αύξησης των μισθών και των λοιπών στοιχείων τα οποία υποδεικνύουν επιβράδυνση του πληθωρισμού».

Σημειωτέον πως, σύμφωνα με το Bloomberg, η Goldman Sachs είχε πρόσφατα αναθεωρήσει, τονίζοντας πως η πρώτη μείωση των επιτοκίων θα λάβει χώρα το β’ και όχι το γ’ τρίμηνο του 2024, όπως εκτιμούσε αρχικά. Τα στοιχεία που υποδεικνύουν την εξασθένηση των πληθωριστικών πιέσεων στην Ευρωζώνη γρηγορότερα από το αναμενόμενο έχουν επίσης οδηγήσει τους επενδυτές στην εκτίμηση πως η ΕΚΤ θα δράσει νωρίτερα απ’ όσο περίμεναν.

Η Goldman δήλωσε πως το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα αποφασίσει να προχωρήσει σταδιακή μείωση των επιτοκίων κατά 0,25% μέχρι να φτάσει το 2,25% από το τρέχον 4% στις αρχές του 2025.

Αντικρουόμενες απόψεις

Παρ’ όλα αυτά, όπως υποστηρίζουν οικονομολόγοι σε πρόσφατη δημοσκόπηση του Bloomberg, οι υπεύθυνοι χάραξης της νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας θα αντισταθούν στις εκτιμήσεις της αγοράς.

Οι ερωτηθέντες υποστήριξαν πως οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ θα διατηρήσουν το κόστος δανεισμού σταθερό στην επόμενη συνεδρίαση της 14ης Δεκεμβρίου και θα συνεχίσουν στο επίπεδο αυτό μέχρι τον Ιούνιο του 2024, όταν προβούν στην πρώτη από τις τρεις μειώσεις κατά 25 μονάδες βάσης του επόμενου έτους. 

Το νέο χρονοδιάγραμμα των ερωτηθέντων είναι μεταγενέστερο απ’ ό,τι εκτιμούν οι αγορές μετά από την πρόσφατη μείωση του πληθωρισμού.

Οι επενδυτές αναμένουν μείωση των επιτοκίων κατά 150 μονάδες βάσης το 2024, αρχής γενομένης τον Μάρτιο. Οι οικονομολόγοι, από την πλευρά τους, προβλέπουν μειώσεις μόνο τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο εκτός από αυτή του Ιουνίου. 

Η διαφορά απόψεων αυτή κάνει εμφανές και το επικοινωνιακό δίλημμα το οποίο καλούνται να αντιμετωπίσουν η Κριστίν Λαγκάρντ και οι συνάδελφοί της. Δεδομένης της πιθανής δημιουργίας ύφεσης στην περιοχή, οι αξιωματούχοι θα αποφύγουν να προχωρήσουν σε δεσμεύσεις όσον αφορά την κίνηση των επιτοκίων.

«Η ΕΚΤ πιθανότατα θα θελήσει να αντισταθεί, τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό, στις πρόσφατες, αισιόδοξες βλέψεις της αγοράς», ανέφερε ο οικονομολόγος της HSBC, Φάμπιο Μπαλμπόνι, προσθέτοντας πως «φαίνεται απίθανο, όμως, πως θα μιλήσει για κάποια συγκεκριμένη κίνηση όσον αφορά τη μείωση των επιτοκίων».

Ορισμένα στελέχη της κεντρικής τράπεζας έχουν ήδη προβάλει αντίσταση σε οποιεσδήποτε συζητήσεις για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Σλοβακίας, Πέτερ Καζιμίρ, χαρακτήρισε τις προσδοκίες για μείωση το α’ τρίμηνο του 2024 ως «σενάρια επιστημονικής φαντασίας», ενώ ο Μάρτινς Κάζακς ανέφερε πως δεν απαιτείται τέτοια κίνηση το α’ εξάμηνο του 2024 δεδομένων και των τρεχόντων μακροοικονομικών στοιχείων.

Σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Πάουελ του Bloomberg Economics «το Δ.Σ. της ΕΚΤ θα συζητήσει πιθανότατα για την αλλαγή του χρονοδιαγράμματος της επιβράδυνσης του PEPP, για τις αλλαγές των επιτοκίων και τις εκτιμήσεις των αναλυτών της κεντρικής τράπεζας».

Οι εκτιμήσεις αυτές αναμένεται σύντομα να επικαιροποιηθούν. Οι ερωτηθέντες της έρευνας του Bloomberg αναμένουν πως τα ποσοστά του πληθωρισμού αλλά και της ανάπτυξης θα περιοριστούν τόσο για φέτος όσο και για του χρόνου, ενώ θα παραμείνουν αμετάβλητες οι προβλέψεις για το 2025. Το 2026, το οποίο εμφανίζεται για πρώτη φορά στις τακτικές αναλύσεις, ο πληθωρισμός φαίνεται πως θα βρίσκεται στον πληθωριστικό στόχο της ΕΚΤ του 2%.

«Η πρόσφατη υποχώρηση του βασικού αλλά και του δομικού πληθωρισμού περισσότερο από το αναμενόμενο θα αναγκάσει τα στελέχη της ΕΚΤ να αναγνωρίσουν την μεγαλύτερη από την αναμενόμενη πρόοδο στην αποπληθωριστική προσπάθεια», σημείωσε ο οικονομολόγος της Oxford Economics, Όλιβερ Ράκαου.

Ο Αντρέι Σεπάνιακ της Nomura, από την πλευρά του, αναμένει πως οι νέες προοπτικές θα υποδείξουν επίτευξη του στόχου του 2% νωρίτερα από το προβλεπόμενο. «Παρ’ όλα αυτά θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν πως δεν θα υπάρξουν μειώσεις τον Ιανουάριο και τον Μάρτιο. Οι αγορές έχουν… ξεφύγει».

Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων της έρευνας του Bloomberg φαίνεται βέβαια πως η ΕΚΤ θα καταφέρει να επιτύχει στο timing της όλης προσπάθειας. Παράλληλα, εκτιμά πως ο ρυθμός μείωσης του ισολογισμού της κεντρικής τράπεζας θα επιταχυνθεί, με το roll-off των ομολόγων να ξεκινά το β’ τρίμηνο του 2024. 

Η Λαγκάρντ έχει αναγνωρίσει πως η ΕΚΤ ενδέχεται να επανεξετάσει τις οδηγίες σχετικά με το ΡΕΡΡ. Μία νωρίτερη έναρξη της μείωσης των επιτοκίων μπορεί να επηρεάσει το χρονοδιάγραμμα καθώς τα δύο μέτρα κινδυνεύουν να στείλουν αντικρουόμενα μηνύματα στους επενδυτές. 

«Παρ’ όλο που η ΕΚΤ έχει τελειώσει με την αύξηση των επιτοκίων, η πιθανή επόμενη κίνησή της μπορεί να είναι η επίσπευση του τέλους του ΡΕΡΡ, οπότε θα πρέπει να κρατήσει και συγκεκριμένη επικοινωνιακή στρατηγική», ανέφερε το στέλεχος της Scope Ratings, Ντένις Σεν, προσθέτοντας πως «για να αποφύγει οποιαδήποτε σύγχυση στις αγορές όσο για το εάν συσφίγγει ή χαλαρώνει την νομισματική της πολιτική, η ΕΚΤ θα πρέπει να εξασφαλίσει πως οι αγορές δεν θα πρέπει να αναμένουν σύντομα οποιεσδήποτε μειώσεις των επιτοκίων της».

Διαβάστε ακόμα

Χατζηδάκης – Εcofin: Πρόσθετη χρηματοδότηση €5,7 δισ. για το «Ελλάδα 2.0»

Καλάθι των Χριστουγέννων: Ξεκινά στις 13/12 – Πόσο θα διαρκέσει και ποια προϊόντα περιλαμβάνει

Bank of America: Γιατί οι μετοχές θα… υποφέρουν το α’ τρίμηνο του 2024

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

string(0) ""