Σε χώρες όπου ο κίνδυνος της χρεοκοπίας δεν περιορίζεται ποτέ, υπάρχει μία στρατηγική επενδύσεων βάσει της οποίας οι επενδυτές μπορούν να έχουν σημαντικά κέρδη.

H στρατηγική έχει ως εξής: οι επενδυτές βρίσκουν εταιρείες οι οποίες χαρακτηρίζονται από σταθερότητα, ακόμα κι αν υπάρχει πόλεμος, πληθωρισμός ή κρίση δημόσιου χρέους. Αν και η επένδυση σε οικονομίες όπως η Αργεντινή ή η Ουκρανία δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να κάνει ο καθένας, οι ειδικοί τονίζουν πως υπάρχουν πολλές ευκαιρίες εάν κανείς γνωρίζει που να ψάξει.

Τρανό παράδειγμα η ουκρανική εταιρεία πουλερικών MHP SE και η εταιρεία μεταλλευμάτων Metinvest BV. Αν και οι εταιρείες προφανώς επηρεάζονται αρνητικά από τον πόλεμο στη χώρα, έχουν καταφέρει να κρατήσουν τα εργοστάσιά τους ανοιχτά εδώ και πάνω από ένα χρόνο. Οι δύο εταιρείες συνεχίζουν να αποπληρώνουν τα κουπόνια των ομολόγων τους, αν και οι τιμές έχουν διπλασιαστεί από το ξέσπασμα του πολέμου και ύστερα. Τα ομόλογα της MHP με ωρίμανση τον Μάιο του 2024 και τον Απρίλιο του 2026 κυμαίνονται στα 70 σεντ/δολάριο, σε αντίθεση με τα αντίστοιχα του ουκρανικού δημοσίου που, παρά το πρόσφατο ράλι τους, κυμαίνονται στα 33 σεντ/δολάριο, με την κυβέρνηση να έχει «παγώσει» τις αποπληρωμές μέχρι του χρόνου.

Ο ιδρυτής της Arkaim Advisors, Ντιμίτρι Γκρίκο, είναι ένας από τους επενδυτές οι οποίοι βγαίνουν κερδισμένοι από τις κινήσεις αυτές. Το Emerging Markets Corporate High Yield Debt Fund του, το οποίο διαχειρίζεται κεφάλαια $317 εκατομμυρίων, έχει καταγράψει αποδόσεις της τάξης του 15%, ενώ βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της κατάταξης σε βάθος αποδόσεων πενταετίας και τριετίας. Ο Γκρίκο έχει επενδύσει αδρά σε εταιρείες της Αργεντινής και της Ουκρανίας.

«Το κοινό σημείο των ουκρανικών εταιρειών αυτών είναι πως προχώρησαν σε υπερβολικές πωλήσεις. Έχουμε εταιρείες όπου τα assets είναι γεωγραφικά διαφοροποιημένα, ενώ τα Ebitda δεν έχουν επηρεαστεί από τον πόλεμο όσο θα περίμενε κανείς».

Στην Αργεντινή, η τάση είναι παρόμοια. Το sell off των κρατικών ομολόγων έχει επιταχυνθεί από τη στιγμή που το «outsider» Χαβιέρ Μιλέι βγήκε απροσδόκητος νικητής του α’ γύρου των προεδρικών εκλογών, υποσχόμενος να καταργήσει την κεντρική τράπεζα και να «δολαριοποιήσει» την οικονομία. Τα ομόλογα Αργεντινής με ωρίμανση του 2030, έχουν μειωθεί στα 31,6 σεντ/δολάριο.

Οι επενδυτές, όμως, είναι αρκετά αισιόδοξοι όσον αφορά το πετρελαϊκό μέλλον της Αργεντινής. Τα ομόλογα της κρατικής πετρελαϊκής YPF SA έχουν 25% σε αποδόσεις, στα 84 σεντ/δολάριο.

Αν και υπάρχουν ορισμένες εταιρείες οι οποίες αποτελούν την εξαίρεση στον κανόνα, το εταιρικό χρέος επιχειρήσεων αναδυόμενων οικονομιών παραμένει σχετικά αμετάβλητο φέτος. Ο ανάλογος δείκτης του Bloomberg έχει καταγράψει αύξηση της τάξης του 2%, αφού οι επενδυτές έχουν περιορίσει τις εκτιμήσεις τους όσον αφορά την πιθανότητα δημιουργίας ύφεσης στις ΗΠΑ ή εκτεταμένης κρίσης λόγω της αγοράς ακινήτων της Κίνας.

Αυτό, με τη σειρά του, αποτελεί βελτίωση σε σχέση με το 2022, όταν ο δείκτης κατέγραψε μείωση του 15%, αρνητικό ρεκόρ από το 2008 και την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Υπάρχουν, πάντως, αρκετοί κίνδυνοι σε ό,τι αφορά την σωστή επιλογή των ομολόγων. Όταν υπάρχει ευρύτατη οικονομική κρίση, επηρεάζονται τόσο οι εταιρείες όσο και οι επιχειρήσεις. Τον Μάιο του 2022, η Σρι Λάνκα χρεοκόπησε για πρώτη φορά στην ιστορία της, αντιμετωπίζοντας πολιτική και κοινωνική κρίση. Εννέα μήνες αργότερα, η SriLankan Airlines δεν κατάφερε να αποπληρώσει κουπόνι ομολόγων αξίας $175 εκατομμυρίων.

Για τους έμπειρους, γνώστες επενδυτές, όμως, οι οποίοι μπορούν να βρουν εταιρείες οι οποίες παραμένουν σταθερές εν μέσω περιόδων κρίσης, οι κινήσεις αυτές μπορεί να αποδειχθούν κερδοφόρες, όπως ανέφερε και ο αναλυτής της AllianceBernstein, Οκάν Ακίν, προσθέτοντας πως «δεδομένων των σταθερών εταιρικών τους αποτελεσμάτων οι επιχειρήσεις αυτές θα μπορούν να αποπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους».

Διαβάστε ακόμη

Τα αμύθητης αξίας κοσμήματα και οι τιάρες της τέως βασιλικής οικογένειας της Ελλάδας

«Αλμυρά» ζυμαρικά: Πώς η ξηρασία κάνει… αχώνευτες τις τιμές τους (tweet)

Κλιματική κρίση: Χάνονται οι παραλίες στον πλανήτη

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ