Υποχώρησαν τα ευρωπαϊκά ομόλογα, καθώς τα στοιχήματα ότι το χρέος της Ευρωζώνης θα προστεθεί σύντομα στους βασικούς δείκτες αναφοράς για τα κρατικά ομόλογα δέχθηκαν ένα πρώιμο πλήγμα.

Η απόδοση των 10ετών ομολόγων αυξήθηκε κατά έξι μονάδες βάσης στο 3,15%, οδηγώντας τις απώλειες στην περιοχή, αφού η MSCI ανακοίνωσε αργά την Τετάρτη ότι δεν θα προσθέσει το χρέος του μπλοκ στην γκάμα των δεικτών κρατικών ομολόγων της, λόγω των διχασμένων απαντήσεων στη διαβούλευση για το θέμα.

Η ΕΕ αντιμετωπίζεται επί του παρόντος ως υπερεθνικός εκδότης, γεγονός που το μπλοκ αναφέρει ως βασικό λόγο για τον οποίο το κόστος δανεισμού της είναι υψηλότερο από εκείνο των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων με παρόμοια αξιολόγηση, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η απόφαση της MSCI «δεν ήταν σύμφωνη με τις προσδοκίες μας ή της αγοράς», έγραψε ομάδα της Citigroup με επικεφαλής τον Jussi Harju σε σημείωμα προς τους πελάτες της. «Η απόρριψη θα μπορούσε να αποθαρρύνει άλλους παρόχους δεικτών από το να ξεκινήσουν ακόμη και τέτοιες διαβουλεύσεις βραχυπρόθεσμα».

Η απόρριψη αποδυναμώνει ένα κύμα εικασιών ότι το χρέος της ΕΕ θα προστεθεί γρήγορα στους πιο ευρέως ακολουθούμενους δείκτες αναφοράς για τις κυβερνήσεις από την MSCI και άλλους. Τέτοια στοιχήματα είχαν βοηθήσει τα ομόλογα της ΕΕ να σημειώσουν ράλι τους τελευταίους μήνες, με μέρος αυτής της υπεραπόδοσης να έχει πλέον ανατραπεί.

Διαβάστε ακόμη

Τι σημαίνει και πώς θα γίνει η πρόωρη αποπληρωμή 8 δισ. από το πρώτο Μνημόνιο

Ιωάννης Κάπρας (Bosch): Η οικοδομή και η αυτοκίνηση “καύσιμο” για τις υψηλές οικονομικές επιδόσεις στην Ελλάδα (γράφημα)

Ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Πόσο αυξήθηκαν σε σύγκριση με πέρυσι – Τι δείχνουν οι τιμές

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ