Τις διαπραγματεύσεις της με την αμερικανική εταιρεία Boeing για την παραγγελία αεροσκαφών 737 Max τερμάτισε η Ryanair Holdings μετά από διαπραγματεύσεις 10 μηνών καθώς οι δύο εταιρείες δεν τα συμφώνησαν στις τιμές.

Οι συνομιλίες για τα αεροσκάφη τύπου Max 10 μεγαλύτερης χωρητικότητας έληξαν μετά από 10 μήνες, ανέφερε η Ryanair σε σημερινή της ανακοίνωση. Η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους στην Ευρώπη έχει παραγγείλει ήδη 210 μικρότερα αεροσκάφη τύπου Max-8200, με τις παραδόσεις να εκτείνονται στα επόμενα πέντε χρόνια.

«Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να μη χάσουν άλλο χρόνο σε αυτές τις διαπραγματεύσεις», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ryanair.

Στη δική της ανακοίνωση η Boeing αναφέρει ότι παρότι η Ryanair είναι μακροχρόνιος συνεργάτης της, «οι αποφάσεις μας λαμβάνονται με γνώμονα τη λογική για τους πελάτες μας και την εταιρεία μας».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Ryanair, Michael O’Leary, ο οποίος φημίζεται για τον εκρηκτικό του χαρακτήρα και τη σκληρή στάση που τηρεί στις διαπραγματεύσεις ανέφερε σε δήλωσή του ότι «δεν συμμεριζόμαστε τις αισιόδοξες προοπτικές τιμολόγησης της Boeing».

Επισήμανε επίσης ότι άλλοι μεγάλοι πελάτες της Boeing όπως η Delta Air και η Jet2 έχουν στραφεί στην Airbus για παραγγελίες.

Την περασμένη εβδομάδα, ο O’Leary είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους ότι η Ryanair σκοπεύει να αγοράσει 100-200 αεροσκάφη, αλλά μπορεί να αυξήσει τον αριθμό στα 250 αν οι τιμές είναι καλές. Αποκάλυψε επίσης ότι υπάρχει ένταση στις διαπραγματεύσεις και ότι δεν θεωρούσε πιθανή την επίτευξη συμφωνίας εντός του έτους. Όπως αναφέρει το Bloomberg η παραγγελία 200 αεροσκαφών Max 10 θα ξεπερνούσε τα 25 δισ. δολάρια προ των σημαντικών εκπτώσεων (που συνηθίζονται σε τέτοια deal του κλάδου).

Η Boeing φέρεται να έχει προσφέρει σημαντικές εκπτώσεις για τα αεροσκάφη 737 Max μετά από την παρατεταμένη αδράνεια, ωστόσο, η εταιρεία έχει εξασφαλίσει αρκετές σημαντικές δεσμεύσεις παραγγελιών φέτος από αερομεταφορείς όπως η United Airlines, και μπορεί να μην είναι πλέον πρόθυμη να προσφέρει τόσο χαμηλές τιμές.

Οι μετοχές της Ryanair σημείωσαν άνοδο κατά 1% στα 16,19 ευρώ στο Δουβλίνο στη σημερινή συνεδρίαση.

Διαβάστε ακόμα:

Τι ετοιμάζεται για το πακέτο μέτρων που θα ανακοινωθεί στη ΔΕΘ

«Ο θάνατός σου η ζωή μου» στη ναυλαγορά των δεξαμενόπλοιων

Εργασιακά: Θεσπίζεται η τετραήμερη εργασία – Τι θα ισχύει για υπερωρίες, διαλείμματα, 8ωρο