Η Ρωσία θέλει οι ξένοι που εισέρχονται στη χώρα να υπογράφουν μια «συμφωνία πίστης», με την οποία θα δεσμεύονται να μην αμφισβητούν το Κρεμλίνο σε θέματα όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Tass.

Σύμφωνα με σχέδιο νόμου που έχει προετοιμάσει το υπουργείο Εσωτερικών, οι ξένοι πολίτες που εισέρχονται στη χώρα θα υπογράφουν δήλωση με την οποία θα συμφωνούν να συμμορφώνονται με τις απαγορεύσεις που «θεσπίζονται για την προστασία των εθνικών συμφερόντων της Ρωσίας», όπως μετέδωσε την Τετάρτη το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, επικαλούμενη το έγγραφο. Δεν ήταν σαφές αν το μέτρο θα εφαρμοστεί μόνο σε επισκέπτες βραχείας διαμονής ή και σε αλλοδαπούς στους οποίους έχει χορηγηθεί μακροχρόνια βίζα για να ζουν και να εργάζονται στη Ρωσία.

Το σχέδιο νόμου θα τους υποχρεώνει να μην «δυσφημούν» τις πολιτικές και τους πολιτικούς ηγέτες της Ρωσίας ή να αρνούνται «σημαντικές ηθικές και άλλες αξίες, συμπεριλαμβανομένων των ιδεών για τον γάμο ως ένωση ενός άνδρα και μιας γυναίκας» συμμετέχοντας σε «προπαγάνδα μη παραδοσιακών σεξουαλικών σχέσεων», ανέφερε το Tass. Οι απόπειρες «διαστρέβλωσης» του ρόλου της Σοβιετικής Ένωσης στην ήττα της ναζιστικής Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο θα καλύπτονται επίσης από τη δήλωση.

Από την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, το Κρεμλίνο έχει προσωρήσει σε σαρωτικές ρυθμίσεις για τον περιορισμό της κριτικής στην ηγεσία της χώρας, φυλακίζοντας τους πιο σημαντικούς επικριτές του Πούτιν και αναγκάζοντας άλλους να διαφύγουν στο εξωτερικό για να γλιτώσουν τη φυλάκιση. Με τον Πούτιν να είναι πιθανό να ανακοινώσει σύντομα την υποψηφιότητά του για μια πέμπτη προεδρική θητεία στις εκλογές του Μαρτίου, οι αξιωματούχοι φαίνεται να επικεντρώνονται τώρα στην καταστολή κάθε πιθανής διαμαρτυρίας ή κριτικής της διακυβέρνησής του, όπως σημειώνει το Bloomberg.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας πρόκειται να εκδικάσει την Πέμπτη αίτηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης για να κηρυχθεί εξτρεμιστικό το «διεθνές κίνημα ΛΟΑΤ».

Οι ρωσικές αρχές προσπαθούν να ενισχύσουν τον έλεγχο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για να αποφύγουν τις προκλήσεις, επειδή θεωρούν όλους τους ξένους ως δυνητικούς πράκτορες της Δύσης, δήλωσε η πολιτική επιστήμονας Τατιάνα Στανόβαγια.

Διαβάστε ακόμη

ΟΟΣΑ: Χαμηλώνει τον πήχη της ανάπτυξης στην Ελλάδα στο 2% το 2024 (πίνακες)

Σδούκου: Οι εξαγωγές φυσικού αερίου μέσω Ελλάδας αναμένεται να τετραπλασιαστούν

Κώστας Σκρέκας: «Οι τιμές των χριστουγεννιάτικων ειδών μειώνονται» (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφθείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ